Sanitas cere Guvernului sa mareasca toate salariile din sanatate

9 iulie 2014 | 0 comentarii |

Federatia respinge oferta Executivului si cere majorarea tuturor salariilor din sanatate si asistenta sociala, nu doar a celor mai mici de 1.500 de lei,  dand ca termen-limita pentru negociere, 15 septembrie.

 

Leonard Barascu si Marius Sepi-SANITAS

Leonard Barascu si Marius Sepi-SANITAS

Oferta ministrului de Finante de majorare a salariilor din sanatate si asistenta sociala mai mici de 1.500 de lei, in doua etape, in decembrie anul acesta si martie anul viitor, a fost respinsa astazi, in Consiliul National al Sanitas, desfasurat la Bucuresti. Sindicalistii cer cresteri salariale pentru toti angajatii din sanatate si someaza Guvernul ca pana pe 15 septembrie sa gaseasca solutii, in urma unor negocieri care sa aiba loc cu sindicatele din aceasta ramura.

Consiliul National al Federatiei Sanitas din Romania, reunit in sedinta extraordinara, a analizat oferta guvemamentala privind majorarea veniturilor pentru salariatii de specialitate din sectorul sanitar si cel de asistenta sociala, situate sub plafonul de 1.500 de lei, in doua transe, oferta facuta ca urmare a protestelor Sanitas din perioada 23-27 iunie 2014. Proiectul de acord incheiat cu Ministerul Finantelor Publice, care prevedea aceasta crestere, nu a fost validat de catre Consiliul National Sanitas, se arata in comunicatul remis presei de Federatia Sanitas.

Pana la 15 septembrie, spun sindicalistii, conform angajamentului asumat, comisia interministeriala si reprezentantii Federatiei Sanitas „vor trebui sa pregateasca proiectul de act normativ care sa reglementeze aplicarea principiilor de salarizare prevazute de Legea nr. 284/2010 in vederea eliminarii actualelor inechitati din grila de salarizare”.

 

Mariana Munteanu, lider SANITAS Buzau

Mariana Munteanu, lider SANITAS Buzau

Liderii organizatiilor judetene Sanitas au hotarat sa sustina, la randul lor, solicitarea de crestere a veniturilor tuturor salariatilor din sectorul de sanatate si de asistenta sociala.

Pentru a da Guvernului posibilitatea identificarii surselor de finantare necesare unei cresteri salariale pentru toti angajatii din sistem, Consiliul National al Federatiei Sanitas a adoptat o Hotarare conform careia amana continuarea protestelor pana la data de 15 septembrie 2014, interval in care negocierile vor continua pentru gasirea solutiilor optime rezolvarii revendicarilor sindicale”, sustine liderul buzoian al Sanitas, Mariana Munteanu.

Ministerul Sanatatii anunta, la sfarsitul lunii iunie, ca a ajuns la un acord de colaborare cu Sanitas, in urma caruia protestele sindicalistilor se suspenda.

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a salutat atunci intelegerea pe care sindicalistii au incheiat-o cu Ministerul Finantelor Publice, pentru cresterea salariilor angajatilor de specialitate medico-sanitara din sistemul public de sanatate si ale asistentilor sociali, situate sub plafonul de 1.500 de lei, in doua etape, prima de la 1 decembrie 2014, cu 5%, iar a doua, incepand cu 1 martie 2015, tot cu 5%, de care ar urma sa beneficieze 126.000 de angajati.

Reprezentantii Federatiei Sanitas au anuntat atunci, dupa discutiile de la MFP, ca suspenda protestele, dar o decizie dinala se va lua in Consiliul National.

Federatia Sanitas a organizat, in iunie, proteste la ministerele Sanatatii, Muncii si Finantelor Publice, cerand printre altele, incheierea unui contract colectiv de munca in sectorul sanitar, cresterea cu zece la suta a salariilor din sanatate si asistenta sociala si deblocarea posturilor.

 


Adaugati un comentariu


 

*