Principalele legi ale Sanatatii, in sfarsit, finalizate

31 iulie 2013 | 1 comentariu |

Salarizarea personalului medical, legea malpraxisului, statutul spitalelor si pachetul de servicii medicale de baza, lansate astazi, in dezbatere publica, de Ministerul Sanatatii.

 

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu

Cu o intarziere de mai bine de o jumatate de an fata de promisiunea facuta, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat astazi, intr-o conferinta de presa, lansarea in dezbatere publica a celor mai importante proiecte de acte normative care vizeaza reforma in Sanatate.

Proiectul de lege privind salarizarea personalului medical, proiectul de lege privind raspunderea civila (malpraxis), principiile pe care se va baza pachetul de servicii medicale de baza si proiectul de modificare a statutului spitalelor sunt proiectele anuntate ca fiind finalizate, de ministrul Sanatatii, care a si explicat principalele prevederi ale fiecarui proiect de act normativ.

De la inceputul anului ne-am asumat reforma si faptul ca anul 2013 este unul al schimbarilor in Sanatate. De altfel, o serie de directii de reforma le-am anuntat inca din programul de Guvernare. Este o reforma realizata de jos in sus, in care am avut numeroase consultari si discutii cu reprezentantii asociatiilor profesionale, ale pacientilor, sindicatelor, ONG-urilor etc. Fac precizarea ca mi-am asumat cu buna stiinta unele amanari de termene tocmai pentru a fi sigur ca opiniile, observatiile si sugestiile partenerilor nostri de dialog au fost consultate. Astazi, venim in fata dumneavoastra cu proiecte de lege corelate si coerente, care au ca scop schimbarea sistemului de Sanatate. Este important de subliniat faptul ca, in afara de proiectul privind raspunderea civila, celelalte sunt proiecte pilot”, a declarat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, in conferinta de presa sustinuta la sediul MS.

 

medicii ortopezi paraschiv, vulpe si japieProiectul de lege privind salarizarea cadrelor medicale are ca scop cresterea veniturilor medicilor si stoparea exodului acestora, iar in realizarea acestuia s-a pleacat de la principiul ca intr-o unitate sanitara singurii care aduc venituri in urma serviciilor realizate sunt medicii, a mai spus ministrul Nicolaescu, venind, parca, in intampinarea revendicarilor Colegiului Medicilor si sindicatelor din Sanatate, care ameninta cu proteste fara precedent si chiar demisia in bloc, daca nu le sunt acceptate solicitarile.

In prezent exista o grila de salarizare bugetara in care este inclusa si prestatia medicului, grila anacronica si complet nemultumitoare. In proiectul pilot al legii vom scoate medicul din statutul bugetar si ii vom oferi mai multe variante de lucru. Daca opteaza sa ramana in unitatea sanitara de stat si sa munceasca norma intrega, atunci va avea posibilitatea, dupa orele de program, sa realizeze consultatii private in paturi private sau intr-o cota parte privata dintr-o sectie a spitalului public. In acest fel, medicul va avea posibilitatea sa realizeze venituri suplimentare in conditii optime de timp si confort, a explicat ministrul Sanatatii.

Conform proiectului de act normativ, cetatenii pot achita serviciile private ale medicilor, din asigurarile private incheiate, sau platind tarifele stabilite prin normele la lege.

 

Dr. Marius Anastasiu si medici din Maternitate

Proiectul de lege care prevede modificarea statutului spitalelor da posibiltatea acestor unitati sa devina institutii autonome, cu mai multa flexibilitate in asigurarea unui management eficient, astfel incat spitalele sa devina competitive, iar medicii sa fie platiti dupa performanta.

Conform proiectului pilot, spitalele se vor imparti in doua categorii, unele de interes national (spitalele regionale de urgenta, spitalele judetene de urgenta si institutele) si spitale de interes local (spitalele municipale si cele orasenesti).

Ministrul Nicolaescu a spus ca vor fi alese 12 unitati medicale pentru implementarea proictului pilot, pentru care Guvernul isi va asuma raspunderea prin Hotarare de Guvern.

Sistemul sanitar are nevoie de manageri performanti, care sa actioneze eficient si responsabil, in interesul pacientilor, dar si al angajatilor din subordine. Acest lucru va duce, treptat, la depolitizarea functiei de manager”, a subliniat ministrul Sanatatii, in cadrul conferintei de presa.

Proiectul va ramane in dezbatere publica in urmatoarele 30 de zile, timp in care MS asteapta propuneri din partea tuturor celor interesati, pentru a-l putea completa si imbunatati.

Pe parcursul lunii august, coordonatorul proiectului, secretarul de Stat Raed Arafat, va relua discutiile cu toti partenerii MS – asociatii de pacienti, Colegiul Medicilor, sindicate.

 

malpraxis medical -Proiectul privind raspunderea civila (malpraxis) are, ca principala modificare, instituirea obligatorie a unei proceduri care sa aduca pe primul plan solutionarea amiabila a litigiului, prin negociere directa intre asigurat, asigurator si pacient.

