Sanitas cere garantii pentru majorarile salariale de 100 de lei, promise de Executiv

30 octombrie 2014 | 0 comentarii |

Reprezentantii organizatiei sindicale mai cer finalizarea negocierilor privind contractul colectiv de munca, eliminarea problemelor generate de  aplicarea legii privind salarizarea unitara, mentinerea DSP-urilor si revenirea angajatilor cabinetelor de meidicina scolara la Ministerul Sanatatii.

 

Negocieri Sanitas - Guvern

Negocieri Sanitas – Guvern

Federatia Sanitas a renuntat la protestele anuntate, dupa ce miercuri, Guvernul le-a promis sindicalistilor ca din ianuarie 2015 se vor majora  salariile tuturor angajatilor din sanatate si din asistenta social0 de lei, asa cum se stabilise in iunie, la negocierea cu 100 de lei, nu doar salariile mai mici de 1.50a cu ministrul Finantelor (MFP).

Presedintele Federatiei Sanitas, Leonard Barascu, spune ca s-a stabilit, in urma discutiilor purtate de sindicalisti cu premierul Victor Ponta,  ca salariile din sistemul sanitar si din asistenta sociala sa fie majorate de la 1 ianuarie 2015.

Ca sa fie siguri, sindicalistii au cerut ca majorarea promisa sa fie aprobata in urmatoarea sedinta de Guvern (ce-i drept, dupa alegeri). „La intalnirea cu premierul s-a prezentat nu doar platforma de revendicari, ci si solutii negociate si convenite cu membri ai Guvernului. S-a gasit o suma comuna pentru toata lumea, pentru ca noi reprezentam toti sindicalistii. Credem ca este relevant 100 brut. O sa ramana batuta in cuie data de 5, cand apare Ordonanta sau Hotararea de Guvern in care sa fie scris negru pe alb si legiferat acest lucru, anume ca vom primi acesti bani”, a declarat Barascu, mentionand ca de aceasta majorare ar urma sa beneficieze aproximativ 300 de mii de salariati.

 

Sanitas 2Sanitas a transmis, de asemenea, printr-un comunicat de presa, ca Guvernul s-a angajat si sa finalizeze, in 30 de zile, negocierile privind contractul colectiv de munca (CCM) in domeniul sanitar si extinderea numarului de unitati care sa intre in contractul colectiv de munca din asistenta sociala. Sindicalistii au cerut  si inceperea discutiilor pentru eliminarea problemelor aparute in aplicarea Legii 284/2010, privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, precum si mentinerea DSP-urilor la Ministerul Sanatatii si revenirea angajatilor cabinetelor medicale din scolare, prescolare si studentesti la acelasi minister sau la DSP, ceea ce premierul Ponta ar fi acceptat.

In urma intalnirii de astazi (miercuri — n. r.), la care a participat Biroul executiv al Federatiei Sanitas, s-a stabilit ca salariile angajatilor din sistemul sanitar si de asistenta sociala vor creste cu 100 de lei brut, de la 1 ianuarie 2015, fiind asigurat in acelasi timp si bugetul pentru plata integrala a drepturilor salariale pentru luna decembrie 2014. De asemenea, intr-o luna, va aparea un act normativ referitor la extinderea contractului de munca la nivelul sectorului de sanatate si activitati veterinare. In plus, au fost deblocate 4.000 de posturi la nivel national, urmand ca anul 2015 sa se faca alte deblocari de posturi”, a detaliat Leonard Barascu, presedintele Sanitas.

El a anuntat totodata ca joi vor avea loc discutii cu reprezentanti ai Ministerului Sanatatii (MS), Ministerului Muncii (MMFPS) si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), pentru rediscutarea si completarea Regulamentului de sporuri si revizuiriea inechitatilor salariale aparute in urma cresterii salariului minim pe economie, ceea ce s-a si intamplat.

 

Sanitas 4Astazi, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, s-a intalnit din nou cu reprezentantii SANITAS, iar la discutii au participat si reprezentanti ai MS, MMFPS si ai CNAS. Banicioiu a declarat ca discutiile au vizat rediscutarea si completarea Regulamentului de sporuri si revizuirea unor inechitati salariale aparute in sistem din cauza cresterii salariului minim pe economie.

Potrivit unui comunicat de presa remis de Ministerul Sanatatii, au fost abordate si teme care tin de reclasificarea spitalelor, managementul in spitale, implicarea sindicatelor in realizarea unui management eficient, precum si modul in care pot fi rezolvate problemele de inechitate salariala intre diferite categorii de salariati din sistemul medical.

 „Suntem in dialog cu reprezentantii SANITAS pentru ca avem acelasi scop comun, cresterea calitatii actului medical si in acelasi timp asigurarea celor mai bune conditii pentru personalul medical. Vom lucra impreuna nu doar pentru cresteri salariale, ci si pentru dezvoltarea profesionala a angajatilor din sistem si imbunatatirea managementului in spitale”, a declarat Nicolae Banicioiu, potrivit comunicatului amintit.

 

Sanitas 3Sanitas anunta saptamana trecuta ca, daca Executivul nu gaseste solutii pentru a mari salariile celor care muncesc in sanatate si asistenta sociala cu 100 lei, pana pe 29 octombrie, cat si pentru aplicarea prevederilor Legii 284/2010, din 1 ianuarie 2015, sindicalistii vor organiza pichetari ale Guvernului, iar pe 12 noiembrie, un protest de amploare.

Mentionam ca responsabilitatea pentru consecintele acestor forme radicale de protest revine in intregime factorilor decizionali din Guvernul Romaniei, care trateaza cu indiferenta criza generala din sistemul sanitar romanesc”, arata Federatia Sanitas.

 

sanitas buzau  1La sfarsitul lunii iunie, ministrul Finantelor, Ioana Petrescu anunta ca a ajuns la un acord cu reprezentantii Federatiei Sanitas, privind cresterea cu 10% a salariilor din sistemul public de sanatate si asistenta sociala mai mici de 1.500 de lei, in doua etape, respectiv 5% incepand cu 1 decembrie 2014 si inca 5% de la 1 martie 2015. Ea estima ca de aceasta majorare vor beneficia aproximativ 126.000 de angajati din sistemul public sanitar si de asistenta sociala.

Reprezentantii Federatiei Sanitas anuntau atunci ca oferta de majorare a salariilor din sanatate si asistenta sociala mai mici de 1.500 de lei a fost respinsa de Consiliul National al Sanitas si au cerut cresteri salariale pentru toti angajatii, dand ca data limita pentru negocieri, 15 septembrie.

 In septembrie, protestele au fost din nou amanate, sindicalistii cerand majorarea tuturor salariilor, cu o suma fixa, de la 1 decembrie 2014.

In iunie, Federatia Sanitas a organizat proteste la ministerele Sanatatii, Muncii si Finantelor Publice, cerand, printre altele, incheierea unui contract colectiv de munca in sectorul sanitar, cresterea cu zece la suta a salariilor din sanatate si asistenta sociala si deblocarea posturilor.

 


Adaugati un comentariu


 

*