Buzoienii sărbătoresc din nou Mica Unire, la Muzeul Județean

21 ianuarie 2019 | 0 comentarii |

Ca în fiecare an, cele trei instituții importante de cultură din subordinea Consiliului Județean vor organiza pe 24 ianuarie o serie de manifestări pentru a marca acest moment istoric.

 

Joi, 24 ianuarie, Muzeul Județean Buzău va fi și de aceasta dată gazda manifestărilor organizate la nivel local pentru a marca Mica Unire, eveniment de la care se împlinesc 160 de ani. Alături de Muzeul Județean, organizatorii manifestărilor programate peste câteva zile vor mai fi teatrul George Ciprian și  Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău – instituții aflate în subordinea Consiliului Județean – în parteneriat cu Divizia 2 Infanterie Getica și Inspectoratul de Jandarmi Județean Buzău.

Activitățile care vor marca la Buzău împlinirea a 160 de ani de la momentul istoric din 24 ianuarie 1859 vor debuta la ora 11.00, în curtea Muzeului Județean, organizatorii adresând o invitație tuturor buzoienilor să ia parte la evenimentul denumit „Hai să dăm mână cu mână la Muzeul Județean”, manifestare ajunsă anul acesta la cea de-a patra ediție.

 

Momentul principal îl va constitui cea mai mare Horă a Unirii în care participanții se vor prinde în jurul clădirii muzeului, însă programul manifestării include și alte momente speciale la care buzoienii sunt așteptați să ia parte în număr cât mai mare. Astfel, în curtea muzeului va avea loc cu această ocazie și un concert al muzicii militare, urmat de prezentarea steagurilor de identificare ale unităților din subordinea Diviziei 2 Infanterie Getica.

Un alt punct de atracție al evenimentului va fi cel al reconstituirii scenei primirii suitei călare a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, care, după momentul 24 ianuarie 1859, a început să străbată țara, poposind în luna februarie a aceluiași an și în vechiul târg al Buzăului. Acesta a fost întâmpinat la Poșta Câlnău de 200 de călăreți, iar la intrarea în târgul Buzăului a fost așteptat cu entuziasm de un număr mare de locuitori, care l-au primit cu pâine și sare. Acela a fost și momentul care a determinat schimbarea denumirii străzi comerciale a orașului din Strada Târgului în Strada Cuza Vodă, denumire pe care aceasta și-a păstrat-o până în ziua de azi.

 

În același context, va fi reconstituit și momentul primirii delegației unioniste buzoiene de către domnitorul Alexandru Ion Cuza, scenele istorice fiind interpretate de actori ai teatrului buzoian.

Va urma momentul principal, cel al Horei Unirii în care vor fi invitați să se prindă toți participanții la manifestare, an de an aceasta fiind o provocare pentru organizatori, care doresc să atragă cât mai mulți participanți la acest moment.  Programul se va încheia cu un concert de muzică populară susținut de artiștii ansamblului Plaiurile Mioriței.

Cu aceeași ocazie, Muzeul Județean organizează o mini-expoziție temporară cu tema „Cuza și Unirea”, participanții la eveniment fiind invitați totodată să viziteze și expozițiile permanente ale muzeului buzoian.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*