Soluții de ultim moment pentru medicamentele care riscă să dispară de pe piață

14 octombrie 2019 | 0 comentarii |

Din cele 128 de medicamente aflate în această situație, 30 nu au altă alternativă terapeutică, însă autoritățile au dat asigurări că acestea nu vor dispărea de pe piață.

 

Dan Zaharescu

În cadrul unei dezbateri care a avut loc zilele trecute, Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) a atras atenția că există 128 de medicamente ale căror prețuri urmează să expire până la data de 6 noiembrie, iar un milion și jumătate de pacienți ar putea avea de suferit în urma dispariției acestora de pe piață, mai ales că 30 dintre ele nu au altă alternativă terapeutică.

Directorul APIM preciza că autoritățile cunosc această situație de circa un an, din momentul în care au fost depuse dosarele de prețuri pentru corecție. Companiile producătoare nu au acceptat noile prețuri, iar de atunci, Dan Zaharescu spune că Ministerul Sănătății nu a luat nicio măsură,  iar consecințele urmează să se vadă luna viitoare, când medicamentele vor începe să dispară de pe piață. „În acest moment, soluţiile care pot fi luate în considerare nu sunt soluţii care să poată să asigure accesul pacienţilor în timp util la medicamentele de care au nevoie, pentru că atâta vreme cât se ştia că medicamentele nu mai pot fi comercializate de la 1 noiembrie, companiile au avut grijă să aibă stocuri cât mai aproape de zero la data respectivă, pentru că, altfel, distrugerea acelor medicamente care nu mai pot fi comercializate este foarte costisitoare”, a mai declarat directorul APIM, adăugând că cele 128 de medicamente sunt utilizate în tratamentul pacienților cu boli cardiovasculare, respiratorii, boli ale sistemului nervos central, precum și al celor cu cancer.

 

La scurt timp după declarațiile făcute de Dan Zaharescu, Ministerul Sănătății a anunțat că au fost identificate soluții pentru toate cele 128 de medicamente ale căror prețuri urmează să expire la începutul lunii viitoare.  După cum reiese dintr-un comunicat remis pe această temă, în cazul a 58 dintre aceste medicamente s-a ajuns la un acord cu companiile producătoare, care ar fi acceptat noile prețuri, iar ordinul de preț va fi postat în dezbatere publică pe site-ul ministerului, pentru ca apoi să fie aprobat.

Totodată, pentru alte 52 de medicamente, Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România şi comisiile de specialitate au identificat alternative terapeutice, așa că pacienții nu vor fi afectați dacă acestea vor dispărea de pe piață, având la dispoziție alte medicamente, cu același efect în cadrul tratamentului pe care îl urmează.

O problemă rămâne în cazul a 18 molecule pentru care nu s-a identificat nicio alternativă terapeutică și nici nu s-a căzut de acord cu producătorii în privința noilor prețuri.

 

Sorina Pintea

Pentru aceste medicamente, Ministerul Sănătăţii a solicitat din partea comisiilor de cardiologie, urologie, diabet, reumatologie, radiologie şi boli infecţioase un punct de vedere privind existenţa unui alt medicament care poate trata aceeaşi afecţiune în România, acestea având termen până azi să comunice dacă există sau nu un echivalent terapeutic. În situația în care răspunsul va fi negativ, pentru cele 18 medicamente se vor emite autorizații pentru nevoi speciale.

Citată în comunicatul ministerului, Sorina Pintea precizează că „facem toate demersurile pentru ca niciun pacient să nu rămână fără tratament. Există soluţii care se pot aplica, sunt trei variante de lucru”.

Directorul companiei naționale Unifarm, Adrian Ionel, e explicat că s-a ajuns în această situație, întrucât producătorii au considerat că nu mai este avantajos pentru ei ca medicamentele respective să fie distribuite în continuare pe piața din România. „S-a ajuns în această situaţie în lipsa unui consens între producător şi politica de preţ a statului român, producătorii considerând în acest moment că nu e avantajos pentru ei ca aceste medicamente să rămână pe piaţa din România, retrăgându-le înainte de termen, pentru a evita cheltuielile cu incinerarea, sa distrugerea lor, în general”, a declarat acesta.

 


Adaugati un comentariu


 

*