Pachet de asigurări suplimentare pentru prelungirea perioadelor de recuperare

6 februarie 2019 | 0 comentarii |

O propunere concretă în acest sens ar putea fi avansată în cel mult șase luni, în urma unei serii de discuții între Ministerul Sănătății, CNAS și ceilalți asiguratori.

 

În cadrul unei conferințe pe tema asigurărilor de sănătate, ministrul Sorina Pintea a declarat, ieri, că autoritățile au în vedere implementarea unui set de măsuri și de modificări aduse actualei legislații referitoare la asigurările voluntare de sănătate.

Astfel, pacienții asigurați vor putea beneficia de  o perioadă mai lungă de recuperare, care să fie acoperită de asigurare. În acest mod vor putea fi prelungite perioadele de recuperare prin kinetoterapie sau balneofizioterapie, care vor permite astfel o mai bună recuperare în urma unor fracturi grave sau alte probleme medicale ce implică perioade de recuperare.

Ministrul Sănătății a precizat că măsura nu va afecta cu nimic serviciile din pachetul de bază, fiind vorba de servicii suplimentare de recuperare pe care le pot oferi unele spitale și chiar unități private, care ar putea fi acoperite de asigurare pe o perioadă mai îndelungată decât cea prevăzută în prezent. „Este vorba de acele servicii suplimentare pe care spitalele le pot oferi, chiar unităţile private le pot oferi şi aici mă refer la partea de recuperare medicală. Pachetul de bază nu se va restrânge, este vorba de extinderea unor anumite tipuri de servicii pentru care ne gândim că am putea discuta despre asigurări private sau complementare. Nu vorbim de patologii cum ar fi marii arşi. E vorba de servicii de balneofizioterapie, servicii de kinetoterapie, servicii care nu afectează pachetul de bază în acest moment, pe care le putem include în acest pachet de asigurări suplimentar” a explicat ministrul.

 

Sorina Pintea a dat, în acest sens, exemplul unui pacient internat într-o secție de ortopedie, din cauza unei fracturi, care are nevoie de o perioadă de recuperare pentru a se reface complet.

În prezent, perioada legală de recuperare este de 12-20 de zile, interval stabilit de medici și specialiști pentru ca pacientul să iasă din faza acută. Astfel, perioada de recuperare stabilită de lege se limitează la momentul în care pacientul iese din faza acută, iar dacă ar opta pentru continuarea perioadei de recuperare, pacientul trebuie să plătească pentru aceste servicii care nu mai sunt acoperite de asigurare.

În urma modificărilor anunțate, pacientul va avea opțiunea prelungirii perioadei de recuperare „iar dacă dorește să facă ceva în plus, atunci este nevoie să avem să îi oferim ceva în plus”, a exlicat Pintea, referitoor la pachetul de asigurări suplimentar pe care-l va avea la dispoziție pacientul.

Subiectul va fi dezbătut în cadrul unor discuții ulterioare între reprezentanții MS, ai CNAS și ai asiguratorilor privați, iar un plan concret de măsuri ar urma să fie prezentat în următoarele șase luni.

 

Sorina Pintea

Cu aceeași ocazie, Sorina Pintea a răspuns și mesajului transmis de medicii de familie, nemulțumiți de faptul că proiectul de buget prevede o majorare de doar 6% a bugetului alocat medicinei primare, buget ce nu poate acoperi costurile majorate din cauza inflației, cărora le-a sărit în ajutor și Colegiul Medicilor.

Ministrul a fost de acord că medicina de familie trebuie stimulată, propunându-le medicilor un set de servicii suplimentare pe care le pot efectua și care le vor completa veniturile.

„Medicii de familie sunt nemulţumiţi de propunerile pe care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate le-a făcut pentru finanţarea cabinetelor începând cu 1 aprilie, cu semnarea actului adiţional la contractul cu CNAS. Cu siguranţă, medicina de familie are nevoie să fie stimulată. Propunerea Ministerului Sănătății pentru medicina de familie a fost legată de anumite servicii suplimentare care pot fi efectuate şi care pot fi recompensate. De asemenea, există în discuţie un grant cu Banca Mondială axat în mare parte pe medicina de familie şi medicina comunitară. Din punctul de vedere al ministerului şi al Guvernului, lucrurile cred că au fost înţelese”, a precizat Sorina Pintea adăugând că subiectul va fi discutat în cadrul întâlnirilor pe care urmează să le mai aibă cu reprezentanții medicilor de familie și cei ai Colegiului Medicilor.

 

Dr. Gheorghe Borcean

Reacția ministrului vine în contextul în care și Colegiul Medicilor din România (CMR) a transmis, la rândul său, un mesaj de susținere a medicilor de familie, prin care autoritățile sunt avertizate că, după ce s-au parcurs toate căile de convingere documentată și amiabilă privind situația dezastruoasă a finanțării activității de Medicina Familiei se va apela la „alte căi legale de convingere a decidenților pentru o alocare bugetară corespunzătoare motivării continuării activității în Asistența Medicală Primară”.

CMR consideră că în contextul în care gradul profesional al acestei categorii de doctori este total ignorat, s- ajuns ca medicul rezident de Medicina Familiei să aibă venituri egale cu medicul primar de Medicina Familiei cu peste 20 de ani vechime, așa că „nu mai este motivat ca după terminarea rezidențiatului să practice medicina de familie, mai ales în zonele deficitare”.

CMR spune că, în aceste condiții s-ar putea ajunge la „întreruperea contractelor de furnizare de servicii medicale” în contract cu Casele de Asigurări, „mai ales că există Legea 128/2018 care permite desfășurarea activității în regim privat – contra cost – păstrând celelalte atribuții privind eliberarea de prescripții medicale, bilete de trimitere, etc, acoperite de asigurările de sănătate. Ar fi o alegere grea și dureroasă, mai ales pentru pacienții în majoritate pensionari sau cu venituri mici ai medicilor de familie, pacienți care vor fi nevoiți să plătească consultația, inclusiv la medicul de familie”, se atrage atenția în comunicatul CMR.

Conducerea organizației profesionale menționează că face acest apel în urma consultării pe site-ul Ministerului de Finanțe a structurii proiectului de buget, care „confirmă încă o dată intențiile de a lăsa Medicina de Familie să intre în imposibilitatea de a-și desfășura activitatea, obligând-o la căutarea de soluții alternative, ceea ce va pune în pericol principiul asigurărilor sociale de sănătate”.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*