Israelul acordă prioritate femeilor gravide la vaccinarea anti-Covid

22 ianuarie 2021 | 0 comentarii |

Decizia vine după ce mai multe femei însărcinate care au contractat infecția cu noul coronavirus au suferit complicații în ultima săptămână.

 

În cursul acestei săptămâni, Societatea de Obstetrică și Ginecologie din România (SOGR) aducea în atenție problema vaccinării anti-Covid a femeilor însărcinate, solicitând autorităților din Sănătate să nu restricționeze accesul acestora la imunizare, ci să le ofere posibilitatea de a decide singure dacă doresc sau nu să li se administreze vaccinul. Inițial, autoritățile nu au recomandat administrarea vaccinurilor ARN mesager în cazul femeilor gravide și al celor care alăptează, pe motiv că nu există suficiente studii în acest sens. Discuția se reia, în contextul în care deși există puține date cu privire la siguranța acestor vaccinuri la femeile gravide, rezultatele de până acum au arătat că nu s-au înregistrat reacții adverse și că vaccinul s-a dovedit eficient.

Experții consideră că este puțin probabil ca acest tip de vaccin să prezinte vreun risc pentru mamă și făt, dat fiind faptul că nu conțin virus viu, spre deosebire de vaccinurile clasice.

Dacă în majoritatea țărilor există anumite rezerve în această privință, Israelul a luat o decizie care ar putea influența și alte măsuri semănătoare în celelalte state ale lumii. Autoritățile israeliene au decis să includă femeile însărcinate pe lista categoriilor prioritare la vaccinare împotriva Covid-19, la fel ca și vârstnicii și pacienții cronici.

 

Dr. Nachman Ash

Decizia vine după ce, în cursul acestei săptămâni, mai multe femei însărcinate care fuseseră confirmate cu Covid-19 au ajuns în spitalele din Israel cu complicații severe. Coordonatorul campaniei de vaccinare din Israel, prof. dr. Nachman Ash a declarat că „deși nu există încă studii privind vaccinarea împotriva Covid-19 a femeilor însărcinate, atunci când ne-am uitat la logica biologică, am evaluat că nu există niciun risc nici pentru sarcină, nici pentru făt. Recomandăm acum ca femeile gravide, mai ales cele cu factori de risc importanți, să fie vaccinate, iar de aceea le-am pus pe lista prioritară”.

Și specialiștii SOGR au atras atenția asupra riscurilor apariției unor complicații în cazul femeilor însărcinate care contractează infecția cu noul coronavirus insistând că trebuie puse în balanță aceste riscuri cu cele reprezentate de vaccinare, acestea din urmă fiind mult mai mici.

 

Compania Farmaceutică Pfizer a transmis prin intermediul purtătorului său de cuvânt că administrarea vaccinului său la femeile gravide rămâne la alegerea autorităților de reglementare sanitară din fiecare țară, în timp ce Agenția Europeană s Medicamentului a recomandat ca această decizie să fie analizată de la caz la caz.

Dr. Radul Vlădăreanu, președintele SOGR, declara în urmă cu câteva zile că „grupurile de experți internaționali sunt de acord că gravidele reprezintă o populație cu risc înalt, alături de pacienții cu cancer, obezitate, diabet, boli renale, cardiace, fibroză chistică, imunosupresie etc, toți dezvoltând forme severe de Covid-19, cu atât mai mult cu cât gravida are oricare dintre aceste comorbidități. Deși riscul absolut pentru forma severă Covid-19 este mic, există un risc mai mare de internare în ATI, de necesitate de suport ventilator, ECMO și deces la gravidele simptomatice Covid-19 față de femeile Covid-19 simptomatice care nu sunt însărcinate. Gravidele cu diabet, obezitate sunt la un risc și mai mare de boală Covid-19 formă severă decât gravidele fără aceste comorbidități”, recomandând femeilor gravide să aibă o discuție cu medicul care le monitorizează sarcina, înainte de a lua decizia de a se vaccina sau a nu se vaccina.

Este de așteptat ca măsura luată de autoritățile israeliene să aibă efect și în celelalte țări, încurajând autoritățile să ia decizi similare și dând mai multă încredere femeilor însărcinate, în cazul în care se va dovedi că administrarea vaccinului nu are niciun efect nedorit.

 

Pe de ată parte, Israelul este în prezent țara cu cea mai mare rată de vaccinare a populației împotriva Covid-19, iar pentru a menține acest ritm, a acceptat să încheie cu Pfizer un acord prin care va permite gigantului farmaceutic accesul la numeroase date medicale, în schimbul fluxului continuu al distribuirii vaccinului. Premierul Benjamin Netanyahu a declarat la începutul acestei luni că a ajuns la un acord cu șeful executivului Pfizer pentru a accelera livrarea de vaccinuri către Israel.

Susținătorii vaccinării spun că acordul ar putea permite Israelului să devină prima țară care își vaccinează toată populația, iar în același timp să ofere cercetări valoroase care ar putea ajuta restul lumii. Ministrul israelian al Sănătății, Yuli Edelstein, a declarat că guvernul va transmite datele pentru a „vedea, în primul rând, cum influențează nivelul îmbolnăvirilor din Israel, dar și posibilitatea de a deschide economia, diferitele aspecte ale vieții sociale și dacă există efecte ale vaccinării.”

Criticii susțin însă că acordul ridică probleme majore de etică medicală, posibile încălcări ale vieții private, iar în același timp o accentuare a diviziunii globale care permite țărilor bogate să stocheze vaccinuri, deoarece populațiile mai sărace trebuie să aștepte mai mult.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*