Cancerul bronhopulmonar, diagnosticat in stadii avansate in 2 din 3 cazuri

25 august 2017 | 0 comentarii |

Despre managementul cazurilor avansate ale acestei boli se va discuta la cea de-a III-a editie a Conferintei Regionale de Cancer Bronhopulmonar, ordanizata de UMF Craiova si Huston NPA, in Capitala Baniei, pe 20 septembrie.

 

Sef lucr. dr. Alin Demetrian

Cancerul  bronhopulmonar constituie una dintre cele mai importante probleme de sanatate la nivel mondial. Este primul in ierarhia tipurilor de cancer diagnosticate in randul barbatilor si pe locul doi la femei, dupa cancerul mamar.In Romania, cele mai multe noi cazuri de cancer inregistrate sunt cele bronhopulmonare (conform studiului publicat de revista stiintifica JAMA Oncology), cele mai multe dintre acestea fiind identificate in stadii avansate ale bolii. 70% dintre pacientii nou diagnosticati cu cancer de plamani se afla in stadiul 4, arata studiul Onco Monitor realizat de GfK Romania.

In acest context, in data de 20 septembrie, la Universitatea de Medicina si Farmacie Craiova – sala Aula Magna va fi organizata cea de-a treia editie a Conferintei Regionale de Cancer Bronhopulmonar.

Coordonatorul stiintific al manifestarii este sef lucrari dr. Alin Demetrian, seful clinicii de chirurgie toracica din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Craiova.  Potrivit organizatorilor, UMF Craiova si Huston NPA, una dintre caracteristicile principale ale evenimentului este interdisciplinaritatea, programul (creditat EMC) adresandu-se atat cadrelor medicale cu specialitati clinice si chirurgicale, dar si celor paraclinice. Furnizarea de informatii noi, specializate, in ceea ce priveste cele mai noi posibilitati de tratament in domeniul cancerului bronhopulmonar, analize si studii de caz sunt cateva dintre tintele propuse a se atinge in cadrul manifestarii stiintifice.

 

Prof. univ. dr. Horia Sirbu

Evolutia rapida, deseori fara simptome, a acestui tip de cancer si depistarea lui in stadii avansate conduce la necesitatea aplicarii unui tratament interdisciplinar. Din punct de vedere medical, in toata lumea, in momentul de fata, cancerul bronhopulmonar se trateaza interdisciplinar. Pentru a imbunatati prognosticul acestei boli ingrozitoare, tratamentul interdiciplinar este iminamente necesar in toate stadiile bolii. (…) Persoana cea mai importanta in toata aceasta desfasurare de forte este pacientul. Acesta poate fi tratat corect si cu sanse mari de reusita daca beneficiaza de interventia unei echipe coerente. Performanta reala se realizeaza prin echipe” – sustine prof. univ. dr. Horia Sirbu, unul dintre cei mai apreciati specialisti in chirurgie toracica din Europa, seful Clinicii de Chirurgie Toracica de la Spitalul Universitar Erlangen, care va fi prezent si la editia din acest an a Conferintei Regionale de Cancer Bronhopulmonar Oltenia.

 

Prof. univ. dr. Ioan Cordos

Cu tema Managementul cazurilor avansate. Rolul si limitele chirurgiei de salvare, conferinta isi propune sa devina astfel un cadru de dialog intre cadre medicale cu specialitati clinice si chirurgicale – medici specialisti pneumologi, de familie, oncologi, chirurgi toracici, dar si paraclinice – radiologi, imagisti.

In cadrul sesiunilor interdisciplinare si prin intermediul prezentarilor sustinute pe teme de interes privind afectiunile pulmonare si provocarile ce tin de tratarea acestui tip de cancer, cei prezenti la eveniment vor putea interactiona cu specialistii invitati la eveniment.Coordonatorul stiintific al manifestarii este Sef Lucr. Dr. Alin Demetrian, Sef clinica chirurgie toracica, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova. Invitat de onoare al evenimentului este prof. univ. dr. Ioan Cordos, Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta Bucuresti.

Printre lectorii invitati la conferinta se afla, de asemenea, prof. univ. Floarea Mimi-Nitu – UMF Craiova, prof. univ dr. Dan Ulmeanu, sef lucrari dr. Michael Schenker – medic primar oncologie medicala, dr. Dalida Mosorescu – medic de familie Craiova si sef lucrari dr. Mihai Olteanu– UMF Craiova.

 

La editia din acest an a evenimentului va fi prezenta, in calitate de lector, si dr. Elena Vlad, medic pneumolog la Spitalul de Urgenta Targu- Jiu. Cu aceasta ocazie va prezenta rezultatele obtinute in cadrul unui studiu pe tema cancerului bronhopulmonar realizat in judetul Gorj, ce cuprinde 780 de cazuri de carcinom bronho-pulmonar, urmarite in perioada 2011-2016.

In cadrul celor patru sesiuni ale conferintei vor fi prezente informatii noi, specializate, in ceea ce priveste managementul cazurilor avansate, cu accent pe rolul si limitele chirurgiei de salvare. Vor fi dezbatute teme ce tin de relatia dintre inflamatie si cancerul bronhopulmonar, dar si subiecte privind abordarea acestei afectiuni din perspectiva medicului de familie.

Evenimentul este creditat EMC si se va desfasura intre orele 09.30 – 19.00 in sala Aula Magna, a UMF Craiova.

Detalii despre inscrieri si formularul de participare pot fi gasite pe site-ul http://houston.ro/conferinta-regionala-de-cancer-bronhopulmonar-oltenia-editia-a-iii-a-20-septembrie-2017-umf-craiova-sala-aula-magna/

Informatii actualizate gasiti si pe pagina de Facebook a evenimentului:

Informatii suplimentare: Dana Dumitru, dana.dumitru@houston.ro, 0722.585.995.

Inscriere: Roxana Apostu, roxana.apostu@houston.ro, 0756.055.503

Fax 021-317.09.43

 


Adaugati un comentariu


 

*