Noi precizări de la Ministerul Sănătății, în privința crizei de citostatice

Experții instituției, împreună cu cei de la Unifarm și Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM), au analizat situația ficărui produs în cazul căruia există disfuncționalități în aprovizionare.

 

Astăzi, Ministerul Sănătății a confirmat și a completat declarațiile făcute zilele trecute de ministrul Sorina Pintea în privința crizei de Cisplatin, un medicament citostatic dispărut de pe piață de mai bine de o lună, anunțând că cele 3.000 de doze despre care aceasta vorbea la acel moment vor sosi în țară în cel mult două săptămâni, iar până la finele lunii viitoare, același producător va mai furniza aproximativ 10.000 de fiole. Astfel va fi satisfăcut necesarul pentru o lună de zile care se ridică la 12.000 de fiole, necesare pentru chimioterapie în cazul pacienților cu afecțiuni oncologice.

Într-un comunicat remis în această după-amiază se arată că ministrul a solicitat luna trecută o situație centralizată a medicamentelor care au discontinuități în aprovizionare sau lipsesc din unitățile sanitare în care se derulează programul național de oncologie în contract cu casele de asigurări, iar după ce aceată situație a fost primită, rsponsabilii Ministerului Sănătății împreună cu conducrea ANMDM și Unifarm au analizat situația fiecărui produs în parte și au solicitat date suplimentare de la producătorii medicamentelor care lipsesc de pe piață pentru a identifica soluții rapide pentru aprovizionare.

 

În privința Cisplatinului, s-a constatat astfel că lipsa medicamentului, care face parte din categoria citostaticelor, este cauzată de faptul că deținătorul autorizației de punere pe piață a vândut-o unei alte companii, care are nevoie de avizul ANMDM pentru a distribui medicamentul pe piața internă.

În data de 3 aprilie, ANMDM a aprobat dosarul de exceptare de la etichetare pentru cele 3.000 de fiole de Cisplatin care vor ajunge pe piața din România în aproximativ două săptămâni. De asemenea, conform unei informări transmise la ANMDM, același producător care va furniza cele 3.000 de fiole, va aduce pe piață alte aproximativ 10.000 de fiole de diverse concentrații, până la finalul lunii mai, iar în acest timp se speră că vor fi rezolvate problemele de natură tehnică ce au dus la întreruperea furnizării medicamentului.

 

Reprezentanții ministerului au mai precizat că la ora actuală există pe piață un produs similar, cu o altă denumire comercială, dar cu aceeași substanță activă –  Sinplatin –  iar comenzile spitalelor care au contractat acest produs și au făcut solicitări vor fi onorate. Produsul este inclus în Programul Național de Cancer cu decontare 100%, atfel că nu va presupune niciun fel de costuri din partea pacienților. Din aceeași clasă de medicamente, există disponibil pe piață și produsul Carboplatin, care poate fi achiziționat de către spitalele în baza contractelor de achiziții publice.

În urma analizei realizate la Ministerul Sănătății, s-a stabilit că există și alte produse pentru care producătorii au vândut licența, iar cei care au achiziționat-o nu sunt pregătiți să producă medicamentele, Ministerul Sănătăţii și ANMDM dând asigurări că vor autoriza folosirea doar pentru produsele pentru care există siguranța că nu periclitează în nici un fel viața pacienților.

„În urma analizei atente a situației, am constatat că există unele unități sanitare cee au raportat lipsa unor medicamente care există în stoc la diverși producători. Este datoria celor implicați direct în aprovizionarea cu aceste medicamente să se implice mai mult în a rezolva problemele care apar. Pe de altă parte, se impune o revizuire a legislației privind achiziția de medicamente, care să ofere mai mult siguranță că distribuitorii care se prezintă la licitații vor asigura necesarul de produse farmaceutice pe toată durata contractului”, a declarat Sorina Pintea, citată în comunicat.


Adaugati un comentariu


 

*