Medicii de familie reclamă discriminarea acestei categorii profesionale

Medicii de familie sunt nemulțumiți de normele noului Contract-Cadru și spun că medicina primară devine experiment pentru CNAS, iar cei organizați ca CMI sunt nemulțumiți că actuala legislație nu le permite accesarea de fonduri europene nerambursabile.

 

Medicii de familie sunt nemulțumiți de felul în care sunt tratați de CNAS, în contextul în care șeful instituției, Adrian Gheorghe, a anunțat că piramida asigurării serviciilor medicale va fi inversată, în favoarea medicinii primare, dar pentru asta s-a decis reducerea punctajului per capita, în favoarea creșterii punctului pentru serviciile medicale. Medicii de familie susțin însă că nu a existat o negociere reală cu Colegiul Medicilor din România (CMR) cu privire la contractul ce va fi încheiat cu CNAS, astfel că Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) solicită „ferm şi fără echivoc” prelungirea actualului Contract Cadru până la 31.12.2021.

Schimbările au apărut în baza unor consultări şi negocieri mimate şi nefinalizate şi nu sunt, cu certitudine, în avantajul medicilor sau al pacienţilor. Dacă în actualele condiţii de criză economică şi socială, unui singur medic de familie i se reduc veniturile, atunci schimbările propuse de CNAS nu sunt bune. Dacă li se reduc veniturile la mult mai mulţi, atunci schimbările propuse sunt greşite de-a dreptul”, susţin reprezentanţii SNMF, care subliniază că finanţarea, în principiu, a rămas aceeaşi, însă noile norme determină medicul de familie „să se concentreze pe calcule financiare pentru a face ca praxisul lui să supravieţuiască”.

Medicii mai spun că este de neînţeles reorganizarea sistemului de asistenţă medicală primară, în condiţiile în care finanţarea stagnează, dar mai ales în contextul pandemic, în care ei îşi concentrează efortul pentru a menţine active serviciile de care depinde siguranţa pacienţilor şi stabilitatea cabinetelor, subliniind că medicina de familie este „lipsită de orice sprijin şi profund nedreptăţită în pandemie”.

 

Pe de altă parte, Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie și Asociația Companiilor de Distribuție de Bunuri din România au făcut front comun împotriva excluderii distribuitorilor de bunuri de larg consum și a CMI-urilor (Cabinet Medical Individual) de la eligibilitatea accesării de fonduri europene nerambursabile. Cele două categorii se consideră discriminate, iar în acest sens au adresat o sesizare comună Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi din Senat, susținând că „nerespectarea principiilor europene privind acordarea ajutoarelor de stat plasează România pe poziția de unicul stat membru care, folosind o argumentare juridico-economică discriminatorie, aleatorie, poziționează operatori economici în concurență neloială atât în piața locală, cât și în cea unională”. Reprezentanții celor două organizații spun că aceste categorii profesionale beneficiază de numeroase scheme de ajutor în celelalte state ale Uniunii Europene, dar nu și în România.

Din acest motiv, prin sesizarea comisiei pentru drepturile omului din Senat, se dorește înlăturarea din legislație a tuturor acestor prevederi legislative care discriminează medicii de familie și distribuitorii de bunuri de larg consum, plecând de la ilustrarea practicilor negative din domeniile sănătății umane și securității alimentare.

 

Joi, reprezentații medicilor de familie vor fi prezenți la ședința comisiei senatoriale menționate, la care vor participa și membrii altor comisii și reprezentanți ai ministerelor.

În comunicat se mai arată că la acest moment există de mai bine de șase luni o ordonanță privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operațional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de Covid-19, precum și alte măsuri în domeniul fondurilor europene, însă aceasta nu a fost pusă în aplicare până în prezent.

Chiar dacă demersul nostru de a discuta aspecte cu impact major în economia națională reprezintă o premieră pentru comisia parlamentară, ne manifestăm încrederea că se vor alătura și alte asociații patronale și alți membri ai Parlamentului pentru a identifica soluții legislative care vizează accesul liber la dezvoltare economică pentru toți operatorii economici români, precum și accesul liber la fonduri nerambursabile pentru cabinetele de medicina familiei și distribuitorii și comercianții de alimente” se arată în încheierea comunicatului semnat de dr. Raluca Zoițanu, președintele federației patronatelor medicilor de familie și de Ovidiu Gheorghe, președintele asociației distribuitorilor de bunuri de larg consum.

 


Adaugati un comentariu


 

*