Duminica, ziua negocierilor in Sanatate

19 septembrie 2013 | 0 comentarii |

La intalnire au fost invitati sa participe si reprezentanti ai ministerelor Finantelor si Muncii, precum si ministrul delegat pentru Buget si cel pentru Dialog social.

 

Ministrul Nicolaescu vrea noi consultari

Ministrul Nicolaescu vrea noi consultari

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, i-a invitat astazi, 19 septembrie 2013, pe reprezentantii Coalitiei profesionistilor din sanatate la discutii cu privire la revendicarile prezentate de acestia. De comun acord, s-a convenit ca discutiile sa aiba loc duminica, 22 septembrie 2013, orele 11.00, la sediul Ministerului Sanatatii, se arata intr-un comunicat remis de Biroul de presa al institutiei, in care se mentioneaza ca „la intalnire au fost, de asemenea, invitati sa participe reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, precum si ai Ministrului delegat pentru buget si Ministrului delegat pentru dialog social”.

Astazi, in timp ce profesionistii din sanatate protestau pentru a doua zi, consecutiv, in fata Ministerului Sanatatii, ministrul Eugen Nicolaescu, „mandatat” de premierul Victor Ponta, a coborat intre manifestanti si i-a rugat sa se menajeze, sa renunte la proteste: „Cat timp avem dialog, va rog, menajati-va eforturile, ca aveti destul de facut treaba la spitale, sunt convins de asta. Eu incerc sa va asigur de buna credinta si in clipa in care vom termina discutiile, pana miercuri, joia viitoare, menajati-va eforturile. Dupa aceea, sigur, sunteti liberi sa faceti ce vreti, ca dvs. decideti!”.

 

Dr. Astarastoae (CMR) si Marius Sepi (Sanitas)

Dr. Astarastoae (CMR) si Marius Sepi (Sanitas)

Protestatarii au spus insa ca nu renunta la manifestarile de strada pana cand nu vad ca revendicarile lor sunt acceptate nu doar verbal, prin declaratii politice, ci prin masuri concrete, care se vor si aplica.

Nicolaescu a admis ca „medicii rezidenti o duc foarte rau”si ca este de acord ca sunt necesare eforturi din partea autoritatilor pentru remedierea problemei, dar a apreciat ca este imposibila dublarea salariilor, estimand doar o crestere intre 2 si 20% pentru rezidenti de la 1 noiembrie, dar nu si pentru celelalte categorii de personal medical. A promis insa ca se fac eforturi pentru o reasezare a grilei de salarizare si le-a cerut protestatarilor un dosar cu toate revendicarile, transmise oficial.

El a promis insa ca saptamana viitoare va prezenta in Guvern o informare cu stadiul negocierilor si le-a cerut protestatarilor sa fie rezonabili, subliniind ca dialogul este necesar.

Intre timp, Ministerul Sanatatii continua seria dezbaterilor publice regionale pe tema pachetului de legi care constituie esenta reformei sistemului sanitar, dezbateri la care au fost invitati sa participe reprezentanti ai intregului sistem sanitar – medici, asistenti, farmacisti, asociatii de pacienti, sindicate, manageri de spitale, precum si ai institutiilor si autoritatilor publice locale, se mai precizeaza in comunicatul de presa al MS.

Astazi, 19 septembrie, a fost a doua zi consecutiva de proteste la Ministerul Sanatatii, dupa ce miercuri peste 120 de oameni au fluierat si au afisat lozinci prin care au cerut „respect” pentru sistemul medical si 6% din PIB pentru Sanatate.

 


Adaugati un comentariu


 

*