Pacienții cu poliartrită reumatoidă au o temperatură corporală mai ridicată

8 ianuarie 2021 | 0 comentarii |

Descoperirea a fost făcută după ce măsurarea temperaturii corporale a devenit o procedură importantă în contextul măsurilor preventive luate în pandemie.

 

Pe parcursul ultimelor luni, temperatura corporală a fost măsurată probabil mai mult ca niciodată, fiind vorba de una dintre măsurile necesare pentru prevenirea răspândirii infecției cauzate de noul coronavirus. Au existat și numeroase controverse pe această temă legate de faptul că femeile însărcinate și persoanele care suferă de alte afecțiuni pot avea temperatura mai mar de 37 de grade fără a prezenta pericole de contaminare pentru ceilalți, iar pornind el a aceste controverse, un grup de cercetători din Marea Britanie au realizat un studiu axat pe pacienții cu poliartrită reumatoidă.

Studiul a inclus 32 de pacienți cu poliartrită reumatoidă care se aflau în remisie și un grup sănătos de control, din care au făcut parte 51 de persoane fără poliartrită reumatoidă. Subiecților le s-au făcut scanări termice pe diferite zone ale picioarelor, iar concluzia a fost că pacienții cu poliartrită reumatoidă care sunt în remisie au temperaturi semnificativ mai mari ale corpului decât persoanele fără boala articulară.

 

Cercetătorii consideră că descoperirea lor are implicații atât pentru managementul bolii, cât și pentru îngrijirea pacienților cu poliartrită reumatoidă în remisie.

Acest studiu a stabilit o linie de bază care demonstrează că și atunci când nu există nicio inflamație detectată prin metode convenționale, căldura emisă de fiecare articulație a piciorului este mai mare decât cea a adulților sănătoși. Pe viitor, ar putea fi posibil să se utilizeze camere de termoviziune mici, ca instrumente de screening, care pot fi utilizate atât de clinicieni, cât și de pacienți pentru a detecta modificările timpurii și pentru a preveni deteriorarea ulterioară a articulațiilor, ceea ce poate duce la deformări și dizabilități semnificative” – a declarat dr. Nachi Chockalingam, directorul Centrului pentru tehnici de biomecanică și reabilitare din Staffordshire, și unul din autorii principali ai studiului.

 

Poliatrita reumatoidă este o boală cronică adesea invalidantă, care apare atunci când sistemul imunitar atacă în mod greșit țesuturile organismului, provocând o inflamație dureroasă ce poate duce la eroziunea osoasă și la deformarea articulațiilor.

Debutează de obicei cu simptome minore care progresează timp de săptămâni sau luni și se manifestpă prin durere articulară, umflarea și rigiditatea articulațiilor, adesea oboseală și o stare generală proastă sau chiar depresie.

Rigiditatea articulațiilor resimțită dimineața este adesea un semn precoce al artritei reumatoide. De obicei, rigiditatea începe să fie resimțătă în articulațiile mâinilor. Cele mai frecvente zone în care apare durerea sunt degetele și încheieturile, genunchii, picioarele, gleznele sau umerii.

La debutul bolii poate apărea o ușoară inflamare a articulațiilor, care de obicei este asociată cu o senzație de încălzire sau arsură la nivelul articulațiilor și poate crește în intensitate cu timpul. În cazurile în care febra este însoțită și de durerea articulară și inflamația articulațiilor, aceasta poate fi un semn timpuriu al artritei reumatoide.

Inflamarea tendoanelor poate crea presiune asupra nervilor și poate provoca amorțeală, furnicături sau o senzație de arsură la nivelul mâinilor, cunoscută drept sindromul tunelului carpian.

 

Articulațiile mâinilor sau picioarelor pot produce și un zgomot distinctiv (un scârțâit sau o pocnitură) în momentul deplasării, deoarece cartilajul deteriorat se freacă de articulații.

Inflamația articulațiilor poate determina tendoanele și ligamentele să devină instabile sau deformate. Pe măsură ce boala progresează, s-ar putea să conducă inclusiv la imposibilitatea pacientului de a-și îndoi sau îndrepta unele articulații.

Aproximativ 40% dintre persoanele cu artrită reumatoidă prezintă semne și simptome care nu implică articulațiile, boala putând afecta pielea, ochii, plămânii, inima, rinichii, glandele salivare, țesut nervos, măduvă osoasă, vase de sânge.

Prin urmare, artrita reumatoidă poate genera și slăbiciune generală sau stare generală proastă, senzația de gură uscată, uscăciune, mâncărime sau inflamare la nivelul ochilor, secreții oculare, somn perturbat, dureri în piept în timpul respirației (pleurezie), umflături dure de țesut sub pielea de pe brațe, pierderea poftei de mâncare, pierdere în greutate.

Dacă observați unul sau mai multe dintre simptomele de mai sus și simțiți orice formă de disconfort la nivelul articulațiilor, nu ezitați să faceți o programare la medicul reumatolog, pentru a obține un diagnostic corect și pentru a începe cât mai repede tratamentul necesar.

 


Adaugati un comentariu


 

*