Specialiștii în Obstetrică-Ginecologie cer să nu se restricționeze accesul la vaccinare pentru femeile gravide

18 ianuarie 2021 | 0 comentarii |

Membrii Societății de Obstetrică și Ginecologie din România (SOGR) sugerează ca decizia de a se vaccina sau nu, să fie lăsată la latitudinea pacientelor, după consultarea cu medicul specialist.

 

SOGR face un apel către autorități pentru a urma exemplul celorlalte state din Uniunea Europeană și a nu restricționa accesul la vaccinarea anti-Covid al femeilor gravide și celor care alăptează. În prezent, Ministerul Sănătății susține că, în lipsa unor date suplimentare din studiile clinice, nu există o recomandare oficială cu privire la administrarea în sarcină și în timpul alăptării în ceea ce privește vaccinarea împotriva Covid-19. Prin urmare, autoritățile susțin că în acest moment, nu se recomandă ca vaccinurile dezvoltate de companiile BioNTech/Pfizer și Moderna să fie utilizate în cazul femeilor însărcinate, fără consultarea prealabilă a medicului și fără a fi luate în considerare riscurile și beneficiile individuale.

Nici în privința femeilor care alăptează nu există până în prezent studii cu privire la administrarea celor două vaccinuri, iar oficialii din minister spun că nu se cunoaște până la acest moment dacă vaccinurile sunt excretate în laptele matern.

Față de această problemă s-au pronunțat și specialiștii, care sunt de părere că trebuie subliniat ce se știe sigur dar și ce nu se știe încă, explicându-se riscurile mamei și fătului în momentul îmbolnăvirii cu Covid-19 și severitatea bolii, eficiența vaccinului, datele de siguranță încă limitate ale vaccinului la gravide și motivul acestei limitări.

 

Dr. Radu Vladareanu

Președintele SOGR, prof. dr. Radul Vlădăreanu a declarat că accesul la vaccinare nu trebuie restricționat în cazul femeilor gravide și celor care alăptează, lăsându-li-se libertatea de a decide dacă se vor imuniza sau nu, după o consultare prealabilă cu medicul specialist. „Decizia de a se vaccina sau nu trebuie să rămână a pacientei, după ce a primit toate informațiile și răspunsurile la întrebările ei, din partea obstetricianului. Trebuie să fie discutate și gradul de expunere al gravidei la locul de muncă, la domiciliu precum și măsura în care îmbolnăvirea ei pune la risc membrii familiei, și mai ales dacă aceștia au comorbiditățile cunoscute pentru Covid-19. Decizia legată de vaccinare trebuie să fie autonomă și asumată de gravidă sau de femeia care alăptează. Gravidele sau femeile care alăptează, care la finalul discuției aleg să nu se vaccineze, trebuie susținute în decizia lor, la fel ca și cele vor dori să se vaccineze. Solicităm autorităților să nu restricționeze accesul gravidelor sau femeilor care alăptează la vaccinarea Covid-19, așa cum nu este restricționat nici în UE sau SUA”, a declarat acesta.

 

În același timp, SOGR sugerează și nuanțarea mesajului pe această temă în campania de informare pe tema vaccinării anti-Covid pentru a nu crea impresia că gravidele nu au acces la vaccinare și că imunizarea în cazul lor nu este sigură. Specialiștii menționează și o serie de aspecte în favoarea vaccinării, unul dintre acestea fiind faptul că gravidele simptomatice cu Covid-19 sunt expuse unui risc mai mare de a dezvolta forme severe ale bolii.

Grupurile de experți internaționali sunt de acord că gravidele reprezintă o populație cu risc înalt, alături de pacienții cu cancer, obezitate, diabet, boli renale, cardiace, fibroză chistică, imunosupresie etc, toți dezvoltând forme severe de Covid-19, cu atât mai mult cu cât gravida are oricare dintre aceste comorbidități. Deși riscul absolut pentru forma severă Covid-19 este mic, există un risc mai mare de internare în ATI, de necesitate de suport ventilator, ECMO și deces la gravidele simptomatice Covid-19 față de femeile Covid-19 simptomatice care nu sunt însărcinate. Gravidele cu diabet, obezitate sunt la un risc și mai mare de boală Covid-19 formă severă decât gravidele fără aceste comorbidități”, se arată într-un comunicat remis de SOGR.

Specialiștii mai susțin că, deși nu au fost testate pe femei însărcinate, mecanismul de acțiune al acestor vaccinuri și rezultatele studiilor clinice de fază II și III, nu ridică suspiciuni în privința eficienței și siguranței acestora în cazul gravidelor.


Adaugati un comentariu


 

*