REZIDENȚIAT 2019: Concursul se amână pentru data de 8 decembrie

4 octombrie 2019 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătății a anunțat, așa cum era de așteptat, că în condițiile în care nu există ministru la Educație „ne vedem nevoiți să luăm o decizie de amânare a concursului”. Tema rezidențiatului a acutizat războiul dintre „Palate”.  

 

Sorina Pintea

În cursul zilei de azi, ministrul Sănătății, Sorina Pintea a confirmat temerile absolvenților, anunțând că examenul de rezidențiat se va amâna pentru data de 8 decembrie. Așa cum era de așteptat, ministrul a dat vina pe președintele Klaus Iohannis, acuzându-l că nu a acceptat numirea unui ministru interimar la Educație, evitând să recunoască însă că cel puțin la fel de vinovați sunt, pentru această situație, fostul interimar Daniel Breaz care nu și-a delegat atribuțiunile la Educație către un secretar de Stat, după expirarea mandatului, ca și actualul Executiv, care ar fi trebuit să meargă în Parlament pentru confirmare, după ieșirea ALDE de la guvernare.

Ne aflăm într-o situaţie fără precedent. Pentru prima oară, concursul de rezidenţiat este în pericol de a nu se mai desfăşura, iar 5.684 de absolvenţi ai promoţiei 2019 în medicină, medicină dentară şi farmacie riscă să nu poată continua pregătirea într-o specialitate. Conform Ordonanţei Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, Ministerul Sănătăţii organizează concursul naţional pentru admiterea în rezidenţiat pe locuri şi pe posturi, în sesiune unică, în trimestrul IV al fiecărui an, iar conform calendarului stabilit anul trecut în data de 17 noiembrie 2019 trebuia să se desfăşoare sesiunea din anul acesta. Ministerul Sănătăţii organizează această admitere în baza unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Educaţiei, care presupune elaborarea a şapte ordine de ministru, trei dintre acestea fiind comune.  Ministerul Sănătăţii a întocmit toate actele necesare, dar având în vedere ca la Ministerul Educaţiei Naţionale nu a fost numit un ministru sau un ministru interimar, suntem în imposibilitatea de a emite aceste acte normative şi prin urmare de a susţine acest concurs la data de 17 noiembrie 2019”  – a declarat în urmă cu puțin timp ministrul Sănătății.

 

În aceast context, ministrul Sănătății a anunțat că a fost gândit un nou calendar pentru desfășurarea concursului național de intrare în rezidențiat, care se va desfășura în data de 8 decembrie 2019, după cum urmează:

– înscrierea candidaților: 28 octombrie -11 noiembrie 2019;

– transmiterea listelor cu candidaților înscriși de către Direcțiile de Sănătate Publică Județene și a municipiului București Ministerului Sănătății: cel târziu 14 noiembrie 2019;

– centralizarea listelor de către Ministerul Sănătății și defalcarea candidaților pe centre universitare: cel târziu 25 noiembrie 2019;

– afișarea pe site-ul rezidențiat.ms.ro a listelor cu candidații admiși în concurs, pe centre universitare și domenii: 27 noiembrie 2019;

– sesizarea de către candidați a eventualelor erori de redactare: până cel târziu 29 noiembrie 2019;

– afișarea pe site-ul rezidențiat.ms.ro și pe site-urile facultăților de medicină și farmacie a repartizării candidaților pe săli în funcție de domeniul pentru care s-au înscris: 05 decembrie 2019;

– alegerea posturilor/locurilor de candidați în funcție de punctajul obținut: 17,18,19 decembrie 2019;

– semnarea contractelor individuale de muncă cu unitățile sanitare: 6-14 ianuarie 2020;

– repartiția pe clinici de pregătire: 14-16 ianuarie 2020.

La fel ca în anii trecuți, Concursul se va desfășura în 6 centre universitare: București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara.

Concursul se va desfășura după aceeași metodologie, sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări, pe o durată de 4 ore. Ministerul Sănătății va publica pe site-ul oficial www.rezidentiat.ro, toate amănutele privind numărul locurilor şi posturilor, metodologia și condițiile de participare.

 

*Citește și: REZIDENȚIAT 2019: Mediciniștii cer soluționarea crizei din Educație

 

Reacția ministrului Sănătății a avut loc în contextul în care ieri, viitorii medici au solicitat soluționarea crizei examenului de rezidențiat. Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România a făcut un apel către Guvernul României, Parlamentul României, Administrația Prezidențială, Universitățile de Medicină și Farmacie, Direcțiile de Sănătate Publică și Colegiul Medicilor pentru a soluționa situația „înainte de a deveni o problemă reală, care să ducă la amânarea acestui examen vital și integrarea pe piața muncii a mii de absolvenți de medicină din România”.

FASMR a subliniat că absolvenții universităților de Medicină „merită o situației clară, o dată stabilă pentru care s-au pregătit moral și mai ales, un examen care să nu fie periclitat de proceduri, întârzieri și jocuri politice”.

