A fost demarat primul studiu românesc referitor la răspunsul imun în urma vaccinării anti-Covid

4 februarie 2021 | 0 comentarii |

Primii subiecți care vor fi incluși în studiu sunt 300 de angajați ai rețelei de sănătate privată Regina Maria.

 

În perioada august-septembrie 2020, specialiștii din cadrul rețelei de sănătate privată Regina Maria au derulat un studiu privind răspunsul imun al organismului la pacienții vindecați de Covid-19, cu scopul de a furniza date importante despre modul în care forma de boală sau vârsta  pacienților care au trecut prin Covid-19 influențează dezvoltarea unui răspuns imun detectabil. S-a constatat astfel că 79% din persoanele infectate care au fost incluse în studiu au prezentat anticorpi detectabili la momentul testării, rezultatul fiind considerat unul foarte bun.

Între timp, au fost avizate și primele trei vaccinuri împotriva Covid-19, iar campania de vaccinare decurge nesperat de bine în România, în ciuda sincopelor apărute până acum, datorate în special diminuării cantităților de vaccin livrate de producători.

Cum era de așteptat, au apărut și multe controverse, alimentate mai ales de cei care se opun vaccinării de orice fel și cei care consideră pandemia o conspirație la nivel mondial, cu scopuri pe care nici ei nu le au prea bine definite.

 

Dincolo de teoriile halucinante despre efectele devastatoare dar nedovedite pe care l-ar avea vaccinurile, există întrebări firești referitoare la răspunsul imun al organismului la vaccin dar și la durata imunității pe care acesta o asigură. Cercetătorii de la Regina Maria au considerat astfel că, odată cu apariția vaccinurilor, este firesc ca studiul desfășurat anul trecut să fie continuat, fiind vizat de această dată răspunsul imun post-vaccinare împotriva Covid-19.

Este primul studiu de acest gen desfășurat în România, prin care se va evalua dinamica anticorpilor post-vaccinare, susțin reprezentanții rețelei private de sănătate, într-un comunicat.

Se estimează că 10,4 milioane de români se vor vaccina împotriva Covid-19 până la finalul lunii noiembrie, astfel că specialiștii furnizorului privat de servicii medicale au considerat că este necesar să ofere un răspuns mai clar referitor la răspunsul organismului în urma administrării vaccinului.

Într-o primă etapă a studiului au fost incluși 300 de angajați din cadrul rețelei, care au fost deja vaccinați și care fac parte din rândul cadrelor medicale.

 

În cazul acestora, măsurarea titrului de anticorpi se va realiza la o săptămână de la a doua doză de vaccin și se va repeta la un interval de 3, respectiv 6 luni, același calendar fiind aplicat și in procesul de testare a eficientei vaccinului în studiile clinice. Pentru a urmări evoluția post-vaccinare, se va măsura nivelul anticorpilor anti SARS-CoV-2 cu ajutorul uneia dintre cele mai avansate si performante metode de testare imunologică. Studiul va permite astfel analizarea în dinamică a evoluției nivelului de anticorpi obținuți post-vaccinare, putând oferi astfel și un răspuns referitor la perioada cât durează imunitatea dobândită prin vaccinare.

Directorul medical al Diviziei Laboratoare Clinice din cadrul rețelei, dr. Andreea Alexandru, a declarat că „în prezent, testarea imunologică prin electrochemiluminiscență este cea mai avansată tehnologie în materie de teste imunologice, o tehnologie ultra-sensibilă și fiabilă. Cu ajutorul acestei metode pot fi detectați cu cea mai mare acuratețe anticorpii specifici anti-spike SARS-CoV-2. Sensibilitatea acestei metode de testare este de peste 97%, iar specificitatea de 98%, fără a exista interferențe cu alte tipuri de coronavirus. La final, ne dorim să venim cu un aport de date care sa evidențieze în dinamică evoluția titrului de anticorpi obținuți în urma vaccinării împotriva Covid-19”.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*