Un nou program național, destinat îngrijirii gravidei și copilului

12 martie 2019 | 0 comentarii |

Proiectul este finanțat din fonduri europene și are ca scop creșterea numărului de persoane ce beneficiază de programe de sănătate și servicii de prevenție, diagnosticare precoce și tratament.

 

Institutul National pentru Sănătatea Mamei și Copilului a găzduit, ieri, conferința de lansare a unui nou program național, care se va derula în toate cele opt regiuni de dezvoltare ale țării, cu fonduri alocate din bani europeni, prin intermediul Programului Operațional Capital Uman.

Așa cum a precizat prof. dr. Nicolae Suciu, sub numele generic „Dă o șansă vieții”, programul se va desfășura în mai multe etape, având ca scop final creșterea numărului de persoane care beneficiază de programe de sănătate și de servicii orientate către prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce pentru principalele patologii și fiind axat pe îmbunătățirea serviciilor medicale adresate femeilor însărcinate și copiilor.

La evenimentul de lansare a proiectului a luat parte și ministrul Sănătății, Sorina Pintea, care a declarat că în 2019 se va finaliza licitația demarată anul trecut pentru achiziționarea a 1.000 de incubatoare cu care vor fi dotate maternitățile din țară. „De asemenea, va continua dotarea cu aparatură imagistică de înaltă performanță a secțiilor de neonatologie și ginecologie. Investim în aparatură medicală, însă este absolut necesar să încurajăm pregătirea resursei umane, să investim în specialiști, pentru că doar așa vom reuși să îmbunătățim serviciile acordate gravidelor și copiilor”, a mai declarat ministrul.

 

În ceea ce privește programul lansat ieri, prima etapă va fi destinată stabilirii metodologiei de lucru și a procedurilor necesare, la implementarea cărora se va trece în etapa a doua. În acest sens, la nivelul fiecăreia din cele 8 regiuni de dezvoltare ale țării vor fi organizate workshop-uri cu reprezentanții spitalelor ce au în structură secții sau compartimente de Obstetrică – Ginecologie, împreună cu aceștia urmând a fi stabilită metodologia și procedurile de lucru vizând prevenția, screeningul, diagnosticarea și tratamentul precoce prenatal.

Tot în această etapă vor fi recrutați și formați 376 de medici și asistenți medicali, pentru a lua parte la activitățile ce se vor derula în cadrul programului, marea majoritate acestora  – 90% –  provenind din zone defavorizate, unde asigurarea serviciilor medicale este precară.

 

Vor fi elaborate, de asemenea, ghiduri de intervenție, informare, educare, nediscriminare și conștientizare în rândul femeilor, privind importanța controalelor medicale prenatale.  Sorina Pintea susține că „activitățile din acest proiect vor duce la o îmbunătățire a serviciilor medicale destinate gravidelor și copiilor. Acest proiect va ajuta la definirea politicilor Ministerului Sănătății pentru mamă și copil”.

Ministrul Sănătății a subliniat că preocupările în această direcție nu constituie o premieră pentru România, o contribuției importantă în acest sens venind în ultimii ani din partea societății civile.

Ar fi de menționat aici eforturile pe care organizația Salvați Copiii le-a făcut până acum pentru reducerea ratei mortalității infantile, reușind ceea ce nicio guvernare de până acum nu a fost în stare. Cu banii adunați din donații, organizația umanitară a achiziționat aparatură medicală performată pe care a donat-o maternităților și spitalelor de copii, pentru ca nou-născuții prematuri și cei veniți pe lume cu probleme medicale grave să poată beneficia de îngrijirile de care au nevoie în primele luni de viață.

Și în județul Buzău, un grup de inițiativă a inițiat recent demersuri pentru strângerea e fonduri necesare unor derulării acțiuni umanitare dedicate sănătății femeilor din zonele defavorizate ale județului.

 


Adaugati un comentariu


 

*