Cum contribuie exercițiile fizice la îmbunătățirea memoriei

29 septembrie 2018 | 0 comentarii |

Un studiu recent demonstrează că sunt suficiente doar zece minute de exerciții fizice zilnic pentru a preveni bolile mintale care apar la vârste înaintate.

 

O cercetare efectuată de oameni de știință americani de la University of California Irvine relevă faptul că o activitate fizică moderată ajută la ameliorarea imediată a memoriei, nu doar la cei vârstnici, ci şi la persoanele tinere, deoarece contribuie la o mai bună conexiune între ariile cerebrale care exercită această funcţie. Concluziile vin ca o confirmare a ipotezelor deja vehiculate în mediul științific, conform cărora mișcarea și exercițiile fizice au un rol important în prevenirea bolilor mintale şi senile. Cercetătorii de la universitatea americană susțin că doar zece minute de efort uşor pe zi pot determina beneficii cognitive considerabile.

În cadrul studiului, cercetătorii au utilizat imagini de rezonanţă magnetică de mare rezoluţie ajungând la concluzia că „mici exerciţii de plimbare zilnică pot avea efecte considerabile pentru ameliorarea memoriei şi a cunoaşterii”, iar perioadele scurte de exerciţii moderate duc la creşterea conexiunii „între circumvoluţiunea dinţată din hipocamp şi ariile corticale legate de procesarea detaliată a memoriei”.

În cadrul unui articol de specialitate publicat pe această temă, profesorul Michael Yassa, unul dintre coordonatorii studiului, explică faptul că „hipocampul este fundamental pentru crearea de noi amintiri şi este una din primele zone ale creierului care se deteriorează cu înaintarea în vârstă şi mult mai sever la cei care suferă de Alzheimer”, iar ameliorarea funcţiei hipocampului este esenţială pentru ameliorarea memoriei în situaţii cotidiene.

 

La studiu au participat 36 de adulți tineri în stare bună de sănătate, iar cercetătorul american adaugă că rezultatele oferă o un argument  important pentru motivarea persoanelor în vârstă să realizeze periodic exerciţii moderate, nefiind nevoie să depună un efort fizic semnificativ.

În același timp, un alt studiu efectuat în Marea Britanie relevă faptul că propriul stil de viaţă al medicilor influenţează recomandările preventive privitoare la activitatea fizică. S-a stabilit astfel că probabilitatea este mai mare ca medicii în formă fizică bună să-şi întrebe pacienţii cât de mult sport fac și este mai puţin probabil ca medicii mai puţin activi să întrebe despre nivelul de activitate fizică al pacienţilor lor. La studiu au participat 562 de medici care au răspuns la întrebări, iar dintre aceștia, doar 307, reprezentând 58%,  au spus că îi întreabă de obicei pe pacienţi despre obiceiurile lor privind activităţile fizice.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*