Pacienții cu scleroză multiplă intră în dialog cu medicii specialiști, în cadrul unui nou proiect

20 octombrie 2021 | 0 comentarii |

Proiectul se numește „Pacientul cu scleroză multiplă întreabă, specialiștii răspund” și constă într-o serie de episoade difuzate începând de mâine pe YouTube și pe Facebook, în cadrul cărora vor fi invitați medici din diferite specializări.

 

Mâine debutează un nou proiect adresat pacienților cu scleroză multiplă, prin intermediul căruia aceștia vor putea intra în legătură cu medici specialiști din diferite domenii, pentru a le adresa întrebări legate de afecțiunea de care suferă. Dialogurile vor avea loc on-line, iar proiectul este binevenit în condițiile actuale, în care accesul la servicii medicale este foarte dificil pentru pacienții cu alte patologii decât Covid-19.

Proiectul denumit „Pacientul cu scleroză multiplă întreabă, specialiștii răspund” este organizat de asociația Învingătorii Sclerozei Multiple, cu sprijinul Merck România, și ce va derula pe parcursul a două luni, în perioada 21 octombrie – 20 decembrie. Proiectul a fost gândit ca o serie de emisiuni difuzate pe cele două canale on-line, la care vor fi invitați pe rând specialiști din diferite domenii medicale care vor răspunde întrebărilor adresate de pacienți cu scleroză multiplă, prin intermediul asociației.

Mâine, începând cu ora 18.00, se va difuza episodul pilot pe pagina de Facebook a asociației și pe canalul de YouTube, episod al cărui invitat va fi medicul neurolog Ovidiu Tudor.

 

Acesta se va afla în dialog cu Simona Tănase, președintele asociației Învingătorii Sclerozei Multiple, care va prezenta formatul întregului sezon al proiectului, după care îi va adresa interlocutorului său cele mai interesante trei întrebări venite din partea pacienților. Vor urma două sezoane cu câte 10 episoade difuzate o dată la trei zile, fiecare episod având invitat câte un specialist din domeniul neurologiei, ORL, oftalmologiei, stomatologiei și sexologiei. Episoadele vor fi transmise live, astfel că pe parcursul lor, pacienții vor putea transmite întrebări care vor fi preluate de gazda emisiunii, Simona Tănase, iar aceasta le va adresa invitaților.

Scleroza multiplă este o boală neurologică degenerativă considerată a doua cauză de dizabilitate în rândul tinereilor și apare atunci când sistemul imunitar atacă învelișul celulelor nervoase din creier, măduva spinării și nervii optici.

 

Sistemul nervos este astfel afectat progresiv iar simptomele sunt multiple și diferite de la caz la caz. Din acest motiv, scleroza multiplă mai este denumită și „boala cu o mie de fețe” sau „boala cameleon”,afectând cu precădere persoanele tinere.

În România, boala afectează peste 12.500 de persoane, dintre care 70% sunt femei, iar în fiecare an sunt diagnosticate 965 de cazuri noi, în timp ce 74 de pacienți pierd lupta cu boala.

La nivel mondial, aproximativ 3 milioane de oameni sunt diagnosticați cu această boală, iar din studiile efectuate până în prezent reiese că un pacient cu un astfel de diagnostic trăiește, în medie, cu 10 ani mai puțin decât o persoană sănătoasă. Până la acest moment, nu a fost găsit un tratament care să vindece boala singurele soluții terapeutice disponibile reușind doar să încetinească evoluția acesteia, reducând riscurile apariției dizabilităților la vârste tinere.

 

 


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*