Sute de buzoieni au celebrat Mica Unire la Muzeul Județean

24 ianuarie 2020 | 0 comentarii |

La festivitățile organizate de autoritățile județene, anul acesta a participat și o delegație din Republica Moldova.

 

Tradiția sărbătoririi Micii Uniri la Muzeul Județean a fost respectată și anul acesta la Buzău, bucurându-se de o numeroasă participare, buzoienii profitând de vremea frumoasă de afară pentru a participa la eveniment. Cu ocazia împlinirii a 161 de ani de la unirea Moldovei cu Țara Românească, la 24 ianuarie 1859, Consiliul Județean a organizat împreună cu  Muzeul Județean, Teatrul George Ciprian și Centrul Județean de Cultură și Artă, și în parteneriat cu Divizia 2 Infanterie Getica și Inspectoratul Județean de Jandarmi cea de-a cincea ediție a evenimentului „Hai să dăm mână cu mână la Muzeul Județean”.

Alături de cele câteva sute de buzoieni care au fost prezenți în curtea Muzeului Județean, anul acesta s-a aflat și o delegație din Republica Moldova, condusă de primarul comunei Bălășești, din raionul Soroca, Elena Neaga.

Despre aceasta, președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, a avut numai cuvinte de laudă, prezentând-o buzoienilor drept un primar tânăr, cu viziuni noi. Medic de profesie și mamă a patru copii, Elena Neaga s-a decis, la vârsta de 30 de ani, să candideze pentru funcția de primar al comunei în care profesa ca medic, reușind să câștige în fața unui primar care avea deja la activ patru mandate.

 

După alocuțiunile rostite de Petre Emanoil Neagu și conducătoarea delegației din Republica Moldova, subprefectul Vasile Alecu a dat citire mesajului premierului Ludovic Orban, transmis cu ocazia celebrării Micii Uniri.

Spre deosebire de anii anteriori, în curtea muzeului a fost înălțată o scenă pe care au avut loc scurte reprezentanții artistice susținute de actorii teatrului George Ciprian, care au reconstituit câteva momente importante din istoria românilor, legate de unirea principatelor.

Ca de obicei, momentul cel mai apreciat de cei prezenți a fost reconstituirea momentului sosirii delegației unioniste conduse de domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Domnitorul și suita sa au fost întruchipați de actori profesioniști, care au sosit în curtea Muzeului Județean călare pe cai.

 

Anul acesta, buzoienii au avut parte de o surpriză în plus, momentul sosirii la Buzău al delegației unioniste fiind urmat de o altă scenetă, care l-a avut ca protagonist pe domnitorul Mihai Viteazul, cel de numele căruia se leagă realizarea primei uniri a Țărilor Române, în anul 1600. Actorul care a dat viață acestui personaj a sosit în curtea muzeului tot pe cal, însoțit de o suită personală și primind onorul unei gărzi călare.

După încheierea reprezentațiilor artistice susținute de actori, toți cei prezenți au fost invitați să se prindă în Hora Unirii, moment în care curtea muzeului a devenit aproape neîncăpătoare pentru sutele de buzoieni care au ținut să participe la eveniment. Ca și în anii precedenți, hora a cuprins întreaga clădire a Muzeului Județean, iar programul manifestărilor organizate azi s-a încheiat cu un spectacol de muzică și dansuri populare susținut de artiștii de la  Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău. De asemenea, buzoienii au putut vizita, cu această ocazie, expozițiile din cadrul Muzeului Județean.

 

GALERIE FOTO:


Adaugati un comentariu


 

*