Compania GSK a testat cu succes un nou vaccin împotriva tuberculozei

8 noiembrie 2019 | 0 comentarii |

Noul produs a dat rezultate promițătoare în cazul unor populații din Africa, iar rezultatele spectaculoase au fost că a dat rezultate chiar și în cazul unor persoane infectate, dar cercetătorii spun ca va mai trebui testat și în rândul altor populații.

 

Tuberculoza este o boală care ucide anual aproape 1,5 milioane de oameni din întreaga lume (potrivit datelor OMS), iar vaccinul BCG, creat în 1921 împotriva acestei afecțiuni, nu se dovedește de fiecare dată foarte eficient. În aceste condiții, cercetările oamenilor de știință și ale companiilor farmaceutice se îndreaptă spre găsirea unor noi soluții de imunizare, iar un pas înainte în acest sens ar putea fi rezultatele comunicate de o echipă de cercetători din cadrul International Union Against Tuberculosis and Lung Disease (Uniunea internațională împotriva tuberculozeiși a bolilor pulmonare), cu ocazia unei conferințe organizată în India – țara cu cea mai ridicată incidență a tuberculozei.

Este vorba de un vaccin experimental împotriva tuberculozei, cunoscut și sub numele de M72/AS01E, creat de compania farmaceutică britanică GlaxoSmithKline (GSK). Acesta a fost testat pe populația din 11 zone din Kenya, Africa de Sud şi Zambia, pe un eşantion total de 3.575 de adulţi între 18 și 50 de ani, seronegativi, dar care prezentau forme latente ale infecţiei cu tuberculoză. Jumătate dintre aceștia au primit două doze cu vaccin, administrate la o lună distanță, iar ceilalţi au fost inoculați cu un placebo.

 

Dr. Paula Fujiwara

Conform studiului, participanții au fost urmăriți timp de 3 ani după a doua doză și s-a constatat că dintr-un eșantion, 13 oameni dintr-un grup de 1.626 de persoane vaccinate şi 26 dintre cei 1.663 de participanți din grupul placebo au dezvoltat forme active de tuberculoză, ceea ce a dus la concluzia că eficacitatea vaccinului în luna 36 a fost de 49,7%. În plus, cercetătorii au descoperit că în rândul participanților care au primit vaccinul, concentrațiile de anticorpi specifici M72 și frecvențele celulelor T CD4 + specifice M72 au crescut după prima doză și au fost menținute pe parcursul perioadei de urmărire.

Testul este considerat o reușită medicală, iar specialiștii cred că acest vaccin ar putea reprezenta o descoperire revoluţionară în lupta pe care o duc împotriva celei mai letale boli infecţioase din lume.

Dr. Paula Fujiwara, directorul ştiinţific al Uniunii Internaţionale Împotriva Tuberculozei şi a Bolilor Pulmonare, a declarat că aceste concluzii sunt încurajatoare, însă a îndemnat la prudență, precizând că vor mai dura ani până când un nou vaccin împotriva tuberculozei să devina disponibil pe piață. Aceasta, pentru că va mai fi nevoie de multe teste suplimentare care să confirme eficiența produsului și în cazul altor populații. „TBC este o boală prevenibilă, tratabilă și vindecabilă, dar anul trecut a ucis 1,5 milioane de oameni, mai mult decât HIV/SIDA. Nu putem considera lupta împotriva tuberculozei încheiată decât dacă am ameliorat substanțial prevenirea în aceste părți ale lumii în care o tratăm. Costul inacțiunii este mult mai mare, crește suferința și poate duce la moarte”, a concluzionat dr. Fujiwara.

 

Dr. Thomas Breuer

Acesta este primul vaccin care a prezentat vreodată protecție la persoanele anterior infectate cu tuberculoză și, prin urmare, oferă potențialul de protecție a unui număr mare de oameni din țările endemice, subliniază cercetătorii, care consideră cp deși s-a dovedit eficient doar în 50% din cazuri, este o mare reușită. În contextul în care anual sunt înregistrate 10 milioane de cazuri noi de tuberculoză și peste 1,4 milioane de decese, numărul de vieți care ar putea fi salvate ar fi mare, dacă ar fi administrat și persoanelor neinfectate din rândul populațiilor vulnerabile, cum sunt cele din Africa de Sud.

Dr. Thomas Breuer, directorul medical al departamentului de vaccinuri din cadrul companiei GSK, a declarat că „aceste rezultate demonstrează că, pentru prima dată, după aproape un secol, comunitatea globală dispune de un nou instrument care ar putea să ofere protecţie împotriva tuberculozei”, dar a atras atenția că această boală nu poate fi considerată eradicată la nivel global decât atunci când va fi eliminată și din țările cu incidență crescută.

Specialiștii atrag atenția că aproximativ un sfert din populația globală are infecție latentă cu tuberculoză, aproximativ 10% urmând să dezvolte forma activă a bolii. În plus, există tulpini de tuberculoză rezistente la mai multe medicamente – o formă a bolii care nu răspunde la cel puțin două medicamente anti-tuberculoză din prima linie care apar la nivel mondial

 


Adaugati un comentariu


 

*