Un impostor care s-a dat drept medic pune autoritățile pe jar

5 februarie 2019 | 0 comentarii |

Având „la mână” doar o parafă, acesta a reușit să opereze în mai multe clinici private din Capitală, creându-și un fals renume internațional de „chirurg al vedetelor”.

 

În timp ce absolvenții noștri de Medicină continuă să plece să profeseze în străinătate, în sistemul nostru de sănătate ăși fac loc escrocii pe care țările lor i-au rejectat sau chiar condamnat. Un articol publicat astăzi de cotidianul Libertatea a pus în alertă autoritățile, care s-au autosesizat după ce au aflat din presă de existența unui caz aproape incredibil. Un escroc internațional a reușit, timp de aproape un an, să opereze în mai multe clinici private din Capitală, folosindu-se de o identitate falsă și având „la mână” doar o parafă cu care i-a convins pe responsabilii clinicilor respective că este un renumit chirurg plastician și nu un impostor cu opt clase, cu o condamnare la activ, primită în Italia, tot pentru că s-a pretins medic și a practicat fără drept această profesie.

Numele real al așa-zisului medic ar fi Matteo Politi, însă acesta era cunoscut în București  ca dr. Matthew Mode, „specialist” cu mare căutare mai ales printre vedetele care doresc să-și înfrumusețeze artificial trupul. Italianul nu ar fi la prima faptă de acest gen, având deja o condamnare cu suspendare primită în țara de origine în 2011, după ce a furat identitatea unui chirurg cu o bună reputație și, folosindu-se de numele acestuia, a profesat în șase spitale și chiar și-a deschis propriul centru de estetică.

Condamnarea primită nu l-a împiedicat să își schimbe din nou identitatea și să recurgă la același gen de escrocherie, ajungând astfel și în București. Și-a fabricat și o biografie impresionantă, din care reiese că a studiat la institute de prestigiu din Statele Unite și a lucrat la clinici renumite din Marea Britanie Spania și Italia, devenind chirurgul estetician preferat al multor vedete.

 

Politi Matteo alias „dr. Matthew Mode”

Folosind acest fals renume, italianul despre care se spune că nu ar avea decât 8 clase, ca să nu mai vorbim de studii medicale, a ajuns în București anul trecut, iar începând din luna martie, a început să opereze în clinicile private Euromedical, Prestige, MH Medical Group și Monza, după cum se precizează în ancheta publicată de Libertatea.

Deși pentru a profesa în România, un medic străin are nevoie de avize de la Colegiul Medicilor și de la Ministerul Sănătății, escrocul italian a reușit să intre în sala de operații folosindu-se doar de o parafă obținută de la Direcția de Sănătate Publică. Nu se cunoaște exact câți pacienți a reușit să „opereze” până la momentul în care asistentele de la clinica Monza și-au dat seama că au de-a face cu un impostor, în momentul în care au observat că acesta nu știa nici măcar cum să își pună mănușile chirurgicale și să se spele pe mâini înainte de operație, dar la acest spital, susțin reprezentanții clinicii, nu a avut decât o intervenție chirurgicală.

 

Într-un comunicat remis presei de unitatea medicală se precizează că „Grupul Monza România anunţă că există toată deschiderea din partea instituţiei, în legătură cu investigaţia care îl priveşte pe Matteo Politi. Grupul Monza se declară parte lezată în acest context şi a iniţiat demersurile judiciare necesare împotriva lui Matteo Politi. Acesta a solicitat o colaborare, în decembrie 2018, cu Grupul Monza pentru o intervenţie chirugicală a unei paciente a lui Matteo Politi. În vederea acestei colaborări, Matteo Politi a prezentat actele necesare, inclusiv parafa de medic eliberată de Direcţia de Sănătate Publică. Menţionăm că a fost realizată o singură intervenţie chirurgicală. Intervenţia chirurgicală a avut loc la Centrul Medical Monza, în luna decembrie 2018, pentru o pacientă căreia Matteo Politi îi oferise, în prealabil, consultaţie preoperatorie într-o altă instituţie medicală. Niciun alt pacient al Grupului Monza nu a fost consultat sau operat de către Matteo Politi. Întreaga echipă a Grupului Monza România va lucra în strânsă legătură cu toate instituţiile implicate în ancheta referitoare acestui caz. Până la această colaborare punctuală, din decembrie 2018, Matteo Politi nu a mai avut nicio altă colaborare cu Grupul Monza (din Italia sau din România)”.

 

Sorina Pintea

În cursul acestei după-amieze, atât Ministerul Sănătății, cât și Colegiul Medicilor au avut reacții oficiale referitoare la acest caz, sesizându-se totodată și organele de urmărire penală. Sorina Pintea, ministrul sănătății, a precizat că documentele pe care falsul medic le-a depus la minister în vederea obținerii avizului de practică erau incomplete, iar acesta nici măcar nu s-a prezentat personal, trimițând actele prin intermediul unei avocate. În consecință, Ministerul Sănătății nu i-a eliberat nici un fel de aviz, Sorina Pintea sugerând că vina pentru situația creată ar pica în sarcina clinicilor private, care nu au respectat procedurile obligatorii la încadrarea unui medic străin. „Eu am aflat azi dimineaţă din presă, Ministerul Sănătăţii nu a fost întrebat, dar pot să vă spun că Ministerul nu a dat acea echivalare a acelor diplome. Fără acea echivalare nu putea să obţină de la Colegiul Medicilor avizul de liberă practică. DSP a dat un document pentru codul de parafă, vom vedea exact ce s-a întâmplat, pentru că, repet, eu am aflat azi dimineaţă din presă, nici măcar nu am fost întrebaţi oficial despre acest aspect, a declarat Sorina Pintea.

Sunt şi alte ţări care s-au confruntat cu acest tip de probleme, dar mă pune pe gânduri faptul că a operat în clinici private fără a avea dreptul de liberă practică, cu o parafă, deşi sistemul public şi sistemul privat trebuie să aibă aceleaşi reguli de funcţionare, de organizare, de raportare. Doar parafa nu este suficientă să te poţi angaja într-un spital”, a mai spus Pintea, precizând că la acest moment nu cunoaște numărul exact al pacienților care au încăput pe mâna acestui impostor și că ministerul va demara o anchetă în acest caz.

 

Și Colegiul Medicilor susține, într-un comunicat, că nu a eliberat nici un fel de aviz falsului medic, iar în aceste condiții, acesta nu avea drept de practică în România, nici dacă ar fi fost, într-adevăr, medic de profesie, cu atât mai puțin în situația în care vorbim de un impostor cu opt clase.

„Conform verificării bazei de date întocmite în urma raportărilor colegiilor teritoriale, comunicăm faptul ca Politi Matteo și Matthew Mode nu figurează ca membri ai Colegiului Medicilor din România și, de asemenea, nu a fost emis niciun aviz de practică temporară pe aceste nume. Remarcăm vigilența Colegiului Medicilor din București și sustinem demersurile legale demarate” – se arată în comunicatul CMR, în care se precizează că organizația profesională susține demersurile legale demarate de Colegiul Medicilor Bucureşti, care s-a autosesizat cu privire la un posibil caz de exercitare fără drept a profesiei de medic şi a sesizat organele de urmărire penală.

„Una dintre condițiile pe care un medic trebuie să le îndeplinească pentru a practica medicina pe teritoriul României este obținerea fie a certificatul de membru al CMR, fie a avizului de practică temporară sau ocazională a profesiei de medic, ambele fiind emise de Colegiul Medicilor din România”, mai explică aceștia.

 


Adaugati un comentariu


 

*