Pacienții care au făcut febra Dengue, mai puțin vulnerabili în fața Covid-19

26 septembrie 2020 | 0 comentarii |

Cercetătorii americani de la  Universitatea Duke susțin că aceasta boală ar putea genera imunitate împotriva infecției cu noul coronavirus.

 

O echipă de cercetători de la Universitatea Duke, care au realizat un nou studiu privind epidemia de COVID-19 din Brazilia, țară care ocupă locul trei în lume la numărul de infecții cu noul coronavirus, a descoperit o legătură între răspândirea virusului și epidemiile din trecut de febră Dengue.

Prof. Miguel Nicolelis, coordonatorul studiului, a declarat că „aceste descoperiri surprinzătoare arată posibilitatea unei reactivități imunologice încrucișate între serotipurile Flavivirus ce provoacă febra Dengue și SARS-CoV-2. Dacă se dovedește corectă, această ipoteză ar putea însemna că infecția Dengue sau imunizarea cu un virus eficient și sigur împotriva Dengue ar putea genera un anumit nivel de protecție imunologică”.

Datele din Brazilia analizate în studiu arată că în statele Paraná, Santa Catarina, Rio Grande do Sul, Mato Grosso do Sul și Minas Gerais, în care s-a înregistrat o incidență ridicată a febrei Dengue în 2019 și 2020, incidența Covid-19 a fost mult mai scăzută decât în statele mai puțin afectate de febra Dengue. Echipa de cercetători a descoperit corelații asemănătoare și în alte state afectate de febra Dengue din America Latină și Asia.

 

Rezultatele noului studiu, încă nepublicat, sunt considerate de interes, mai ales că studii anterioare au indicat că persoanele cu anticorpi la virusul Dengue în sânge au riscuri mai mari de a avea rezultate fals-pozitive la testele pentru Covid-19. „Acest lucru indică faptul că există o interacțiune imunologică între cele două virusuri la care nimeni nu se aștepta, deoarece cele două virusuri sunt din familii complet diferite, însă este nevoie de studii suplimentare pentru a dovedi asocierea”, a mai precizat coordonatorul studiului.

Studiul, care urmează să fie publicat într-un jurnal ştiinţific, scoate în evidenţă o corelaţie semnificativă între incidenţa, mortalitatea şi rata de creştere scăzute a cazurilor de Covid-19 la populaţiile din Brazilia la care nivelul de anticorpi pentru boala Dengue este ridicat.

Febra Dengue este provocată de un virus transmis de țânțarii Aedes (prezenți mai ales în regiunile tropicale și subtropicale), se manifestă în general prin simptome ușoare, asemănătoare gripei, dar în cazul a aproximativ 2% dintre persoanele afectate, la care apar forme severe ale bolii care dau complicații precum febra hemoragică Dengue și/sau sindromul de șoc Dengue, poate fi letală.

 


Adaugati un comentariu


 

*