Peste 1000 de buzoieni si-au dat mana cu mana, la Mica Unire

24 ianuarie 2017 | 0 comentarii |

Marea Hora a inconjurat Muzeul Judetean, iar reprezentanti ai autoritatilor locale si centrale, politicieni si oameni simpli, copii si varstnici care au simtit romaneste au raspuns chemarii Consiliului Judetean de a sarbatori, impreuna, 158 de ani de la Unirea Moldovei cu Tara Romaneasca.

 

hora unirii 2017Buzoienii au participat in numar record la manifestarile pe care autoritatile judetene le-au organizat pentru a marca ziua de 24 ianuarie 2017, cand s-au implinit 158 de ani de la infaptuirea Micii Uniri. Pentru al doilea an consecutiv, Consiliul Judetean Buzau si institutiile din subordine, respectiv, Muzeul Judetean, Teatrul „George Ciprian” si Centrul de Cultura si Arta, in parteneriat cu Divizia 2 Infanterie „Getica”, si-au dat mana cu mana si au organizat evenimentul dedicat zilei de 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Romane.

Evenimentul a debutat cu prezentarea steagurilor de lupta ale structurilor subordonate Diviziei 2 Infanterie „Getica”, au continuat cu o reprezentatie drill-team a militarilor buzoieni, dupa care actorii Teatrului „George Ciprian” au adus in actualitate atmosfera zilei de 24 ianuarie 1859, iar artistii Centrului Judetean de Cultura si Arta au sustinut un moment folcloric aplaudat de public. Participantii la eveniment au fost invitati sa viziteze si expozitiile Muzeului Judetean Buzau.

 

mica unire1Directorul Muzeului Judetean, Laurentiu Grigoras, a explicat ca la fel ca si astazi, cand sarbatorim 158 de ani de la momentul in care s-au pus bazele Romaniei moderne, intre 24 si 25 ianuarie 1859, buzoienii au iesit in strada, bucurosi la vestea alegerii lui Alexandru Ioan Cuza la domnia Tarii Romanesti, act care genera unirea Principatelor. Presa vremii ne relateaza ca petrecerile au continuat cateva zile, iar cel mai reusit banchet a fost dat in ziua de 29 ianuarie, de capitanul Nicolae Sabovici, la Cazarma Militara, unde s-a jucat Hora Unirii”.

La  randul sau, comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica”, G-ral dr. Lucian Foca, a reamintit buzoienilor ca actul de la 24 Ianuarie 1859 este acel moment istoric ramas pentru generatiile urmatoare un exemplu insufletitor, care avea sa-l determine pe Mihail Kogalniceanu sa afirme, la aceea vreme, ca „Unirea, natiunea a facut-o!”. Actul istoric a reprezentat o etapa cruciala pentru evolutia Romaniei moderne pentru ca noi, romanii, militari si civili, am fost uniti in jurul idealurilor nationale si interesului acestei tarii, in toate momentele de cumpana ale istoriei.

 

cuza - scenetaParticipantilor la eveniment li s-a reamintit ca la numai doua saptamani dupa infaptuirea Unirii, mai exact, la 6 februaie 1859, Cuza insusi s-a aflat la Buzau, iar „localnicii i-au facut lui Cuza o primire triumfala, cu urale, flori, steaguri si torte aprinse, globuri luminoase, feluri de transparente artificiale si osebite tablouri reprezentand Unirea Principatelor Unite, a armelor lor, a initialelor M.S. printul, diferite alte embleme si inscriptii”, dupa cum relata presa vremii.

Directorul Muzeului Judetean a mai amintit ca Domnul Cuzainnoptat atunci la Episcopia Buzaului, iar a doua zi, in aclamatiile publicului, constituit din barbati si femei, tineri, copii si batrani, domnitorul a plecat spre Ploiesti, pe Strada Mare.

Mai tarziu, Strada Targului, unde in vremea respectiva se afla cea mai mare concentrare de case, primeste denumirea de Cuza Voda, nume pe care strada il poarta si astazi.  

 

cuza si unionistii - mica unireVedetele evenimentului au fost, cum era si firesc, Alexandru Ioan Cuza, infaptuitorul Unirii, intruchipat de actorul buzoian Vlad Trifas, impreuna cu colegii sai unionisti” care si-au facut aparitia calare, in costume de epoca, si au atras ropote de colegii sai actori aplauze din partea publicului.

Actorii au pus in scena intampinarea unei delegatii unioniste conduse de insusi domnitorul Alexandrui Ioan Cuza, iar momentul a reprodus scenele petrecute pe 24 ianuarie 1859. Delegatia unionista a pornit calare, din fata sediului Consiliului Judetean, pentru a fi intampinata in curtea muzeului, de multimea entuziasta. Aici, delgatia a facut un scurt popas, iar Alexandru Ioan Cuza, intruchipat de actorul teatrului buzoian, a tinut un discurs in fata participantilor la manifestare, dupa care s-a prins, impreuna cu acestia, in Hora Unirii.

 

 hora unirii muzeuEntuziasmul a fost mare, in special in randul copiilor, care stiau despre importanta faptelor istorice si despre cat de mult inseamna pentru romani numele lui Alexandru Ioan Cuza, Domnul care a reusit sa infaptuiasca visul de unire al Moldovei cu Tara Romaneasca. Au aflat despre toate acestea la scoala, dar si din povestirile citite, ori de la parinti, bunici si de la dascalii care le-au insuflat sentimentul mandriei ca romanii au avut asfel de inaintasi.

Acelasi sentiment a stapanit multimea si astazi, la Muzeul Judetean. Acum, cand Cuza insusi a luat cativa copilasi in brate, a dat mana cu buzoienii si s-a prins in hora cu ei, inconjurand cladirea muzeului, au simtit ca retraiesc momentul istoric de la 1859. O astfel de hora a fost formata si anul trecut, cu aceeasi ocazie, iar de data aceasta organizatorii au facut ca momentul istoric sa poata fi retrait, ce-i drept la scara mica, prin intermediul parfumului de epoca pe care actorii l-au oferit buzoienilor prezenti la eveniment.

 

neagu - mica unireArtistii Centrului Judetean de Cultura si Arta au incheiat sarbatoarea dedicata Micii Uniri cu o suita de dansuri si melodii populare. Multumind celor peste 1.000 de buzoieni prezenti la eveniment, pentru participare si implicare, presedintele Consiliului Judetean Buzau, Petre Emanoil Neagu, a declarat ca este bucuros ca atat de multi buzoieni au participat la acest eveniment, de o importanta deosebita, atat pentru ca a reprezentat un prim pas in faurirea Romaniei moderne, cat si pentru ca Buzaul a avut onoarea de a intampina si gazdui primul domn al Principatelor Unite, Alexandru Ioan Cuza”.

Unirea Tarii Romanesti cu Moldova, infaptuita la 24 ianuarie 1859, a fost pasul hotarator pentru Marea Unire de la 1 decembrie 1918, cand si Transilvania s-a alaturat pariei-mama.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*