Exercițiile fizice, cel mai bun „tratament” pentru hipertensivi

26 decembrie 2018 | 0 comentarii |

Cercetătorii susțin că efectele respectării unui program regulat de exerciții fizice pot fi similare cu cele ale medicamentelor recomandate pentru această afecțiune.

 

Hipertensiunea arterială (HTA) este afecțiunea cardiovasculară cu cea mai mare incidență, atât în România cât și la nivel internațional, fiind totodată principala cauză a complicațiilor grave precum infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, apariția anevrismelor sau insuficiența cardiacă. În această perioadă, a Sărbătorilor Crăciunului și Anului Nou, când se consumă în exces alimente grase, greu digerabile, dulciuri și alcool, riscul creșterii HTA și al acutizării bolilor cardiace crește.

Caracterizată prin valori crescute ale presiunii arteriale a sângelui, hipertensiunea arterială apare în special pe fondul unei alimentații nesănătoase și a unui stil de viață sedentar. Deși poate avea cauze ereditare, în cele mai multe cazuri, HTA este dobândită pe parcursul vieții, iar specialiștii avertizează că  până și o creștere moderată a valorilor tensiunii arteriale este asociată cu o speranță de viață mai redusă.

Modificarea obiceiurilor alimentare și a stilului de viață pot aduce însă ameliorări considerabile. Ținând sub control presiunea arterială se pot reduce riscurile asociate cu complicații ale stării de sănătate în general și ale inimii, în special. Tratamentul medicamentos este însă necesar în cazul persoanelor la care schimbarea stilului de viață nu este o condiție suficientă.

 

Un studiu recent publicat de cercetătorii britanici relevă că exercițiile fizice practicate cu regularitate de către persoanele hipertensive pot fi la fel de eficiente precum medicamentele destinate reducerii tensiunii arteriale, având același efect. Pentru realizarea acestui studiu au fost coroborate datele a 194 de teste clinice care au analizat impactul medicamentelor asupra tensiunii arteriale sistolice şi a 197 de teste care au evaluat impactul exerciţiilor fizice structurate, la care au participat în total 39.742 de persoane. Autorii au admis că, deşi rezultatele sunt promiţătoare, nu există teste care să compare direct  medicamentele pentru scăderea tensiunii cu activitatea fizică şi au insistat asupra faptului că numărul persoanelor participante a fost relativ redus, însă recomandă persoanelor care suferă de hipertensiune să nu renunţe la medicaţie, dar să sporească nivelul de activitate fizică, deoarece este clar eficientă.

Activitățile indicate sunt accesibile oricui, începând de la simplul mers pe jos, continuând cu alergarea, ciclismul, înotul,  și până la antrenamentele cu intervale de înaltă intensitate şi exerciţiile de îmbunătăţire a rezistenţei şi a forţei.

 

Dr. Nicoleta Sava

Medicul cardiolog Nicoleta Sava ne spune că exercițiile fizice, mișcarea, în general, sunt bune pentru oricine, dar în cazul afecțiunilor cardiace sunt indispensabile. „Tratamentul hipertensiunii arteriale nu mai este de mult timp strict farmacologic și pentru cele mai bune rezultate este necesară o abordare pluridisciplinară. Pacientul are nevoie de implicarea cardiologului, a dieteticianului, a medicului de familie și, evident, a sa personală. Studiile de specialitate evidențiază faptul că pe lângă tratamentul medicamentos specific, modificările dietetice (alimente sărace în sare, grăsimi și bogate în carbohidrați și proteine), pentru obținerea unui control adecvat al tensiunii sunt de mare ajutor practicarea unor sporturi și adoptarea unui stil de viață cât mai active. Chiar dacă nu pot înlocui medicația specifică, exercițiile fizice cresc complianța la tratament și elimină efectele secundare ale medicamentelor. Orice exercițiu care crește ritmul bătăilor inimii și al respirației poate fi util menținerii HTA sub control. Activitățile în grădină, alergatul, înotul și chiar mersul obișnuit, 30-60 de minute pe zi, pot micșora tensiunea cu 5-10 mmHg, impiedică tensiunea să crească pe măsura înaintării în varstă și previn ateroscleroza”, explică dr. Nicoleta Sava.

Medicul buzoian atrage însă atenția ca în cazul pacienților cu afecțiuni cronice, unele chiar dizabilitante, să se stabilească împreună cu medicul curant care sunt cele mai indicate exerciții în cazul lor.

 


Categorii: Actual, Lifestyle, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*