Scleroza multiplă, pe înțelesul tuturor

20 aprilie 2021 | 0 comentarii |

Asociația Învingătorii Sclerozei Multiple a lansat o broșură care va putea fi găsită în cele mai multe cabinete medicale sau consultată gratuit on-line de cei interesați să înțeleagă mai bine cauzele, simptomele și terapia în cazul acestei afecțiuni.

 

După traumatismele severe, scleroza multiplă este considerată cea de-a doua cauză de dizabilitate în rândul tinerilor, iar o particularitate care o face foarte dificil de depistat în fazele incipiente este numărul mare de simptome și varietatea acestora, care o fac ușor de confundat cu alte afecțiuni. Din acest motiv, scleroza multipla este supranumită „boala cu o mie de fețe” sau „boala cameleon”.

Ținând cont de toate acestea, asociația Învingătorii Sclerozei Multiple a considerat necesar și util să vină în sprijinul pacienților diagnosticați cu această afecțiune, dar și al celor care ar putea suferi de boală, dar nu au încă un diagnostic confirmat. În acest context, cu sprijinul mai multor companii farmaceutice, a fost lansată broșura educațională ,,Scleroza multiplă, cameleonul de fiecare zi”. Aceasta este scrisă într-un limbaj accesibil tuturor și se adresează pacienților diagnosticați cu scleroză multiplă, dar și celor care vor să afle mai multe informații despre această afecțiunea. Broșura tipărită va fi distribuită în cabinetele medicale din întreaga țară, iar varianta sa electronică poate fi deja consultată on-line, pe site-ul asociației.

 

Dr. Gabriela Mihailescu

Cu ocazia lansări broșurii, medicul neurolog Gabriela Mihăilescu a precizat că cele mai des întâlnite simptome în scleroza multiplă sunt: tulburările de vedere –  vederea dublă, nevrita optică, tulburările de sensibilitate, deficitul motor, spasticitate (încordarea neobișnuită a mușchilor sau creșterea tonusului muscular), tulburări de echilibru și coordonare, asimetrie facială, tulburări de limbaj, tulburări de vorbire, dureri violente la nivelul feței, amețeli sau vertij, oboseală fizică și psihică, tulburări de deglutiție și fonație. Alte simptome pot consta în afectarea motilității limbii, miokimii faciale, tulburări sfincteriene urinare, dureri neuropate sau musculo-scheletale, intoleranță la căldură, sindromul picioarelor neliniștite sau mișcări periodice ale membrelor în somn, apnee obstructivă în somn. Pe măsura ce boala evoluează, iar manifestările devin mai frecvente și mai greu de controlat, există riscul ca persoana suferindă să devină anxioasă și chiar să intre în depresie reactivă sau să recurgă la izolare socială.

Aceasta mai spune că nu este obligatoriu ca fiecare pacient să manifeste toate aceste simptome însă, în 25% din cazuri, nevrita optică poate fi o manifestare care marchează debutul bolii.

 

La rândul său, Simona Tănase, președintele Asociației Învingătorii Sclerozei Multiple, a declarat că „în cazul fiecărui bolnav, scleroza multiplă se poate manifesta altfel, tocmai de aceea broșura vine în sprijinul celor care vor să afle mai multe despre simptomele acestei boli, putând astfel să-și facă o mică auto-evaluare și să se adreseze medicului în timp util. Dacă vor înțelege mai bine ceea ce se întâmplă cu ei, cei care au această boală vor putea lua legătura mai ușor cu medicul”.

Scleroza multiplă este o afecţiune cronică degenerativă a sistemului nervos central, care debutează în jurul vârstei de 20-40 de ani. Cauza reală a bolii este necunoscută, iar evoluția ei este imprevizibilă. Astfel, în timp ce unele persoane sunt afectate minim, altele prezintă acumulări rapide de dizabilităţi. Până în prezent, nu există un tratament care să vindece scleroza multiplă, dar există mai multe terapii de modificare a cursului bolii și de ținerie a ei ei sub control, disponibile şi în ţara noastră. Diagnosticul precoce şi tratamentul adecvat pot întârzia sau chiar pot preveni invaliditatea, care era inevitabilă în anii anteriori, în lipsa unor variante terapeutice adecvate.

În România, în prezent sunt în jur de 7.500 pacienți cu scleroză multiplă trataţi, dar se estimează ca numărul real al acestora este aproape dublu.

 


Adaugati un comentariu


 

*