Sorina Pintea a menționat însă că deși examenul din această toamnă a fost amânat, acest lucru nu va afecta foarte mult absolvenții care deși „s-au pregătit pentru data de 17 noiembrie și nu e normal să aibă incertitudini, dacă este să fac o glumă, mai au două săptămâni în plus să învețe”.

Examenul de rezidențiat a mai fost amânat o singură dată în România, în anul 2004, însă atunci, amânarea a fost solicitată de candidati, care pentru că ultimele volume cu teste fusesră tipărite cu puțin înainte de examen au spus că nu au avut timp să se pregătească, dar și de Comisia Națională de Rezidențiat, pentru că doi dintre rectorii care făceau parte din Comisie s-au recuzat și a fost necesară înlocuirea lor.

Într-o altă situație, când s-a dovedit că o parte dintre candidați au știut dinainte subiectele de la examenul de rezidențiat din toamna anului 1996, concursul s-a repetat, în primăvara anului 1997.

 

Premierul Dăncilă a trimis, tot astăzi, astăzi, președintelui Iohannis, o nouă listă cu șapte miniștri interimari, între care și cel de la Educație, acuzându-l de „încă o zi de încălcare a Constituției”.  „Prin refuzul de a aplica decizia CCR și a numi un ministru interimar la Educație, Klaus Iohannis periclitează o generație întreagă de tineri medici care nu vor putea susține la timp examenul de rezidențiat fără un ordin de ministru. Președintele Iohannis ignoră nevoia pe care o are România de medici și servicii medicale de calitate și blochează cu bună știință accesul a mii de tineri absolvenți la sistemul medical”, a scris Viorica Dăncilă pe pagina sa oficială de Facebook.

Președintele a răspuns, însă, printr-o declarație oficială, că „Viorica Dăncilă continuă să demonstreze tuturor că nu mai are ce căuta în fruntea Guvernului”, arătând că aceasta fie nu cunoaște constituția, fie minte cu bună știință, încercând să creeze confuzie. Potrivit Constituției, în condițiile în care Ministerul Educaţiei a avut deja un ministru interimar, președintele nu mai poate numi un nou interimar, iar numirea unor miniștri plini, așa cum a subliniat și CCR, nu are voie să numească fără validarea de către Parlament a noii compoziţii a Guvernului. „Insistența cu care prim-ministrul Viorica Dăncilă refuză să solicite acordul Parlamentului pentru un nou Guvern generează gravul blocaj în care se adâncesc instituțiile statului român. Cu fiecare zi, se văd noi consecințe negative majore, ultimul exemplu fiind organizarea examenului de rezidențiat. (…) Prin solicitarea adresată astăzi, prim-ministrul practic îmi cere să încalc Legea fundamentală, forțând instituirea unui al doilea interimat succesiv la Ministerul Educației Naționale, în condițiile în care pentru acest portofoliu domnul ministru Daniel Breaz a exercitat această funcție timp de 45 de zile, durată maximă permisă de articolul 107 din Constituție. La acest moment, singura autoritate competentă să se exprime cu privire la demersurile prim-ministrului și activitatea Guvernului rămâne Parlamentul, iar, din această perspectivă, dezbaterea moțiunii de cenzură reprezintă cadrul cel mai adecvat”, este răspunsul președintelui Iohannis.

 

Șeful statului nu a omis-o nici pe Sorina Pintea, căreia i-a transmis că prin anunțul de astăzi „arată incapacitatea actualei guvernări de a organiza admiterea la rezidențiat și de a gestiona resursa umană din sănătate, resursă vitală pentru buna funcționare a sistemului. Lipsa de respect faţă de absolvenții de medicină și față de profesia medicală în general, faţă de pacient şi faţă de cetățean, este o caracteristică a Guvernului PSD. Organizarea rezidențiatului ar fi trebuit să se facă pe baza unei metodologii clare, iar Guvernul este cel care a întârziat nepermis de mult, ca în fiecare an, aprobarea acesteia. Mai mult, acest examen este îngreunat și întârziat suplimentar anual și de numeroasele etape birocratice. Studenții au nevoie de predictibilitate și stabilitate și nu este normal ca pentru cel mai important examen din viața lor profesională să afle detalii cruciale, precum numărul de posturi disponibile sau data examenului, cu doar câteva săptămâni înainte. Amânarea examenului de rezidențiat, o etapă esențială care definește parcursul profesional al oricărui student la medicină, constituie o dovadă în plus a eșecului Guvernului PSD. Această situație, care denotă o delăsare jenantă în raport cu o temă de o asemenea relevanță pentru sistemul de sănătate, arată dimensiunile dezastrului unui guvern lipsit de competență și viziune. În contextul în care foarte mulți dintre absolvenții programelor de medicină decid să părăsească țara, România are nevoie urgent de un nou guvern responsabil, care să îmbunătățească rapid acest proces”, a subliniat, în replică, președintele Klaus Iohannis.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*