„Camuflajul”- o nouă tactică de apărare a bacteriilor din organism

4 octombrie 2019 | 0 comentarii |

Cercetări recente au descoperit că acestea își pot modifica forma pentru a nu fi atacate de sistemul imunitar și de antibiotice.

 

După ce o echipă de cercetători britanici de la Imperial College of London anunța la începutul lunii trecute că a descifrat mecanismul prin care bacteriile multirezistente reușesc să se protejeze în fașa efectului antibioticelor,  un studiu efectuat de colegii lor de la Universitatea Newcastle scoate la iveală o nouă „strategie” la care acești agenți patogeni apelează pentru a rezista în organism.

Echipa condusă de profesorul Katarzyna Mickiewicz, de la universitatea britanică, a descoperit în premieră că bacteriile își pot schimba temporar forma, pentru a nu fi detectate de sistemul imunitar al organismului pe care l-au infectat sau de antibiotice.

Coordonatoarea studiului a explicat într-un articol de specialitate publicat pe această temă că peretele celular al bacteriilor este deseori ţinta antibioticelor, iar prin „mascarea” acestuia, microorganismele care provoacă boli infecţioase reuşesc să evite impactul distructiv al medicamentelor care le vizează sau al anticorpilor sistemului imunitar.

 

Prof. Katarzyna Mickiewicz

Cercetătoarea a comparat acest perete celular cu o vestă reflectorizantă, care atrage anticorpii și antibioticele, în special penicilina, studiul constatând că bacteriile au învățat să se protejeze, schimbându-și forma si camuflând acest perete celular. Prof. Katarzyna Mickiewicz mai spune că peretele celular este cel care conferă bacteriilor formă regulată, de obicei de „bastonaș” sau de sferă, și, totodată, le conferă putere și le protejează. În același timp, le face și vizibile, fiind ușor de detectat de sistemul imunitar și de antibiotice, datorită formelor regulate.

Ceea ce am observat este că în prezenţa antibioticelor, bacteriile pot să se modifice, de la o formă cu pereţi foarte regulaţi la una complet aleatorie – o stare în forma literei L cu deficit de perete celular – scăpând astfel de vesta reflectorizantă şi ascunzându-se în interiorul lor. Luând o astfel de formă, corpul nu mai poate recunoaşte cu uşurinţă bacteriile, aşa că nu le atacă, acelaşi lucru întâmplându-se şi cu antibioticele”, a mai adăugat coordonatoarea studiului, care s-a făcut pe mostre prelevate de la pacienţi vârstnici, diagnosticaţi cu recurenţă a infecţiei tractului urinar.

 

 


Categorii: Actual, Stiintific, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*