Noi date despre imunitatea după Covid-19, în urma unui studiu efectuat în România

Analizele au relevat că mai puțin de jumătate dintre pacienții care au trecut prim boală mai prezintă anticorpi la șase luni după faza acută a bolii, ceea ce confirmă ipoteza că este posibil să fie necesară administrarea unei a treia doze.

 

Rețeaua de sănătate privată Regina Maria a dat publicități rezultatele fazei a doua a unui studiu demarat în luna august a anului trecut, care are ca scop stabilirea perioadei în care pacienții care s-au vindecat de Covid-19 mai beneficiază de imunitate în fața bolii. Studiul se derulează în clinicile din București și Cluj ale furnizorului privat de servicii medicale și se bazează pe folosirea testului de anticorpi IgG anti-Nucleocapsidă – anticorpii specifici bolii. Prima fază a studiului a vizat evaluarea imunității subiecților la 43-56 de zile de la momentul confirmări infecției, în timp ce în faza a doua a fost evaluat gradul de protecție la 180 de zile după depășirea stadiului acut al bolii. În această fază au fost incluși doar pacienții care au avut un răspuns imun detectabil la prima testare. Medicul Andreea Alexandru, directorul medical al Diviziei Laboratoare din cadrul rețelei private a explicat că anticorpii testați sunt produși de organism după faza acută a infecției cu noul coronavirus, iar rezultatele fazei a doua a studiului relevă că gradul de protecție în cazul pacienților care au trecut prin boală scade considerabil la șase luni după apariția acestor anticorpi.

Astfel s-a constatat că doar 47% din pacienți incluși în studiu mai au anticorpi detectabili după acest interval, față de procentul de 79% constatat în urma fazei întâi a studiului.

 

Specialiștii rețelei de sănătate privată mai spun că  17% dintre cei vindecați, care au realizat un test RT-PCR după faza acută a bolii, au prezentat rezultate pozitive, dintre care un singur caz prezenta simptome de Covid-19. Cu toate acestea, pacienții vindecați care ies în continuare pozitivi, nu prezintă risc de contagiozitate după cele 14 zile de izolare. „Cazuistica internațională cuprinde puține descrieri care să indice faptul că, în astfel de cazuri, este vorba despre o reinfectare, limitarea certificării acestora fiind impusă de necesitatea secvențierii suplimentare și a integrării într-un context epidemiologic bine documentat. Deși azi știm mult mai multe despre acest virus și afectarea pe care o poate produce, studiile sunt în continuă desfășurare și metodele de protejare eficientă sunt permanent testate. Impactul imediat al acestor concluzii se răsfrânge asupra protecției suplimentare pe care trebuie să o oferim cadrelor medicale implicate în tratarea pacienților Covid-19 și expuse riscului infectării recurente, dar și a societății per ansamblu”, a declarat dr. Teodora Ionescu, specialist epidemiolog în cadrul rețelei Regina Maria.

 

Studiul mai relevă faptul că 44% dintre subiecți au prezentat simptome și după vindecare, printre cele mai frecvente fiind tusea, oboseala, lipsa gustului, lipsa mirosului, dificultățile respiratorii, căderea părului, durerile musculare și insomniile. Totodată, 59% dintre pacienții cu rezultat de anticorpi detectabili la 180 de zile de la vindecare nu au prezentat simptomatologie persistentă după ieșirea din izolare, fapt ce i-a determinat pe specialiști să concluzioneze că persistența simptomelor post-Covid nu pare să se coreleze cu persistența anticorpilor.

În cadrul rețelei private se derulează și un studiu care vizează imunitatea după vaccinarea anti-Covid, iar datele obținute până acum arată că 80% dintre persoanele care au trecut prin infecție și ulterior s-au vaccinat au prezentat valori ridicate ale anticorpilor protectori. De asemenea, persoanele cu vârsta peste 50 de ani care au trecut prin boală au prezentat un titru mediu al anticorpilor dobândiți post-vaccinare semnificativ mai mare decât cel al persoanelor care nu au trecut prin boală.

 

Albert Bourla- CEO Pfizer

Studiul confirmă estimarea reprezentanților companiilor Johnson&Johnson și Pfizer, care au declarat că persoanele care s-au vaccinat complet vor avea probabil nevoie de o a treia doză și că este posibil ca în următorii ani să fie nevoie de vaccinare anuală, la fel ca în cazul vaccinului gripal.

Un scenariu probabil spune că va fi nevoie de o a treia doză, undeva între șase şi 12 luni după rapel, după care ar putea urma o revaccinare anuală, dar toate acestea trebuie confirmate. De asemenea, variantele virusului vor juca un rol crucial pe viitor (…) Este extrem de important să ne concentrăm asupra oamenilor susceptibili la infectare”, a declarat Albert Bourla, CEO Pfizer, în timpul unui eveniment CVS Health, după ce în februarie, compania a anunțat că testează o a treia doză din vaccinul Covid-19 pentru a înțelege mai bine răspunsul imun împotriva noilor variante ale virusului.

Și Alex Gorsky, șeful Johnson&Johnson, spunea în februarie că vaccinul anti-covid ar putea fi administrat la fel ca cel al gripei, anual.

Deocamdată, cercetătorii nu ştiu cu exactitate cât timp va dura protecţia împotriva virusului, dar Pfizer a anunţat luna aceasta că vaccinul dezvoltat împreună cu grupul german BioNTech prezintă o eficienţă de 91% în ceea ce priveşte protecţia împotriva COVID-19 şi peste 95% privind cazurile severe ale bolii la şase luni după administrarea celei de-a doua doze, bazându-se pe datele colectate de la 12.000 de persoane vaccinate. Cercetătorii spun însă că au nevoie de mai multe informaţii pentru a determina durata protecţiei la şase luni după rapel.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*