Ministerul Sănătății a reluat negocierile cu sindicatele

4 octombrie 2018 | 0 comentarii |

O primă rundă de negocieri privind Contractul Colectiv de Muncă a avut loc aseară, la Ministerul Sănătății, iar discuțiile vor fi reluate săptămâna viitoare.

 

Ministerul Sănătății ( MS) anunță că a reluat negocierile cu sindicatele din domeniu, pentru semnarea Contractului Colectiv de Muncă la nivel de sector de activitate, după ce acestea au fost suspendate în anul 2016, transmite Biroul de presă al MS.

Aflată în fața amenințărilor repetate cu noi proteste, Sorina Pintea, ministrul Sănătății s-a întâlnit aseară cu reprezentanții organizațiilor sindicale din domeniu, iar în urma descuțiilor a desemnat o comisie care va negocia cu organizațiile sindicale, în zilele următoare.

Principalii beneficiari ai acestui contract sunt angajaţii din sistemul sanitar și de aceea am convingerea că vom găsi o cale prin care să putem agrea conţinutul documentului. Vreau să semnăm acest contract în maxim 60 de zile”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății, după întâlnirea cu sindicaliștii de la Solidaritatea Sanitară și Sanitas.

 

Sindicaliștii, la rândul lor, subliniază că prin Contractul colectiv de muncă la nivel naţional se asigură garanţiile pentru încheierea contractelor colective de munca la nivel de unităţi. „De comun acord, părțile au stabilit un calendar de negociere, următoarea întâlnire fiind fixată pentru săptămâna viitoare. Reamintim că vechiul CCM și-a încetat valabilitatea acum doi ani; negocierile demarate în primăvara anului 2017 au fost blocate după numai câteva luni, astfel că demersul sindical de astăzi este un pas important în reglementarea raporturilor de muncă în sectorul Sănătate, în favoarea angajaților din domeniu”, transmite Sanitas.

Contractul colectiv de muncă, prin care sunt stabilite drepturile și obligațiile, timpul de muncă și cel de odihnă ce revin salariaților din unitățile sanitare este un instrument important pentru asigurarea unui nivel corespunzător de protecție socială a salariaților, admite ministrul Sănătății.

 

La rândul lor, reprezentanții Federației „Solidaritatea Sanitară”, subliniază că în cadrul unei întâniri anterioare pe care au avut-o cu ministrul Pintea și alți reprezentanți ai MS, au discutat despre soluționarea revendicărilor ce vizează drepturile tuturor categoriilor profesionale din sistemul sanitar public, atât cele cu caracter salarial cât și de natură socială, între care „dreptul la zile suplimentare de concediu de odihnă, dreptul la respectarea limitei minime a sporurilor, dreptul la remunerarea corectă a zilelor nelucrătoare”, iar în urma analizării unui draft de contract care le-a fost transmis, au constatat că ar exista intenția de a se elimina unele drepturi deja câștigate, față de care Federația „Solidaritatea Sanitară” se opune „categoric” și consideră că este un motiv de grevă generală în sistemul public de sănătate.

 


Adaugati un comentariu


 

*