Legea Malpraxisului intra in dezbatere publica

20 iunie 2013 | 1 comentariu |

Potrivit noului act normativ, pacientii pot solutiona litigiul amiabil, in cel mult sase luni, dar cuantumul daunelor morale va fi plafonat. Medicii pot fi asigurati pentru incidente petrecute cu pana la trei ani inaintea incheierii contractului de asigurare.

 

malpraxis medical -Secretarul de stat Raed Arafat a anuntat, astazi, ca proiectul noii Legi a malpraxisului va putea fi consultat, incepand de vineri, pe site-ul Ministerului Sanatatii, timp de o luna. El a tinut sa precizeze ca acesta nu este un proiect final si ca va tine cont de propunerile tuturor celor implicati. „Acest proiect este unul de dezbatere publica, pentru ca nici nu l-am pus pe site-ul Ministerului Sanatatii. Am vazut ca diverse persoane isi dau deja cu parerea despre el, pe un site. Sunt sigur ca acel proiect nu este nici macar acelasi cu cel pe care il vom pune maine pe site-ul MS. Noi vrem dezbatere cu toti cei direct implicati, dupa care proiectul va fi inaintat Guvernului si Parlamentului”, a declarat Arafat.

Proiectul de lege are ca obiectiv principal rezolvarea cazurilor de malpraxis pe cale amiabila, printr-o mediere anterioara solutionarii judiciare, o necociere intre cadrul medical, pacient si asigurator.

Potrivit noului act normativ, pacientii nu vor mai fi nevoiti sa astepte ani de zile pentru solutionarea cazurilor de malpraxis, civor avea la dispozitie sase luni pentru rezolvarea litigiului pe cale amiabila”. In timpul solutionarii amiabile, pacientii vor beneficia de un evaluator desemnat sau ales de ei dintr-un corp de experti si platit de catre asigurator. Acesta va putea negocia valoarea daunei morale cu pacientul si asiguratorul.

 

Dr. Raed Arafat

Dr. Raed Arafat

 „Vorbim, deocamdata, despre o propunere care va fi supusa dezbaterii publice, timp de o luna, incepand de vineri, si nu de un document final. Procedura prealabila nu reprezinta o retragere a accesului la justitie, intrucat este o procedura limitata in timp (sase luni), mai scurta in timp decat termenul de prescriptie a actiunii in justitie. Un lucru bun este ca prin noul proiect, pacientul nu plateste nimic pentru aceasta procedura. Va avea la dispozitie sase luni pentru rezolvarea litigiului pe cale amiabila. Mai mult, pentru prima data pacientii vor avea acces la documentele medicale ale cazului, pana acum acestea putand fi date numai la cererea instantelor”, a explicat dr. Raed Arafat, intr-o conferinta presa sustinuta la Ministerul Sanatatii.

Noua asigurare de malpraxis va acopri atat daunele materiale cat si pe cele morale, asa ca ar putea creste si cuantumul politelor de asigurari pentru medici. Printr-un viitor Ordin comun al ministrilor Sanatatii si Justitiei se va limita insa cuantumul despagubirilor pentru daune morale. Legea actuala (Titlul XV din Legea 95/2006) nu facea distinctie intre cele doua tipuri de daune, iar asiguratorii ofereau contracte care in marea lor majoritate nu acopereau daunele morale, a mai spsus secretarul de stat.

 

lege malpraxisPolita de asigurare in sistemul public va fi acoperita partial de catre angajator, adica de catre spital. Unitatea sanitara va avea insa propria asigurare si apoi ar putea contribui cu o anumita cota la polita de asigurare a medicilor, a explicat Raed Arafat, precizand ca prin noul proiect, spitalul va evita riscurile de blocare a conturilor. Asiguratorii vor putea estima activitatea financiara, avand in vedere limitarea daunelor morale, si vor putea negocia despagubirea la un nivel inferior al cuantumului maxim pentru care se incheie contractul de asigurare.

Proiectul de lege mai prevede introducerea clauzelor de anterioritate in politele de asigurare, astfel ca medicul este asigurat pentru incidente petrecute cu pana la 3 ani inainte de incheierea contractului de asigurare.

Totodata, noul act normativ obliga firmele de asigurari la plata despagubirilor catre pacient. „Legea face ca cel care reclama sa intre imediat in discutii si in mediere cu asiguratorul, iar victima unui malpraxis sa fie platita, pentru ca asta era problema pana acum. Medicii se asigurau, dar pacientii sau familiile lor nu primeau bani, iar procesul dura in justitie 3-4 ani. Noua lege prevede ca cei care asigura sa si plateasca, evident, atunci cand este vorba despre un caz real de malpraxis”, a mai spus Raed Arafat.

Peste 4.000 de medici au fost instruiti in ultimii ani in domeniul legislatiei privind malpraxisul printr-un proiect cofinantat din fonduri europene. Printre acestia se numara si un grup de medici de la Spitalul Judetean Buzau, din specialitati chirurgicale, intre care si presedintele Colegiului Judetean al Medicilor, dr. Ion Japie, medic chirurg ortopedie-traumatologie.

Proiectul de modificare a legislatiei malpraxisului poate fi vazut, incepand de vineri, 21 iunie, pe site-ul Ministerului Sanatatii.



Comentarii (1)

  1. Dr. Calin Negulescu spune:

    Mi-a placut: “pacientul va beneficia de serviciile unui mediator platit de asigurator, care va negocia intre pacient si asigurator” Viitorul suna bine … se vor obtine sume minimale, doar mediatorul e platit de asigurator care are interesul sa platesca minim sau nimic! Daca nu ma insel, pana acum s-a platit asigurare de malpraxis dar de platit …

Adaugati un comentariu


 

*