Un nou apel al pacienților pentru actualizarea listei de medicamente compensate

20 martie 2019 | 0 comentarii |

Aceștia sunt în continuare nemulțumiți că, deși au trecut mai multe luni de când au fost aprobate de Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM), noile molecule nu sunt încă disponibile pentru pacienți.

 

Cezar Irimia

Invitați să participe la o dezbatere publică organizată de Ministerul Sănătății, reprezentanții mai multor organizații de pacienți s-au folosit de ocazie pentru a face un nou apel către autorități, în vederea urgentării introducerii pe lista de medicamente compensate de noi molecule, în condițiile în care această listă nu a mai fost actualizată cu medicamente  cu rambursare necondiționată, de mai bine de zece luni.

Revendicările pacienților se referă în special la medicamente folosite în tratamentul unor afecțiuni precum colita ulcerativă, artrita reumatoidă, limfomul Hodgkin, Boala Crohn sau mielomul multiplu refractar, boli pentru care nu există prea multe alternative terapeutice.

Prezent la dezbatere, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, a precizat că introducerea de noi molecule trebuie urgentată, mai ales că acestea au primit de mai bine de jumătate de an aprobare din partea ANMDM. Acesta a mai spus că pacienții nu mai au răbdare și mai ales timp să aștepte pentru a avea acces la tratament, reamintind cazul recent al unui pacient care a apelat la instanță și chiar a avut câștig de cauză pentru a avea acces la tratament. „Nu vrem să devenim nişte procesomani, dorim să rezolvăm problemele în dialog cu dumneavoastră. Ne dorim un răspuns ferm în ceea ce priveşte introducerea acestor molecule, pentru că avem și buget mărit. Aşteptăm de mai bine de jumătate de an aceste molecule şi sper să se întâmple pentru că  sunt deja aprobate necondiţionat de către ANMDM” a mai precizat Cezar Irimia în cadrul dezbaterii.

 

Și Radu Gănescu, președintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice a pledat pentru aceleași nevoi ale pacienților, reamintind că lista de cu medicamente compensate cu rambursare necondiționată nu a fost actualizată de mai bine de 10 luni, timp în care bolile pacienților au avansat. „Ştim că avem un buget mărit la Ministerul Sănătăţii, ceea ce este un lucru foarte bun şi îl apreciem, ştim că sănătatea este o prioritate. Din păcate, suntem în cea de-a zecea lună de când în listă nu au mai intrat medicamente cu rambursare necondiţionată. Chiar dacă au mai fost câteva hotărâri de guvern în 2018 şi au mai intrat molecule pe cost-volum, cele cu rambursare necondiţionată care au fost evaluate de ANMDM încă de anul trecut, din vară, nu au intrat. Suntem ferm convinşi că multe dintre ele sunt fără alternativă pe piaţă, unele cu costuri chiar mai mici şi chiar orfane. Timpul pacienţilor este limitat şi aşteptăm aceste produse încă din 2017”, a declarat acesta.

La rândul său, reprezentanta pacienţilor care suferă de Boala Crohn şi colita ulcerativă, Izabela Grosu, a făcut referire concretă la molecula Vedolizumab, pe care pacienții care suferă de astfel de afecțiuni o așteaptă din luna august a anului trecut. Este vorba de pacienți tineri, pentru care medicii au la dispoziție varianta unei intervenții chirurgicale sau pe cea a amânării acestei intervenții în speranța că această nouă moleculă ca fi introdusă și astfel vor putea apela și la o altă variantă terapeutică.

 

Sorina Pintea

Ministrul Sorina Pintea le-a răspuns pacienților că nu se pune problema ca aceste noi molecule aprobate de ANMDM să nu fie introduse în lista de compensate, acest lucru urmând a se face trimestrial. Aceasta a precizat că introducerea de noi molecule înseamnă și o creștere a taxei clawback, iar din această cauză este nevoie de respectarea unui timing de către companiile producătoare, astfel încât această taxă să se echilibreze.

„Mai sunt încă molecule pe care va trebui să le introducem, dar, am spus-o şi la întâlnirea cu reprezentanţii firmelor de medicamente inovative şi generice, va trebui să continuăm să lucrăm pe acel grup de lucru privind taxa clawback, pentru că introducerea de noi molecule înseamnă creşterea taxei de clawback. Trebuie să avem grijă şi de pacienţii care folosesc inovative şi de pacienţii care folosesc generice. În această primă etapă vom introduce medicamentele care sunt deja în contractele cost-volum, urmând ca trimestrial, periodic, să introducem moleculele celelalte care au fost analizate. Nu se pune problema să nu introducem aceste molecule. Este vorba despre un timing care am cerut să fie respectat de către toate companiile, tocmai pentru a putea echilibra această taxă de clawback. Ştiţi foarte bine, pericolul este să dispară medicamentele ieftine, și nu vrem asta”, a explicat ministrul Sănătății în cadrul dezbaterii găzduite la minister.

 


Adaugati un comentariu


 

*