Ministerul Sănătății a dispus măsuri suplimentare împotriva gripei

24 ianuarie 2020 | 0 comentarii |

A fost suplimentat numărul de doze de vaccin gripal cu 35.000 și s-a organizat o colaborare interdisciplinară cu mai multe spitale de cardiologie din țară, iar la spitalele „Matei Balș” și „Marius Nasta” a fost restricționat accesul vizitatorilor.

 

Gripa aglomerează camerele de gardă ale spitalelor din întreaga țară, în special la Pediatrie, iar autoritățile sanitare sunt în alertă. Numai în ultima săptămână, peste 81.000 de infecții respiratorii au fost înregistrate la nivel național, 1.389 de pacienți au fost diagnosticați cu gripă clinică, iar un bărbat de 54 de ani din Dâmbovița a decedat din cauza gripei, acesta fiind al treilea deces din sezonul gripal actual.

În contextul numărului mare de îmbolnăviri, Ministerul Sănătății a decis luarea unor măsuri suplimentare pentru prevenirea, limitarea și tratarea îmbolnăvirilor prin gripă. Ministrul Victor Costache a aprobat suplimentarea cu 35.000 a numărului de doze de vaccin gripal, care se vor distribui în teritoriu, pentru a se continua imunizarea persoanelor cu risc crescut de îmbolnăvire. Acestea se adaugă celor 1,5 milioane de doze achiziționate de Ministerul Sănătății pentru acest sezon gripal și vor fi distribuite medicilor de familie.

Totodată, Ministerul Sănătății a organizat „o colaborare interdisciplinară cu Institutele de Boli Cardiovasculare din București, Cluj Napoca, Tg. Mureș, Timișoara, dar și cu Spitalul Polisano din Sibiu, pentru asigurarea unei tehnici extracorporale de suport cardiac și respirator prelungit pentru persoanele cu insuficiență respiratorie severă – ECMO. Este o tehnologie modernă folosită ca suport în astfel de situații”, explică ministrul Victor Costache.

 

Pentru a preveni gripa și a limita numărul de îmbolnăviri, multe spitale au restricționat accesul vizitatorilor, așa cum s-a întâmplat și la Spitalul Județean de Urgență Buzău, unde în secțiile cu risc crescut, respectiv Pediatrie, Neonatologie, ATI și Oncologie a fost suspendat accesul vizitatorilor, la Urgențe se asigură permanent substanțe dezinfecatnte, iar personalul medical și pacienții suspecți sunt obligați să poarte măști de protecție în incinta unității sanitare.

Astăzi, la unitatea medicală buzoiană au fost diagnosticate încă opt cazuri de gripă de tip A și B, la copii cu vârste între 4 și 14 ani, în urma testării rapide. Trei dintre aceștia au necesitat internare și tratament sub supraveghere medicală, iar celorlalți li s-au acordat îngrijiri medicale în Urgență și apoi au fost externați, cu recomandarea de a se adresa medicului de familie, pentru care li s-a eliberat scrisoare medicală. Li s-a recomandat, de asemenea, să continue tratamentul la domiciliu și să evite orice contact cu alte persoane, până la vindecare.

 

Și la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” din Capitală s-a restricționat accesul vizitatorilor, în contextul unui număr tot mai mare de cazuri de gripă în România.  „Un singur aparținător va putea veni în spital pentru fiecare pacient, în timpul orelor de vizită, iar acesta nu poate sta mai mult de zece minute”, a anunțat Streinu Cercel, managerul Institutului, care recomandă celor care au simptomatologie specifică gripei (febră, strănut, durei musculare) să nu mai aglomereze camerele de gardă ale spitalelor, pentru că pot foarte bine să-și sune medicul de familie și să se trateze la domiciliu, cu medicamente antivrale care opresc manifestarea virusului gripal și transmiterea lui către alte persoane.

Măsura restricționării vizitelor în spitalul pe care îl conduce a fost luată după ce, în ultimele 24 de ore s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe peste 600 de pacienți, dintre care 171 au fost diagnosticați cu gripă.

Institutul „Matei Balș” este al doilea spital din București care restricționează accesul vizitatorilor, după Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, care a luat această măsură încă de joi seară, în vederea limitării cazurilor de infecție cu virus gripal în rândul pacienților internați după ce, în perioada 15-20 ianuarie, au fost confirmate 2 cazuri de gripă de tip A.

Pana la data de 19 ianuarie, 1.447.831 de persoane la risc au fost imunizate cu vaccin gripal achiziționat de Ministerul Sănătății.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*