Strategia nationala pentru sanatatea mintala a copilului si adolescentului, la inceput de drum

Aceasta se va desfasura pe trei planuri principale, vizand constientizarea si informarea populatiei, preventia si depistarea timpurie, respectiv dezvoltarea serviciilor de tratament si interventii specializate.

 

psihologPrintre ultimele documente adoptate de fostul guvern se numara si Strategia Nationala pentru Sanatatea Mintala a Copilului si Adolescentului.  Acesta este un program de masuri care pune accent pe componenta de prevenire a tulburarilor mintale in randul acestui segment de populatie, in conditiile in care sistemul public actual de servicii medicale in domeniu este orientat mai mult spre partea curativa, in detrimentul preventiei.

Strategia urmareste reducerea riscurilor si incidentei problemelor si tulburarilor de sanatate mintala in randul copiilor si al adolescentilor. In cazul celor cu risc sau cu tulburari de sanatate mintala prevede o functionare adaptata in societate, pe cat posibil in mod activ si independent, precum si refacerea echilibrului grupului social, familial si profesional in care acestia traiesc. Elementul central al acestui plan de masuri il reprezinta crearea unui sistem integrat medico-socio-educational, care sa puna accent pe persoana si nu pe pacient, si care sa asigure sprijin personalizat fiecarui copil sau adolescent expus diferitelor riscuri asociate tulburarii de sanatate mintala.

 

copil depresieIn acest scop au fost stabilite trei directii de actiune identificate ca prioritare de catre Centrul National pentru Sanatate Mintala si Lupta Antidrog. Concret, este vorba de constientizarea si informarea populatiei cu privire la starea de bine si dezvoltarea socio-emotionala a copiilor si adolescentilor, preventia si depistarea timpurile a dificultatilor socio-emotionale si comportamentale ale copiilor si adolescentilor si dezvoltarea serviciilor de tratament si interventii specializate, educationale si psihologice adresate copiilor si parintilor cu tulburari de sanatate mintala.

Primii pasi importanti in implementarea acestei strategii vor fi facuti in 2017, cand se vor derula o serie de campanii nationale, regionale si locale, precum si seminarii educationale pentru promovarea sanatatii mintale a copiilor si adolescentilor, prin parteneriat intre sistemul de educatie, sistemul de sanatate, sistemul de servicii sociale si sistemul de justitie.

 

profesori test psihoDin 2018, programul prevede actiuni pentru formarea cadrelor didactice, medicilor de familie, medicilor pediatri, medicilor scolari, asistentilor medicali comunitari si asistentilor sociali, prin dezvoltarea modulelor de psihologie a copilului si a unui curriculum de formare cu focalizare pe managementul comportamental, dezvoltarea competentelor sociale, emotionale si vocationale si pe sanatatea mintala a copilului si adolescentului. De asemenea, vor fi organizate sesiuni de informare pentru procurorii si judecatorii specializati in solutionarea cauzelor cu minori.

Tot in 2018, va fi elaborat un ghid de proceduri in interventiile in situatii de criza, care va fi promovat on-line, iar pana in trimestrul al III-lea al anului 2019 vor fi implementate proceduri de prevenire si management al comportamentului agresiv pentru toti angajatii institutiilor care au in custodie sau supraveghere minori.

Screeningul precoce al factorilor de risc cu rol in dezvoltarea tulburarilor de sanatate mintala la copii si adolescenti se va face la nivelul cabinetelor medicului de familie, al cabinetelor medicale scolare si al medicului pediatru, iar identificarea timpurie a dificultatilor socio-emotionale si comportamentale se va face la nivelul gradinitelor si al scolilor, cu sprijinul cadrelor didactice si al consilierului scolar, sub coordonarea specialistilor Centrelor Judetene de Resurse si Asistenta Educationala.

 

DepresieeSunt prevazute, de asemenea, o serie de actiuni specifice orientate spre identificare si interventia integrata timpurie adresate copiilor cu tulburare de spectru autist, psihopatologiei mamei si psihopatologiei tulburarilor de sanatate mintala la sugar si copilul mic, dar si pentru preventia si interventia timpurie in cazul tulburarilor de anxietate, depresiei sau comportamentului agresiv fizic si verbal al copilului si adolescentului.

Pentru dezvoltarea serviciilor de tratament si interventii specializate, educationale si psihologice adresate copiilor si parintilor cu tulburari de sanatate mintala, este prevazuta intarirea din punct de vedere administrativ a Centrului National de Sanatate Mintala si Lupta Antidrog, dezvoltarea in cadrul centrelor de sanatate mintala a serviciilor de evaluare si interventie in sanatatea mintala a copiilor si adolescentilor, infiintarea de noi centre de sanatate mintala in cadrul spitalelor generale sau monospecializate, in judetele in care acestea nu exista. Totodata se prevede dezvoltarea si implementarea interventiilor educationale adresate copiilor cu tulburari de sanatate mintala in cadrul gradinitelor, scolilor si unitatilor de detinere pentru delicventi juvenili, dezvoltarea serviciilor si interventiilor complexe adresate copiilor cu tulburari severe de sanatate mintala in cadrul institutiilor care custodiaza minori si dezvoltarea serviciilor specializate in interventia in situatii de criza in cadrul sectiilor si in unitatile de detinere pentru delicventii juvenili.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*