REZIDENȚIAT 2019: Candidații cer garanții certe că examenul nu va fi amânat din nou

7 octombrie 2019 | 0 comentarii |

Aceștia se tem că aprobarea moțiunii de cenzură din această săptămână va complica și mai mult lucrurile și solicită o confirmare fermă până joi, când moțiunea va fi supusă la vot în Parlament.

 

Așa cum era de așteptat, decizia autorităților de amânare a datei de susținere a Rezidențiatului nu a fost pe placul celor aproximativ 8.000 de absolvenți care urmează să dea acest examen, mai ales ținând cont de faptul că s-a ajuns în această situație din cauza disputelor de ordin politic. Bâlbâielile și răfuielile politice care au lăsat Educația fără un ministru sau o persoană împuternicită care să semneze, împreună cu ministrul Sănătății, documentele necesare organizării acestui examen, au dus la apariția acestei situații. Faptul că președintele Iohannis și premierul Dăncilă se învinuiesc reciproc și își pasează unul altuia răspunderea nu îi încălzește cu nimic pe viitorii medici, care își văd periclitat programul de pregătire pentru acest pas crucial în viitoarea carieră.

Anunțul previzibil, legat de amânarea examenului de pe data de 17 noiembrie pe 8 decembrie, a fost urmat de un comunicat comun semnat de reprezentanții  Federaţiei Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România, împreună cu cei ai  Federaţiei Asociaţiilor Studenţilor Farmacişti din România şi Federaţiei Studenţilor în Medicină Dentară din România, care cer ca, în această săptămână, să li se ofere garanții concrete din partea Guvernului și a celorlalte instituții implicate în organizarea Rezidențiatului, că examenul nu va suferi o nouă amânare, candidații având motive întemeiate pentru a se teme că acest lucru se va întâmpla.

 

Principalul motiv de îngrijorare îl constituie contextul politic actual, postul de ministrul al Educației fiind în continuare liber și imposibil de ocupat de un interimar, în contextul în care joi, în Parlament va fi votată și moțiunea de cenzură ce ar putea duce la căderea întregului guvern. Sunt șanse ca moțiunea să treacă, ceea va determina fie schimbarea întregului Guvern, dacă Viorica Dăncilă va demisiona, fie o perioadă de 45 de zile în care Executivul va funcționa cu atribuțiuni restrânse, suprapusă peste campania electorală și alegerile prezidențiale, problema Rezidențiatului riscând să treacă în plan secundar.

În această situație, candidații care ar trebui să susțină examenul pe data e 8 decembrie au solicitat ca, până joi, când se va vota moțiunea de cenzură, să fie emis un document oficial prin care Guvernul, Administraţia Prezidenţială, Ministerele Educaţiei Naţionale şi Sănătăţii, Parlamentul, Universităţile de Medicină şi Farmacie, Direcţiile de Sănătate Publică, Colegiul Medicilor, Colegiul Medicilor Dentiști şi Colegiul Farmaciştilor să certifice că data de 8 decembrie va rămâne „bătută în cuie” pentru susținerea Rezidențiatului și nu va fi din nou amânată, indiferent de rezultatul moțiunii.

 

În comunicatul remis de cele trei organizații reprezentative ale studenților de la universitățile de Medicină și Farmacie se arată că, deja, amânarea datei şi a publicării procedurii de înscriere, a locurilor şi posturilor de concurs, afectează planurile tuturor absolvenţilor care se pregătesc pentru examenul necesar integrării lor în piaţa muncii din România. „În situaţia actuală, aceştia vor rămâne pentru o perioadă îndelungată fără posibilitatea de a se angaja, cu insecuritatea planurilor făcute în perioada următoare şi cu o incertitudine din partea sistemului în care s-au hotărât să rămână şi să profeseze, mai ales în contextul în care toţi terţii angrenaţi caută soluţii pentru încurajarea personalului din sistemul de sănătate de a rămâne în ţară. Dorim să tragem un semnal de alarmă cu privire la nesiguranţa care gravitează încă în jurul datei anunţate pentru examenul de Rezidenţiat, 8 decembrie 2019. În absenţa unui act oficial, acceptat şi asumat de instituţiile implicate, această situaţie este încă incertă şi nu există nicio garanţie că nu va suferi amânări suplimentare. Viitorii medici, farmacişti şi medici stomatologi ai României merită să primească respectul cuvenit pentru a susţine examenul de Rezidenţiat în condiţii optime şi în termenele legale respectate, fără a deveni victimele neînţelegerii instituţiilor statului român şi fără a risca să întâmpine probleme şi mai mari, dacă nu există o clarificare până în ziua moţiunii de cenzură”, se mai arată în document.

 


Adaugati un comentariu


 

*