Plan national de diagnostic, tratament si monitorizare a melanomului

4 octombrie 2016 | 0 comentarii |

Planul este propus spre implementare de medicii de familie si asociatiile pacientilor oncologici, care vor inaninta in acest sens un proiect, catre Ministerul Sanatatii.

 

cancer de pieleSocietatea Nationala de Medicina Familiei si Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania au demarat, in parteneriat, un proiect prin care se propune implementarea, incepand de anul viitor, a unui „Plan National de Diagnostic Precoce, Tratament si Monitorizare a Melanomului”.

Anuntul a fost facut in cadrul unei mese rotunde pe aceasta tema, organizata de cele doua asociatii, eveniment in cadrul caruia au fost discutate pe larg mai multe subiecte legate de diagnosticarea, tratamentul si monitorizarea melanomului in sistemul de Sanatate din Romania. Cu acest prilej au fost subliniata necesitatea unui astfel de program, care sa fie derulat la nivel national, pentru reducerea mortalitatii cauzate de aceasta afectiune care poate fi vindecata daca este descoperita in stadiu incipient.

Totodata, prin implementarea acestui proiect, cele doua asociatii isi doresc reducerea incidentei cancerului de piele si facilitarea accesului la tratament pentru pacientii diagnosticati cu aceasta boala.

 

Cezar Irimia

Cezar Irimia

Proiectul este inca in lucru si urmeaza a fi inaintat Ministerului Sanatatii, cu recomandarea organizarii unei comisii speciale, care sa stabileasca din punct de vedere tehnic metodologia de organizare a unui program complex de depistare precoce, tratament si monitorizare a melanomului.

„Este de dorit ca aceasta comisie sa conceapa normele dupa care sa functioneze acest program, astfel incat implementarea sa fie posibila incepand cu 1 aprilie 2017, odata cu intrarea in vigoare a noului Contract Cadru al CNAS. De acest program ar trebui sa beneficieze, in prima faza, persoanele care sunt la risc sa dezvolte melanom. De aceea, consultul initial la medicul de familie este important, intrucat acesta isi cunoaste foarte bine pacientii din lista si poate face o selectie corecta a celor cu risc crescut de a dezvolta maladia. Ne dorim ca prin aceste propuneri sa deschidem un dialog cu autoritatile, in beneficiul romanilor si pacientilor deja diagnosticati cu aceasta boala”, a declarat in acest sens Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania.

 

screening cancer de piele dermatoscopieCele doua organizatii cer includerea preventiei melanomului in Contractul Cadru pe 2017, definirea metodologiei de efectuare a consultatiilor preventive, realizarea unei retele eficiente si functionale care sa cuprinda medicii de familie, dermatologii, oncologii, anatomopatologii si chirurgii, precum si infiintarea unui Registru de Melanom.

De asemenea, medicii de familie si pacientii propun organizarea unui screening-pilot la nivel national, pe o perioada de cinci ani, dublat de campanii de informare si educare a populatiei, promovarea de catre Ministerul Sanatatii a mesajelor de interes general cu privire la pericolul expunerii la soare si riscului de melanom, campanii de informare in scoli, promovarea necesitatii prezentarii periodice la control a persoanelor aflate la risc, prin intermediul medicilor de familie, precum si facilitarea accesului pacientilor la testare.

Initiatorii sustin ca implementarea unui program de screening pentru melanom ar putea scadea cu 10% numarul de cazuri de melanom metastazat, pana in 2022 si cu 25 la suta pana in 2027.

 

Dr. Daciana Toma

Dr. Daciana Toma

Melanomul este o afectiune oncologica cu evolutie rapida si cu o durata de supravietuire limitata, mai ales in stadiile avansate de boala. In Romania, aproape o treime dintre cei care au fost depistati cu aceasta forma de cancer mor anual, fiind inregistrate aproximativ 350 de decese pe an. La acest capitol, Romania inregistreaza o incidenta in crestere a melanomului, in ultimii 25 de ani, de la 1,2 la 4,5 cazuri la suta de mii de persoane.

Cea mai eficienta metoda de reducere a mortalitati provocate de melanom este depistarea precoce, intrucat in faza incipienta, afectiunea este vindecabila in proportie de 98%. In acest sens, dr. Daciana Toma, secretarul Societatii Nationale de Medicina Familiei, a declarat ca „melanomul este o tumora ideala pentru un program de screening, deoarece modificarile pielii se pot observa cu ochiul liber sau cu o lupa simpla, ceea  nu implica mari cheltuieli. In plus, istoria naturala a bolii este cunoscuta si nu este nevoie de o supracalificare medicala pentru a pune un diagnostic. Aparitia unor alunite noi, a unei alunite cu aspect mai mult sau mai putin neobisnuit, care se modifica rapid, ar trebui sa fie un semnal de alarma, pentru ca ar putea fi melanom. Orice schimbare a marimii, formei, culorii, reliefului sau alte evenimente precum sangerarea, mancarimea, aparitia de cruste ar trebui sa trimita pacientul catre medicul de familie”.

 


Adaugati un comentariu


 

*