Eugen Nicolaescu: Malpraxisul este atributul Colegiului Medicilor

18 februarie 2013 | 0 comentarii |

Ministrul Nicolaescu, la inaugurarea SUUB (sursa foto: site-ul oficial al ministrului)

Colegiul Medicilor este cel care trebuie sa rezolve cazurile de malpraxis, a declarat sambata, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, recunoscand astfel ca eroarea, culpa medicala (malpraxis) poate fi stabilita numai de catre forul profesional, respectiv, de Colegiul Medicilor din Romania (CMR). La intrebarea jurnalistilor privind deciziile pe care le considera necesare in cazul medicului de la Galati care neavand inca luat examenul in specialitatea „chirurgie estetica”, a facut o liposucctie unei femei care ulterior a decedat, Nicolaescu a spus ca asteapta decizia CMR.

Totodata, ministrul a declarat ca din pacate, in ultima vreme au aparut mai multe cazuri care conduc la ideea de malpraxis, dar statisticile evidentiaza ca numarul acestora este mai mic decat in alte tari din UE, subliniind ca este importanta si implicarea mai sustinuta a societatilor de asigurari.

Acest lucru nu ne bucura. Am convenit cu Colegiul Medicilor din Romania, in urma intalnirii pe care am avut-o cu prof. dr. Vasile Astarastoaie si cu presedintele Colegiului Medicilor Bucuresti, prof. dr. Ioan Lascar. Vom face  un grup de lucru care, in cateva luni, va incerca sa vada de ce legea actuala nu functioneaza, sau daca nu are suficiente prevederi care sa micsoreze numarul de cazuri de malpraxis si care sa faca o sanctionare mai rapida a celor vinovati. Un lucru la fel de important este implicarea mai sustinuta si mai serioasa a societatilor de asigurari”, a spus ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Acesta a explicat de asemenea ca trebuie vazut si care sunt modalitatile prin care un bolnav prejudiciat din cauza unei erori medicale poate fi despagubit, mentionand si ca atunci cand va fi finalizata legea sanatatii, va trebui sa se faca si un plan de comunicare cu pacientii pentru ca acestia sa-si cunoasca drepturile privitor la acest capitol. „Va trebui sa vedem cum se va aplica procesul de mediere, cum se vor selectiona expertii. Sunt chestiuni tehnice pe care va trebui sa le discutam si cu CMR si cu Comisia de Supraveghere a Asigurarilor” a mentionat ministrul.

Ministrul Eugen Nicoleascu a participat, sambata, la inaugurarea Sectiei de terapie Intensiva de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, impreuna cu sectretarul de stat Raed Arafat.

 


Adaugati un comentariu


 

*