Președintele Klaus Iohannis a deschis etapa a doua a campaniei de vaccinare anti-Covid

15 ianuarie 2021 | 0 comentarii |

La Buzău, campania debutează în șapte din cele 15 centre din județ, fiecare centru primind câte 60 de doze.

 

În această dimineață, la spitalul Spitalul Universitar de Urgență Militar Central (SUUMC) s-a dat startul oficial al celei de-a doua etape a campaniei de vaccinare anti-COVID, care se va desfășura o perioadă concomitent cu prima etapă, în care sunt imunizare cadrele medicale. Dacă la debutul campaniei, prima persoană vaccinată a fost o asistentă medicală de la Institutul Matei Balș, care a făcut parte din echipa care a preluat primul pacient din România diagnosticat cu Covid-19, startul celei de-a doua etape a fost marcat prin vaccinarea președintelui Klaus Iohannis.

Așa cum anunțase în urmă cu câteva zile, președintele s-a vaccinat public, în această dimineață, în jurul orei 10.00, la centrul de la Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila”, unitate medicală care are, printre altele, misiunea de a se îngriji de starea de sănătate a primului om în stat.

Tocmai m-am vaccinat. Este o procedură simplă, nu doare şi vreau să subliniez că acest vaccin este sigur, este eficient şi recomand tuturor vaccinarea. Vaccinarea, împreună cu respectarea măsurilor de restricţie, ne vor scoate din pandemie”, a spus șeful statului, după imunizare.

 

Președintele Iohannis își exprimase disponibilitatea de a fi prima persoană vaccinată din România, pentru a da un exemplu, însă în cadrul Comitetului de coordonare a campaniei de vaccinare s-a decis ca acesta să aștepte până la debutul etapei a doua, atunci când sunt programate la vaccinare și persoanele din funcții cheie.

S-a considerat că gestul președintelui ar fi putut fi interpretat ca un favor pe care l-ar primi prin imunizarea cu prioritate, însă chiar și așa, cei care contestă vaccinarea, o parte a presei și o parte a spectrului politic nu au pierdut ocazia de a specula că președintele nu s-a vaccinat primul tocmai pentru că vaccinul nu e sigur sau de a-i reproșa că nu a procedat corect, întrucât semnalul său ar fi ridicat gradul de încredere al populației în vaccin.

Începând de astăzi a picat însă orice speculație, urmând ca mâine să se vaccineze și primul ministru, Florin Cîțu, astfel că devine din ce în ce mai evident că nu sunt motive de îngrijorare în privința vaccinului.

 

Tot astăzi, începând cu ora 15.00, devine operațională pentru toți utilizatorii încadrați în categoria a doua de risc, platforma on-line pentru programarea la vaccinare, care a putut fi folosită până în prezent doar de cadrele medicale care s-au programat în prima etapă a campaniei. Programările mai pot fi făcute prin intermediul medicilor de familie dar și telefonic, prin call-center-ul ce poate fi apelat la numărul 021.414.44.25. Nu în ultimul rând, persoanele care nu se află în evidența unui medic de familie și nici nu pot să apeleze la platforma on-line sau la call-center, se pot programa prin intermediul serviciilor de asistență socială din primăriile localităților de domiciliu. Pacienților cu boli cronice dar și vârstnicilor, le este recomandat să se programeze la vaccinare prin intermediul medicilor de familie, întrucât aceștia le cunosc cel mai bine istoricul medical și îi pot consilia în privința vaccinării.

Duminică se va trece și la administrarea rapelului cadrelor medicale care s-au imunizat până acum, începând cu data de 27 decembrie 2020, cand a avut loc administrarea primului vacin in România.

 

Viceprimarul Ionut Apostu și subprefectul Adina Moiseanu

La Buzău, etapa a doua începe în 7 din cele 15 centre de vaccinare comunitară care vor funcționa pe raza județului. Este vorba de centrul de la punctul de lucru al clinicii MedLife de pe strada Unirii din municipiul Buzău, centrul de la sala de sport a Liceului Sportiv, unde există trei fluxuri, centrul din Râmnicu Sărat, cel amenajat în sala se sport de la Vernești și cel din incinta școlii Focșănei, din Vadu Pașii. Fiecare din aceste centre a primit câte 60 de doze de vaccin, urmând ca celelalte centre să fie operaționalizate în zilele următoare, atunci când autoritățile locale vor primi confirmarea comitetului național care se ocupă de coordonarea campaniei. Ulterior, dozele vor fi distribuite către centre de Direcția de Sănătate Publică în funcție de programările făcute pentru fiecare centru în parte.

În ultimele zile, subprefectul Adina Moiseanu, care este și coordonatorul local al campaniei de vaccinare a vizitat cele 5 centre de vaccinare din municipiul Buzău și centrele de la Vernești și Râmnicu Sărat. Aceasta a precizat că o parte din centrele din municipiu erau încă în faza de pregătire și delimitare a spațiilor, în timp ce la Vernești și Râmnicu Sărat, centrele erau pregătite, fiind amenajate culoare separate pentru intrarea și ieșirea din centru și compartimentate cele trei zone, respectiv registratura, spațiul de vaccinare propriu-zis și camera de așteptare postvaccinare. Aceasta a mai precizat că vaccinarea în rândul persoanelor din categoriile de risc va începe de luni, până atunci buzoienii fiind sfătuiți să se programeze.

 

În prima etapă de vaccinare, în care a fost inclus personalul din sistemul de sănătate, public și privat, 67,5% din cele 250.000 de persoanele eligibile catagrafiate au primit prima doză de vaccin anti-COVID, potrivit datelor oficiale comunicate de INSP.

Până la finalul lunii ianuarie se estimează că 84% de persoane din linia întâi se vor vaccina, respectiv, 210.000 de persoane din sistemul medical și medico-social.

Pentru etapa a doua sunt active, deocamdată, 3009 centre de vaccinare, la care se adaugă 413 puncte organizate de Ministerul Apărării Naționale (MApN) și MInisterul Afacerilor Interne (MAI), dar autoritățile dau asigurări că acestea se vor suplimenta.

Din dozele planificate pentru livrare în perioada ianuarie-martie, autoritățile estimează că vor fi vaccinate 1.650.904 de persoane, din care 994.704 sunt cele care vor primi a doua doză de vaccin (rapel).

 


Adaugati un comentariu


 

*