REZIDENȚIAT 2019: Studenții mediciniști au declanșat greva japoneză

14 octombrie 2019 | 0 comentarii |

Aceștia protestează pentru că nu au primit asigurări certe înainte de votarea moțiunii de cenzură, cu privire la faptul că examenul nu va fi din nou amânat.

 

Promisiunile Sorinei Pintea cu privire la examenul de rezidențiat au devenit caduce. Apelul făcut de în urmă cu o săptămână de studenții și absolvenții universităților de medicină și farmacie, care solicitau ca, înainte de votul moțiunii de cenzură, autoritățile competente să le dea asigurări certe că examenul de Rezidențiat nu va fi din nou amânat, au rămas fără ecou. Jocurile politice au avut prioritate în preocupările celor vizați.

Moțiunea a trecut fără ca studenții și candidații care urmează să susțină Rezidențiatul să primească asigurările pe care le-au cerut, iar organizarea examenului va cădea în sarcina noilor miniștri ai Sănătății și ai Educației, al căror nume nu este cunoscut încă. Prin urmare, îngrijorarea viitorilor medici este de înțeles, contextul politic accentuând starea de incertitudine și întârziindu-le procesul de încadrare în muncă și de continuare a pregătirii profesionale.

În această situație, Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (FASMR) a inițiat o primă acțiune de protest, făcând totodată un apel la unitate către toți studenții, absolvenții și medicii.

În astfel de vremuri, în care viitorul unei generații de medici este pus în pericol de nepăsarea clasei politice, este important ca toți studenții, absolvenții și medicii să fie uniți. De multe ori există divergențe și între noi, dar de această dată luptăm împreună pentru aceeași cauză, pentru a salva actuala generație și pentru a arăta că acest lucru este inadmisibil pentru generațiile viitoare”, se arată într-un mesaj al reprezentanților FASMR.

 

Împreună cu Federaţia Asociaţiilor Studenţilor Farmacişti din România și  Federaţia Studenţilor în Medicină Dentară din România, aceștia au declanșat o grevă japoneză în ziua imediat următoare votului moțiunii de cenzură. Toți studenții din domeniul sănătății sunt îndemnați să se alăture acestui protest, la fel ca și reprezentanții societății civile. Reprezentanții organizațiilor studențești îndeamnă la purtarea a unei măști chirurgicale, fie în mod uzual fie pe mână, sub forma unei banderole, pe care să fie inscripționat mesajul #Rezi.

Protestul se desfășoară, deocamdată, cu precădere în mediul virtual, cei care se alătură grevei japoneze fiind îndemnați să distribuie pe rețelele de socializare fotografii care să îi înfățișeze purtând masca și să popularizeze mesajul. „Deşi am solicitat instituțiilor statului soluționarea problemei vizând organizarea examenului de rezidențiat înainte de ziua moțiunii de cenzură, acest lucru nu s-a întâmplat. Ne menținem neutralitatea politică și dorința de a rămâne în afara oricărei discuții politice, însă solicităm clasei politice să înțeleagă importanța soluționării de urgență a acestei probleme, fără a pune în pericol viitorul unei întregi generații de viitori medici, farmacişti şi medici stomatologi”, atrag atenția reprezentanții studenților.

 

Mesajul nu a rămas fără ecou, asemenea solicitării adresate zilele trecute autorităților. Mii de studenți, absolvenți și medici au postat pe rețele de socializare imagini care ilustrează ralierea la protest. Greva japoneză va continua pe termen nelimitat, mai ales după ce, în ședința de guvern de vineri, problema Rezidențiatului nu a fost clarificată, iar dacă lucrurile vor continua în aceeași notă, studenții spun că vor urma proteste de anvergură, atât în București, cât și în celelalte centre universitare din țară. „Nu avem un guvern căruia să ne adresăm în acest moment și nici nu putem rămâne pasivi atunci când soarta unei generații întregi este periclitată de incompetența și nepăsarea persoanelor din instituțiile responsabile. Prin proteste dorim să tragem un semnal de alarmă că ne pasă și să solicităm următorului guvern, indiferent de componența acestuia, să rezolve de urgență această situație deosebit de vicioasă pentru sistemul sanitar din România și să confirme data de 8 decembrie. De asemenea, în cadrul protestelor vom solicita creșterea numărului de locuri și posturi”, se mai arată în comunicatul FASMR.

De cealaltă parte, Sorina Pintea, care încă deține funcția de ministru al Sănătății, până la numirea unui nou guvern, a declarat că amânarea Rezidențiatului nu a fost o manevră politică, aruncând din nou vina în seama președintelui Iohannis. „Propunerea de amânare nu a fost nicidecum o manevră politică. Din punct de vedere legal, nu se putea rezolva această problemă. Aşteptăm noul guvern. Eu am scos o cronologie din 2013 începând, inclusiv în 12-13 octombrie s-au semnat aceste ordine comune de ministru, al Sănătăţii şi al Educaţiei. Noi am trimis la Ministerul Educaţiei Naţionale din 25 septembrie, dar eu nu credeam că preşedintele României nu îşi va îndeplini obligaţia constituţională de a numi un ministru interimar”, se justifică, din nou politic, Sorina Pintea, trecând cu vederea faptul că președintele nu putea numi al doilea interimar la Educație, iar situația ar fi fost rezolvată dacă fostul său coleg de partid și guvern și-ar fi delegat atribuțiunile unui secretar de stat, în momentul în care i-a exprirat interimatul.

 


Adaugati un comentariu


 

*