5.000 de halate albe vor marsalui in tacere, la Bucuresti, pe 2 noiembrie

11 octombrie 2013 | 0 comentarii |

Saptamana viitoare, timp de trei zile, profesionistii din sanatate vor fi in greva japoneza si vor purta banderole tricolore, iar dupa mars a fost planificata greva generala, desi ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, sustine ca s-au facut pasi importanti in negocierea cu protestatarii.

 

proteste-sanatateCinci mii de profesionisti din sistemul de sanatate vor participa, in ziua de 2 noiembrie, la un mars al tacerii in Bucuresti, a declarat prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), aratand astfel ca nicidecum nu s-au „depus armele” si nu se va renunta la proteste pana cand nu vor fi solutionate revendicarile Coalitiei profesionistilor din sistemul sanitar.

In ziua de 2 noiembrie va invitam la un mars al tacerii in Bucuresti, incepand cu orele 11,00 pe traseul Palatul Parlamentului – Ministerul de Finante – Guvern (cu pornire din parcarea din fata Palatului Parlamentului). Vom fi, impreuna, aproximativ 5000 de profesionisti din sanatate – medici, medici dentisti, farmacisti, psihologi, asistenti medicali, biologi, biochimisti din toate judetele tarii”, a transmis,  dr. Vasile Astarastoae, atat reprezentantilor Coalitiei din teritoriu, cat si pe o retea de socializare.

 

 Astarastoae este de acord cu Nicolaescu

Astarastoae a ajuns la un acord cu Nicolaescu

Profesionistii din sanatate au hotarat, de asemenea, ca saptamana viitoare, pe 14, 15 si 16 octombrie, sa poarte banderola tricolora pe brat, pentru a-si exprima astfel, sub forma grevei japoneze, atat nemultumirea fata de felul in care functioneaza sistemul sanitar din Romania, cat si de comuniune intre toate profesionistii din doemiu si fata de bolnavii care „au dreptul la servicii de sanatate de calitate.

Va reamintim ca solicitarile Coalitiei profesionistilor din sistemul de sanatate sunt: alocarea pentru sanatate a 6% din PIB pana in 2016, o legislatie care sa protejeze independenta profesionistilor dar si a autonomia spitalelor, apararea demnitatii si renuntarea la denigrarea profesionistilor de catre autoritati, o lege a salarizarii specifica sistemului de sanatate; dublarea salariilor medicilor rezidenti, organizarea unitatilor medicale cu paturi in sistem public pentru asigurarea unor servicii promte si de calitate pentru pacienti”, a adaugat prof. Astarastoae.

 

Coalitia din sanatate nu renunta la proteste

Coalitia din sanatate nu renunta la proteste

La Buzau, reprezentantii Coalitiei s-au intalnit pentru a lua in discutie propunerile de participare la protest. Dr. Ion Japie, presedintele Colegiului Judetean al Medicilor (CJM), a declarat pentru Sanatatea Buzoiana ca „toata lumea a fost de acord cu purtarea banderolelor tricolore in cele trei zile stabilite pentru aceasta forma de protest, saptamana viitoare, in zilele de 14,15,16 octombrie. Sindicatul SANITAS, dar si noi vom discuta si cu managerii spotalelor, pentru a-i informa despre aceasta decizie, pentru a nu exista probleme. Astazi, Consiliul Judetean al Medicilor Buzau s-a intalnit pentru a discuta despre participarea la marsul de protest din 2 noiembrie, la care vom participa cu totii”.

La randul sau, liderul buzoian al SANITAS, Mariana Munteanu, spune ca „s-au strans deja semnaturile membrilor de sindicat din sanatate pentru a participa la miscarile de protest care vor urma, iar oamenii sunt pregatiti sa mearga pana la greva generala, daca nu se vor solutiona revendicarile transmise Guvernului”.

Atat dr. Ion Japie cat si Mariana Munteanu au tinut sa transmita bolnavilor ca „acestia nu vor avea de suferit in cazul in care se va ajunge la greva generala, pentru ca urgentele si tratamentele vor fi asigurate cu o treime din personalul spitalelor”.

 

Ministrul Nicolaescu vrea noi consultari

Ministrul Nicolaescu vrea noi consultari

Actiunile Coalitiei profesionistilor din sistemul de sanatate vor continua, chiar daca ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, sustine ca s-au facut pasi importanti in negocierea cu protestatarii.

Intr-un comunicat transmis de MS, Nicolaescu spune ca in urma intalnirii de joi, cu o delegatie a CMR, condusa de prof. Vasile Astarastoae „cele doua parti au cazut de acord asupra continutului proiectului de modificare a Legii 95/2006, proiectului pilot privind statutul spitalelor si privind cresterea veniturilor medicilor si personalului medical, precum si asupra proiectului referitor la raspunderea civila a personalului medical (malpraxis). De asemenea, au fost luate in discutie o serie de modificari cu privire la domeniul rezidentiatului”, mentionand ca dialogul va continua, astfel incat pana la 25 octombrie sa existe un acord pe forma finala a  proiectelor.

Saptamana viitoare vor avea loc intalniri intre reprezentantii ministerelor Sanatatii, Finantelor si Muncii cu cei ai Coalitiei Profesionistilor din Sanatate pe tema revendicarilor acestora din urma, se mai mentioneaza in documentul MS.

 


Adaugati un comentariu


 

*