O nouă clasă de antibiotice ar putea combate bacteriile rezistente

22 ianuarie 2021 | 0 comentarii |

O echipă de cercetători americani a identificat o nouă clasă de substanțe active, care combină efectele antibioticelor clasice cu stimularea sistemului imunitar.

 

Cercetătorii de la Institutul Wistar din Philadelphia, Statele Unite, au dat publicități rezultatele unui studiu demarat în cadrul unei noi strategii pentru identificarea unor noi molecule care să aibă un efect dublu împotriva bacteriilor periculoase pentru oameni, în special a celor care au dezvoltat rezistență la antibioticele clasice. Studiul s-a concentrat pe o cale metabolică esențială pentru majoritatea bacteriilor, dar inexistentă la oameni, ceea ce reprezintă o țintă ideală pentru dezvoltarea de noi antibiotice. Această cale, numită metil-D eritritol fosfat (MEP), este responsabilă de biosinteza izoprenoidelor – molecule necesare pentru supraviețuirea celulelor la cele mai multe bacterii patogene.

Astfel, cercetătorii au țintit enzima IspH, esențială pentru biosinteza izoprenoidelor la un număr mare de bacterii, pentru a bloca această cale și a ucide microbii. În acest scop, ei au folosit modele computerizate pentru a analiza circa 7 milioane de substanțe active disponibile, care să se lege de enzima țintită,  și au selecționat cele mai puternice molecule care inhibă funcția IspH.

 

Mulți dintre inhibitorii IspH existenți nu pot penetra în interiorul celulei bacteriene, însă cu ajutorul unor chimiști, cercetătorii au selectat inhibitori cu această capacitate.

Cercetătorii au demonstrat că inhibitorii IspH selectați au stimulat sistemul imunitar și au avut o activitate antibacteriană mai puternică decât cea a multor antibiotice performante existente, în testele realizate in vitro. În plus, moleculele testate nu sunt toxice pentru oameni. Aceștia urmează să realizeze studii preclinice și clinice pentru a testa eficacitatea noilor molecule.

Antibioticele existente țintesc funcții esențiale ale bacteriilor, precum sinteza proteinelor, formarea membranei celulare sau căile metabolice. Totuși, bacteriile pot dezvolta rezistență la antibiotice prin anumite mutații la nivelul elementelor-țintă pentru medicamentele folosite în prezent, anulând capacitatea antibioticelor de a le ucide.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*