Pacientul va beneficia de proceduri simplificate, costuri reduse si garantia ca atunci cand va fi dovedit actul de malpraxis, va fi despagubit de catre asiguratori.

De asemenea, noua lege „le ofera medicilor o protectie reala din partea asiguratorilor in cazurile de malpraxis, ei fiind asigurati atat pentru daune materiale cat si morale”, a explicat ministrul.

In proiect a fost introdusa si clauza de anterioritate, astfel incat medicul sa fie asigurat pentru incidente petrecute cu pana la 3 ani inaintea incheierii contractului de asigurare.

 

copil-bolnav-spitalIn definirea elementelor pachetului de servicii medicale de baza, ministrul spune ca sa incearcat gasirea unui echilibru intre nevoile individului si dreptul sau la sanatate pe de o parte si obiectivul de a aduce eficienta in sistemul sanitar, pe de alta parte, mentionand ca in acest sens, definirea pachetului de baza se face dupa urmatoarele principii: extinderea accesului populatiei la servicii sanitare de baza, incluzand atat si asiguratii cat si neasiguratii; accentul pus pe preventie; eficacitatea si cost-eficacitatea

Pachetul de baza va contine:

– Servicii preventive. Fiecare cetatean va avea acces la un set de servicii de evaluare a riscurilor sale de boala si servicii de consiliere pentru a putea controla aceste riscuri;

– Servicii de urgenta. Cetatenii vor beneficia de servicii de urgenta prin cresterea acoperirii si a calitatii acestora, in cadrul Ambulantei, Serviciului SMURD, Centrelor de Permanenta si al Unitatilor – Compartimentelor de Primiri Urgente;

– Programe de sanatate. Se va asigura acces in totalitate pentru programele care se adreseaza principalelor probleme de sanatate ale populatei: cancer, diabet, boli cardiovasculare / neurovasculare, transplant, boli rare, etc.;

– Medicul de familieva avea un rol esential in furnizarea de servicii din pachetul de baza;

– Ambulatoriul de specialitateva reprezenta domeniul de asistenta medicala care va trebui sa preia gradual cea mai mare parte din serviciile de sanatate furnizate actualmente in spital;

– Spital. Serviciile medicale oferite in cadrul spitalului vor fi eficientizate.

 

bani sanatate 2Proiectele au fost postate pe pagina oficiala de web A MS,  www.ms.ro, la sectiunea transparenta decizionala si se prevede ca vor intra in vigoare incepand cu anul viitor.

Am inteles inca o data ca lucrand impreuna cu partenerii MS – asociatii de pacienti, Colegiul Medicilor, sindicate – proiectele se pot perfectiona. Vom promova o consultare ampla si profesionista pentru a finaliza proiectele cu cele mai pertinente propuneri si observatii, a subliniat ministrul Eugen Nicolaescu.

In ceea ce priveste finantarea Sanatatii, Nicolaescu a mentionat ca aceasta s-a dovedit, prin actuala rectificare bugetara, ca este prioritara pentru Guvernul USL, iar sumele alocate raspund in mare parte prioritatilor de finantare ale Ministerului Sanatatii.

Astfel, 72 de milioane lei reprezinta credite de angajament care vor putea asigura, pana la finalul anului 2013, functionarea programelor gestionate direct de catre minister: HIV/SIDA, transplant si programul de imunizare, respectiv achizitionarea vaccinului pneumococic, iar 90 de milioane de lei au fost obtinute pentru continuarea programului de reabilitare a maternitatilor, finantat de Banca Mondiala, BEI si BERD.

In total, Guvernul a alocat intregului sistemul sanitar 1,07 miliarde lei, fonduri care vor fi directionate in cea mai mare parte catre CNAS, pentru plata medicamentelor si a serviciilor medicale.Comentarii (1)

  1. L. Buzoianu spune:

    Solutii pentru amanare
    Proiectul salarizarii medicilor nu se dovedeste decat o noua tentativa de a amana protestele (despre care cred ca nu vor exista). Aceasta lege care priveste cresterea veniturilor doar din consultatii extraprogram nu rezolva nimic deoarece pentru munca depusa in regim normal nu va exista crestere salariala (concluzia-ministerul nu are bani). Exista destule specialitati care nu au activitate in ambulatoriu, fie prin natura specialitatii (anestezisti, medici laborator) sau ai caror pacienti beneficiaza de consultatie gratuita obligatorie (boli infectioase, pediatrie) – deci pentru acesti medici nu va exista modalitate de crestere salariala.
    Solutia pentru medici va fi doar activitatea privata sau emigrarea. Solutia pentru pacienti, care au platit asigurarea de sanatate, va fi doar sa mai scoata un ban in plus din buzunar.
    Raman la parerea ca acest ministru nu-si are locul la Ministerul Sanatati si ca face doar ”joc de imagine” la TV.

Adaugati un comentariu


 

*