Medicii de familie, nemulțumiți de buget

5 februarie 2019 | 0 comentarii |

Ei spun că dacă nu se modifică alocarea bugetară prevăzută acestui sector medical pentru 2019 se va intra într-o criza profundă, medicina primară aflându-se deja, în pragul colapsului.

 

Proiectul de buget pe 2019, făcut public zilele trecute de către guvernanți, a stârnit o nouă nemulțumire a medicilor de familie, care atrag atenția că acest sector medical, deși se află la baza sistemului de sănătate, este în prag de colaps.

Societatea Natională de Medicina Familiei (SNMF) susține că majorarea cu doar șase procente a bugetului pentru medicina primară nu este nici pe departe suficientă pentru a satisface măcar cerințele minime ale acestui sector medical, în contextul în care din bugetul anului precedent, cabinetele medicilor de familie abia au reușit să supraviețuiască, iar unele chiar s-au închis.

Nemulțumirea profesioniștilor din domeniul medicinei de familie a fost exprimată public prin intermediul unui comunicat al SNMF, în care se specifică faptul că finanțarea prevăzută în bugetul pe 2019, pentru medicina primară, va arunca acest sector în criză, în condițiile în care medicii de familie se chinuie să „supraviețuiască” de la an, la an, iar în peste 500 de localități din țară nu există medic de familie sau sunt mai puțini decât ar fi necesar.

Dr. Dina Mergeani, președintele SNMF, face o comparație cu anul precedent, când medicina de familie a beneficiat de o majorare cu 17% față de bugetul din 2017, iar această creștere abia dacă a fost suficientă pentru menținerea în activitate a cabinetelor medicilor de familie, în timp ce pentru 2019 este prevăzută în proiectul de buget o majorare cu doar 6%, care poate acoperi doar creșterea costurilor generată de inflație.

 

Pe de altă parte, medicii de familie își exprimă dezamăgirea și față de faptul că alocarea bugetară nu poate repara nici inechitățile salariale dintre veniturile personalului medical din sectorul medicinei primare și cel din spitale, în condițiile în care se aștepta ca prin bugetul alocat pentru  2019 să fie restabilit un echilibru între aceste venituri.

„În condiţiile în care personalul medical – medici şi asistenţi medicali – din unităţile sanitare de stat – medicina şcolară, ambulatoriu integrat, spitale, a beneficiat de finanţări (salarii şi bugete) mărite cu până la 100%, medicii de familie au aşteptat o reparaţie a acestor inechităţi. S-a sperat că guvernanţii vor dispune măsurile reparatorii promise cu ocazia rectificării bugetare din august 2018, respectiv alocarea financiară pentru anul 2019. A fost motivul pentru care medicii de familie au depus eforturi să asigure funcţionarea cabinetelor de medicină de familie în condiţiile în care nu s-au putut asigura creşteri salariale pentru angajaţi (asistenţi medicali şi alte categorii de personal) similare cu cele din sistemul bugetar şi nu s-au putut face investiţii”, se arată în comunicatul semnat de președintele SNMF.

 

Dr. Dina Mergeani mai atrage atenția că subfinanțarea sistematică a medicinei de familie pune în pericol existența acestui sector, care deja a ajuns în pragul colapsului, iar acest lucru se va răsfrânge în mod negativ și asupra pacienților. În prezent, medicii de familie se văd puși în situația de a căuta soluții alternative pentru a asigura supraviețuirea cabinetelor. Reprezentanții acestora se declară dezamăgiți de faptul că, deși aceste aspecte au fost aduse în atenția autorităților și a guvernanților de nenumărate ori, „nu au determinat reacţiile fireşti în rândul unor decidenţi preocupaţi de starea de sănătate a populaţiei şi de accesul la servicii medicale”.

Medicii de familie mai au totuși o speranță că situația se va îndrepta până la momentul adoptării bugetului pe 2019, iar procentul alocat medicinei primare va fi majorat față de cele 6 procente prevăzute în proiect. „Sperăm că ne vor susţine solicitările prin iniţierea şi susţinerea unui amendament pentru creşterea bugetului medicinei de familie, dovedind astfel că înţeleg importanţa sectorului de asistenţă medicală primară. Considerăm că interesul pacienţilor şi dreptul la o practică medicală eficientă sunt motivaţii serioase care vor depăşi barierele administrative şi politice”, a mai declarat președintele SNMF.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*