Încă un pacient își câștigă în instanță dreptul la tratament gratuit

21 ianuarie 2019 | 0 comentarii |

Cazul nu este singular, instanțele de judecată dând dreptate și altor pacienți care au apelat la acest demers pentru a beneficia de tratamentul la care aveau dreptul și care era singura soluție pentru a rămâne în viață.

 

Statul român este din nou obligat, printr-o sentință judecătorească, să asigure tratamentul gratuit unui pacient care și-a cerut în justiție acest drept. Osituație similară s-a înregistrat în perioada anilor 2014 – 2015, când 165 de pacienți cu cancer și alte boli cronice au procedat în mod similar și au avut câștig de cauză în instanță.

De această dată, pacientul care și-a câștigat în instanță dreptul la tratament suferă de scleroză multiplă. Decizia judecătorilor de la Curtea de Apel București obligă Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM) să îi acorde gratuit tratamentul de care are nevoie.

Cazul a fost făcut public în cursul zilei de azi, de Alianța Pacienţilor Cronici din România (APCR), în cadrul unei conferințe de presă. Președintele asociației, Cezar Irimia, a explicat că, la fel ca în cazurile similare precedente „instanța  a constatat că autorităţile din Sănătate nu au respectat termenul de 90 de zile prevăzut atât de Directiva Consiliului 89/105/CEE, cât şi de Ordinul de ministru al Sănătăţii nr. 861/2014 în care trebuia finalizată evaluarea medicamentului în vederea includerii pe lista de compensate”.

 

Cezar Irimia

În cazul de față, cererea de evaluare a medicamentului fusese depusă la ANMDM pe 23 iulie 2018 și trebuia să fie soluționată până la 23 octombrie 2018, ceea ce nu s-a întâmplat.

În tot acest timp, pacientul cu scleroză multiplă nu a putut beneficia de noul medicament de care avea nevoie, astfel că a apelat la instanță pentru a-și obține dreptul la acest tratament gratuit.

Sentința favorabilă a fost pronunțată pe data de 17 ianuarie. Avocatul pacientului, Dan Cimpoeru, a explicat, în cadrul conferinței de presă, că statul român va face, probabil, recurs în acest an, însă acest lucru „nu va afecta sentința pronunțată pe cererea de ordonanță președențială, pentru că, potrivit legii, aceasta are un caracter executoriu imediat”, așa că pacientul va beneficia de tratament în perioada imediat următoare. Statul este obligat astfel să îi asigure pacientului tratamentul, până la judecarea recursului, care ar putea ajunge din nou la instanța supremă, în 2-3 ani.

Cezar Irimia atrage însă atenția că situația nu este una singulară, pentru că la ANMDM mai sunt  înregistrate alte câteva zeci de dosare de evaluare pentru medicamente noi și inovative, dosare care au, de asemenea, termenul de finalizare depășit. „Suntem pe ultimul loc în Europa în ce privește accesul la medicamente”, a mai spus Cezar Irimia, președintele Alianței Pacienților Cronici din România, sublniind că din păcate „cancerul nu se tratează cu promisiuni”.

 

Aceste medicamente aflate încă în evaluare sunt recomandate în tratamentul pacienților cu cancer renal, cancer urotelial, cancer pulmonar, colită ulcerativă, limfom Hodgkin, acestora adăugându-li-se alte medicamente noi care au fost deja evaluate dar care încă nu au fost incluse pe lista de compensate. În acest din urmă caz e vorba de medicamente pentru tratamentul artritei reumatoide, limfomului Hodgkin, artritei psoriazice, bolii Crohn, colitei ulcerative și diabetului zaharat.

Până în prezent, instanțele au pronunțat 17 hotărâri judecătorești prin care statul este obligat să asigure tratamentul pentru 165 de pacienți care au dat autoritățile în judecată, beneficiind de sprijinul APCR. „În octombrie 2015, ca urmare a demersurilor noastre judiciare, majoritatea medicamentelor care au făcut obiectul proceselor menţionate au fost incluse pe lista medicamentelor compensate aprobate prin HG 720/2008 iar legislaţia a fost modificată corespunzător. După această experienţă unică în UE am crezut că, în sfârşit, autorităţile responsabile au înţeles că pacienţii nu trebuie să-şi obţină tratamentul medical prin judecător de la sistemul de sănătate. Din păcate, pentru pacienţi, lucrurile nu s-au schimbat. Statul român ignoră în continuare legislaţia europeană în materie şi nu este în stare să îşi respecte nici măcar propriile sale reguli”, a mai declarat Cezar Irimia.

 


Adaugati un comentariu


 

*