Primul maraton de vaccinare din România, programat la sfârșitul acestei săptămâni

19 aprilie 2021 | 0 comentarii |

Acțiunea va avea loc la Timișoara, cu implicarea a peste 500 de medici și asistenți medical care s-au înscris voluntar și vor vaccinal a foc continuu pe parcursul întregului week-end.

 

O inițiativă inedită a administrației locale din Timișoara împreună cu Universitatea de Medicină și Farmacie din oraș și Asociația pentru ATI are rolul de a impulsiona activitatea de vaccinare împotriva Covid-19, într-o perioadă în care primele rezultate pozitive au început să de vadă în state precum Marea Britanie și Israel, unde procesul de imunizare a populației a mers foarte bine.

Maratonul vaccinării, programat pentru perioada 23-25 aprilie la Timișoara, îl are ca principal promotor pe medicul Dorel Săndesc, vicepreședintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă. Acesta a mobilizat peste 500 de medici, asistenți medicali și rezidenți din spitalele timișorene, care vor participa voluntar la acțiune, împreună cu studenți mediciniști ai UMF Timișoara. Inițiativa  fost salutată de administrația locală, care s-a implicat în organizarea evenimentului, îndemnând locuitorii orașului și pe cei din împrejurimi să vină să se vaccineze.

Maratonul de vaccinare va fi găzduit de centrul regional de afaceri CRAFT, unde vor fi amenajate 20-30 de fluxuri de vaccinare în cadrul cărora se va vaccina la foc continuu pe parcursul întregului week-end.

 

Dr. Dorel Săndesc spune că se dorește ca în cadrul evenimentului să fie vaccinate aproximativ 10.000 de persoane, serul folosit fiind cel produs de Pfizer/BioNtech. „Suntem pregătiți, am oficializat toate documentele necesare. Am discutat cu și cu domnul doctor Valeriu Gheorghiță, care ne va aloca vaccinuri Pfizer și facem tot ce putem. Dorim sa facem acest lucru voluntar, în puținul nostru timp liber, pentru că vedem din experiența altora, a Israelului, a Marii Britanii, că aceasta este calea pentru a ne recuceri libertatea, pentru a reveni la normalitate, a putea sa ne bucurăm să fim împreună, să mergem la concerte, spectacole. Acţiunea este o premieră pentru România, iar vaccinarea se face în 20-30 de fluxuri, atât pe timp de zi cât şi de noapte. Specialiştii din sănătate şi studenţii Universităţii de Medicină şi Farmacie vor vaccina la foc continuu persoanele care doresc să se vaccineze”, a declarat medicul. Exemplul ar putea fi preluat de centrele universitare care au facultăți de Medicină din toată țara, dar și s-ar putea aplica și în ate județe, prim mobilizarea personalului medical din cabinetele de medicină primară și din ambulatoriu, cu sprijinul autorităților locale.

 

Și primarul Timișoarei, Dominic Fritz a făcut apel către concitadinii săi să vină să se vaccineze pentru a contribui astfel la redeschiderea mai rapidă a școlilor, reluarea evenimentelor cultural-sportive și la revenirea la normalitate. Apelul acestuia vine după ce orașul de pe Bega s-a aflat mai multe zile în carantină, din cauza creșterii îngrijorătoare a incidenței numărului de îmbolnăviri cu Covid-19.

În cadrul maratonului de vaccinare se poate vaccina oricine care nu a făcut asta până acum fiind necesară doar programarea pe platforma on-line sau prin cal-center. Dar fiind faptul că se dorește vaccinarea a circa 10.000 de persoane, nu există riscul de a nu se găsi locuri libere așa cum se poate întâmpla la centrele de vaccinare unde capacitatea zilnică de imunizare este mai mică. Timișoara este si singurul oraș în care s-a început vaccinarea în cabinetele medicilor de familie, activitate care urmează să se extindă și la nivel național de luna viitoare.

Între timp, în Israel s-a renunțat la obligativitatea purtări măștii în aer liber, ca urmare a ratei mari de imunizare, care conferă un grad mai mare de siguranță. Măștile se mai poartă doar în spațiile publice închise, dar se estimează că și la această măsură de va renunța în decurs de aproximativ o lună.

 

Astăzi este așteptată să sosească în România o nouă tranșă de vaccin de la Pfizer, fiind vorba de 511.290 de doze care vor fi aduse cu aeronave de transport pe aeroporturile din București, Cluj și Timișoara.

De la începutul campaniei naționale de vaccinare, au fost administrate 4.231.714 de doze unui număr de 2.626.810 de persoane, dintre care 1.021.906 au primit o doză şi 1.604.904 şi pe cea de-a doua. Deși capacitatea de vaccinare a ajuns la 115.000 de persoane pe zi, aceasta n u a fost încă atinsă de numărul de persoane zilnic, care abia a depășit 80.000 în ziua cu cele mai multe vaccinări. În perioada următoare, mai multe centre destinate vaccinării cu serul de la Astra Zeneca urmează a fi transformate în centre pentru imunizarea cu vaccinul de la Pfizer și se așteaptă ca astfel să crească adresabilitatea acestora, implicit numărul de persoane vaccinate.

 


Adaugati un comentariu


 

*