Test on-line pentru evaluarea riscului de cancer pulmonar

4 februarie 2020 | 0 comentarii |

Inițiativa aparține Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) şi Societății Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), în contextul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului.

 

Cezar Irimia

Astăzi este marcată Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului, prilej cu care FABC și SNMF lansează un nou proiect, cu scopul de a preveni apariția cancerului pulmonar dar și pentru a favoriza diagnosticarea precoce a acestei afecțiuni. Este vorba de un instrument ce va fi accesibil oricui dorește să își evalueze riscul de cancer pulmonar, constând într-un test ce poate fi făcut on-line.

Cezar Irimia, președintele FABC, a precizat că testul conține 10 întrebări, iar cei interesați îl pot completa în maxim 5 minute. Pe baza răspunsurilor date la aceste întrebări, persoana care face testul va obține un punctaj pe baza căruia va fi plasată în grupul de risc sau în afara acestuia.

Acest test nu pune un diagnostic medical, ci reprezintă un instrument accesibil de conştientizare a riscurilor de a dezvolta o boală gravă, cât şi un îndemn la acţiuni de prevenţie. În cazul în care persoana care face testul intră în grupul de risc pentru cancer pulmonar, se recomandă un consult la medicul de familie”, a precizat președintele FABC.

 

Cancerul pulmonar este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat la bărbați, iar în fiecare an, în România sunt diagnosticate peste 11.000 de cazuri noi. Îngrijorător este faptul că trei sferturi dintre pacienții care dezvoltă această boală ajung la medic prea târziu, când cancerul este prea avansat pentru a se mai putea interveni chirurgical, și astfel, opțiunile terapeutice sunt limitate. Din această cauză peste 10.000 de persoane au murit în cursul anului 2018, răpuse de această afecțiune.

În marea majoritate a cazurilor, cancerul pulmonar are ca principală cauză fumatul, însă poate apărea și din cauza inhalării unor pulberi toxice, cum ar fi cele de azbest, sau pe fondul expunerii prelungite la un aer poluat. În stadiu incipient, boala se poate trata și vindeca, însă primele simptome mai severe apar atunci când deja a avansat și astfel se explică faptul că trei sferturi dintre pacienți ajung la medic prea târziu, atunci când formațiunile tumorale s-au extins și nu mai pot fi operate.

 

Dr. Dina Mergeani

Din această cauză, este important ca persoanele susceptibile de a dezvolta cancer pulmonar să fie conștiente de acest lucru și să meargă în mod regulat la medicul de familie pentru control. Din păcate, 42% dintre români nu merg nici măcar o dată pe an la medicul de familie, lipsa cunoştinţelor despre sănătate, teama de diagnostic, relaţia medic-pacient, lipsa accesului la servicii medicale, fiind câţiva dintre factorii care determină această situație.

Dr. Dina Mergeani, președintele SNMF, a declarat în acest context că „rolul medicului de familie este extrem de important, fiind primul punct de contact al pacientului cu sistemul de sănătate şi cel care poate interpreta simptomele şi evalua riscul de cancer pulmonar, în funcţie de care poate trimite pacientul către un medic pneumolog pentru un diagnostic de precizie. Recomand persoanelor ce manifestă o tuse persistentă, respiraţie îngreunată, scădere în greutate, să meargă la medicul de familie pentru un consult amănunţit. Din perspectiva politicilor de sănătate, se impune implementarea unei proceduri accelerate de diagnostic, pentru a elimina timpii ce se pierd de la identificarea simptomelor specifice la diagnosticare şi mai apoi tratament”.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*