Se simplifică procedurile de înființare și autorizare a centrelor de vaccinare împotriva COVID-19

8 ianuarie 2021 | 0 comentarii |

Pentru a funcționa, centrele vor avea nevoie doar de o decizie a Direcției de Sănătate Publică din județul în care sunt înființate.

 

Pregătirile pentru începerea etapei a doua a campaniei de vaccinare anti-Covid continuă, prioritară în această perioadă fiind pregătirea centrelor de vaccinare comunitară, în care se va face imunizarea persoanelor din grupele de risc și a celor din domenii ce asigură bunul mers al societății.

O discuție pe această temă a fost purtată în cadrul unei videoconferințe la care au participat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, și toți șefi direcțiilor de sănătate publică din țară. Cu această ocazie, ministrul a anunțat că se lucrează la modificarea ordinului comun care stabilește normele privind autorizarea, organizarea şi funcţionarea acestor centre de vaccinare.

Actualele proceduri fuseseră gândite luând în considerare faptul că etapa a doua de vaccinare va începe în luna februarie, iar experiența ultimelor zile a demonstrat că acestea îngreunau procesul de avizare, în condițiile în care se dorește ca peste o săptămână să se dea startul unei noi etape.

Astfel, conform noilor decizii, centrele de vaccinare ar urma să fie înfiinţate prin decizie a directorilor executivi ai direcţiilor de sănătate publică judeţene și a municipiului București.

 

Sursă foto: MS

Vlad Voiculescu a explicat că direcțiile de sănătate publică vor aviza temporar funcţionarea centrelor de vaccinare, pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere a conducerii unităţii, privind respectarea condiţiilor prevăzute în acest sens. Majoritatea centrelor vor funcționa în spații care au avut până acum o altă utilitate, astfel că va fi nevoie de documente pentru schimbarea destinației acestora. În acest sens, va fi nevoie de acordul deținătorului sau administratorului spațiului respectiv, pe baza căruia se va emite o hotărâre a comitetului județean pentru situați de urgență. Cu aceeași ocazie, ministrul a mai a mai solicitat șefilor direcţiilor de sănătate publică să dispună ca, în perioada următoare, să fie efectuate verificări și evaluări în centrele de vaccinare astfel încât acestea să funcţioneze în parametrii legali.

Marți, în cadrul unei videoconferințe pe aceeași temă cu autoritățile locale implicate în vaccinare, la care au fost prezenți premierul Florin Cîţu, ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode, ministrul Apărării Naţionale Nicolae Ciucă, ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat dr. Raed Arafat, şi coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, col. dr. Valeriu Gheorghiţă, ministrul Bode a precizat că alte 43 de centre de vaccinare anti-COVID-19 vor fi înfiinţate prin reţeaua medicală a MAI și vor fi utilizate în toate cele trei etape ale imunizării.

În această dimineață, Ministerul Sănătății a transmis o solicitare către centrele de vaccinare din spitale să accelereze programările pentru imunizarea personalului medical, pentru că, în acest fel, va putea demara mai devreme etapa a doua, în care vor fi vaccinate persoanele cu grad ridicat de risc și lucrătorii din domeniile esențiale. Chiar și după ce a doua etapă va fi demarată, lucrătorii domeniul sanitar se vor putea vaccina în continuare.

 

La Buzău, aceste verificări au început deja de la jumătatea acestei săptămâni, în urma unei decizii luate în cadrul întâlnirii pe care reprezentații Prefecturii și Direcției de Sănătate Publică au avut-o cu primarii localităților în care vor funcționa centre de vaccinare comunitară.

La nivelul județului vor funcționa 18 centre de vaccinare, dintre care 7 în municipiul Buzău, iar restul în 11 localități ale județului. Centrele din oraș vor funcționa în sediile cluburilor seniorilor din Broșteni și Micro V, la Casieria RAM, la demisolul Laboratorului de Sănătate Mintală și în clădiri puse la dispoziție de Primărie.

În restul județului, centrele de vaccinare vor funcționa în sediul unor școli, în sălile de sport, în spații folosite pentru diferite evenimente precum și în clădiri pus la dispoziție de primării. Fiecărui centru îi vor fi arondați și locuitori din zonele limitrofe, care vor fi îndrumați către centrele respective în momentul în care își vor face programarea.

De asemenea, în mai multe comune din județ, vaccinarea populației se va face cu ajutorul unei caravane mobile care se va deplasa, conform programării, în fiecare dintre acestea, venind astfel în sprijinul populației rurale care, fiind majoritar vârstnică, va fi astfel scutită de drumuri și va putea fi vaccinată prioritar.

Medicii de familie vor avea un rol esențial în această campanie, atât în ceea ce privește programarea pacienților cât și implicarea efectivă în activitatea de vaccinare, iar săptămâna viitoare este așteptată o ordonanță care prevede stimularea financiară a cadrelor medicale implicate în această campanie, document ce include și o schemă de motivare pentru medicii de familie.

 


Adaugati un comentariu


 

*