Primul pas către un tratament eficient pe termen lung împotriva migrenelor

26 decembrie 2018 | 0 comentarii |

O descoperire făcută de cercetătorii francezi, referitoare la mecanismul care duce la apariția durerilor de cap, constituie primul pas în acest demers.

 

O echipă de cercetători francezi a identificat un nou mecanism legat de apariţia migrenelor, fiind vorba de o mutaţie genetică ce induce disfuncţia unei proteine capabile în mod normal să inhibe o activitate electrică ce provoacă atacuri de migrenă. Această descoperire ar putea deschide calea pentru noi tratamente, în condițiile în care, până în prezent nu a putut fi creat un tratament eficient pe termen lung pentru această problemă, tocmai din cauza faptului că nu se cunoștea decât că aceasta se transmite genetic, dar nu fusese identificat mecanismul care duce la apariția migrenelor.

Într-un articole publicat pe această temă în revista franceză de specialitate Neuron, cercetătorii susțin că  migrena poate fi legată de disfuncţia proteinelor generatoare impulsuri electrice, numite canale ionice. Rolul lor este acela de a controla activitatea electrică între neuroni, astfel încât aceștia să comunice între ei prin sinapse, unele dintre aceste canalele ionice stimulând funcţia electrică, în timp ce altele o încetinesc. Atunci când migrena are o origine genetică, aceste canale funcţionează defectuos, controlând mai puţin activitatea electrică, iar prin  urmare, neuronii sunt supra-stimulaţi şi apare migrena.

 

Echipa de oameni de știință de la Centrul Naţional Francez de Cercetări Ştiinţifice, Universitatea Coasta Azur din Nisa şi Institutul Naţional pentru Sănătate şi Cercetări Medicale din Franţa, mai explică în articol că este vorba, în special, de canalul TRESK, ce are o funcţie inhibitoare asupra activităţii electrice. O mutaţie a genei care codifică această proteină provoacă o divizare a ei în două proteine disfuncţionale, una fiind inactivă, iar cealaltă, care ţinteşte alte canale ionice, stimulând puternic activitatea electrică a neuronilor, provocând astfel atacuri de migrenă. Deși caracterul ereditar al migrenelor era deja demonstrat, oamenii de știință nu cunoşteau mecanismul prin care acestea sunt declanşate, iar demonstrând că scindarea canalului TRESK induce hiperexcitabilitatea neuronilor senzoriali şi declanşarea migrenei, aceste studii constituie o nouă pistă de cercetare pentru dezvoltarea de tratamente eficiente pe termen lung pentru această problemă care afectează circa 15% din populația globului.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*