Medicii atrag atenția asupra riscurilor Covid-19 în perioada sarcinii

20 octombrie 2021 | 0 comentarii |

Aceste riscuri afectează atât femeile gravide cât și copiii pe care îi aduc pe lume, iar cea mai eficientă soluție pentru evitarea complicațiilor rămâne vaccinarea anti-Covid.

 

În cadrul campaniei Oxigen pentru spitale, organizația Salvați Copiii a organizat o nouă rudă de dezbateri pentru a aduce în atenția opiniei publice riscurile pe care pandemia de Covid-19 le presupune pentru femeile însărcinate și pentru nou-născuții care vin pe lume în această perioadă.

La eveniment au luat parte vicepreşedintele Comisiei de Obstetrică-Ginecologie din cadrul Ministerului Sănătăţii, dr. Radu Vlădăreanu – spitalul Elias,  dr. Octavian Gabriel Olaru – șeful de Secţiei Obstetrică-Ginecologie I din cadrul Maternităţii Bucur, dr. Daniela Oprescu – șefa Secţiei OG1 de la maternitatea Polizu, dr. Adriana Dan – șefa Secţiei Neonatologie de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti, dr. Simona Vlădăreanu – șefa Secţiei Neonatologie de la Spitalul Elias, dr. Cleopatra Paloşanu – șefa Secţie Neonatologie de la maternitatea Bucur și dr. Alina Belu – managerul Spitalului de Urgenţă pentru Copii Sf. Maria din Iaşi.

 

Cu acest prilej, specialiștii au atras atenția că, la maternitatea Bucur, unde sunt internate doar paciente cu Covid-19, s-a remarcat o creştere semnificativă a cazurilor cu complicaţii date de infectarea cu varianta Delta a SARS-Cov-2. Totodată s-a subliniat că incidența crescută a infectărilor afectează în mod semnificativ gravidele, dar și nou-născuții și sugarii, care prezintă simptome specifice bolii. Din această zauză, atât la maternitatea Bucur cât și la spitalul de copii Sfânta Maria din Iași, aparatura existentă este utilizată în prezent la capacitate maximă.

Medicii prezenți la dezbatere au reamintit că sarcina reprezintă un factor de risc pentru forme severe de boală, care necesită internare. Conform datelor prezentate de organizația Salvați Copiii, la Spitalul Universitar din Bucureşti s-au născut, în perioada aprilie 2020 – octombrie 2021, 85 de copii cu mame confirmate cu Covid-19 şi alţi 65 de copii din mame cu istoric de infecţie în timpul sarcinii. Totodată, la maternitatea Bucur, devenită unitate Covid-19, din martie 2020 şi până în prezent, au venit pe lume 516 nou-născuţi din mame pozitive, 104 dintre aceştia având complicaţii medicale din cauza prematurităţii. De asemenea, maternitatea Bucur a preluat, pe parcursul anului trecut, şi copii născuţi în alte maternităţi din Bucureşti şi din alte judeţe, atât în sistemul public, cât şi în cel privat.

 

Dr. Octavian Gabriel Olaru

Despre cazurile de mame și copii pozitivi cu care se confruntă în prezent, medicul Octavian Gabriel Olaru a declarat că „tratarea unui caz Covid constituie un efort deosebit pentru tot personalul, nu este o luptă obişnuită”.

Specialiștii Maternității Bucur au observat că, spre deosebire de valurile anterioare „a crescut gravitatea cazurilor internate. Nu trebuie neglijate simptomele, e foarte importantă legătura cu specialiştii, odată ce testul e pozitiv. Din punctul nostru de vedere, e bine ca fiecare maternitate mai mare din ţară să aibă un sector dedicat cazurilor Covid. Transferul cazurilor severe nu este un lucru uşor de făcut, transportarea unui caz care nu e echilibrat poate să-i dea lovitura de graţie. Cazurile severe trebuie rezolvate acolo şi salvaţi copiii şi mamele, după care văzut ce se întâmplă. Sarcina constituie un factor de risc, studiile arată asocieri mai mari şi cu hipertensiunea, şi cu starea de preeclampsie. A crescut mult rata de naşteri premature, diferenţa e statistic semnificativă – pentru cazurile Covid a fost de 17 – 18%. A crescut şi rata naşterilor prin cezariană, creşterea e semnificativă – înainte aveam o rată de 60%, pentru naşterile la pacientele Covid procentul a ajuns la 88%”, a explicat dr. Olaru.

 

Dr. Radu Vladareanu

La rândul său, dr. Radul Vlădăreanu a explicat care sunt riscurile infecției cu SARS-Cov-2 în perioada sarcinii. „Sarcina cu Covid-19 este o vulnerabilitate, pentru că infecția amplifică şi coagularea şi stresul respirator. Datele foarte recente arată că, în SUA, simptomatologia este mai severă dacă boala Covid se întâmplă în trimestrul II şi III, ducând la un risc de deces de aproape două ori mai mare decât la femeia care nu e gravidă. Toată lumea care vrea să rămână gravidă, este gravidă, indiferent de vârsta sarcinii, orice lăuză, toate aceste categorii trebuie să se vaccineze. Sunt recomandările americane, vaccinul nu reprezintă un risc pentru femeia însărcinată, dimpotrivă, salvează viaţa ei şi a nou-născutului”, a declarat acesta în cadrul dezbateri.

Despre situația de la cel mai mare spital de copii din regiunea Moldovei, managerul Alina Belu a precizat că „suntem spital de urgenţă pentru copii, avem 8 pacienţi în ATI, 26 pe zona roşie. Au vârste diferite, cel mai mic e un sugar de 29 de zile, de asemenea, avem o lehuză de 17 ani. Am avut un pacient de 7 zile, descoperit pozitiv, în urma investigaţiilor s-a constatat o malformaţie cardiacă gravă, fără posibilitate de rezolvare în România, a rămas intubat, negativat după 14 zile, am reuşit să-l transferăm în Italia, a fost operat pe cord, acum e sănătos”.


Adaugati un comentariu


 

*