Sorina Pintea cere o mai bună coordonare în transferul pacienților critici

4 octombrie 2018 | 0 comentarii |

În cadrul unei întâlniri pe care ministrul Sănătății a avut-o cu managerii de spitale, aceasta a precizat că pacienții nu trebuie „plimbați” între spitale.

 

Ieri a avut loc, la Ministerul Sănătății, o întâlnire între ministrul Sorina Pintea și reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență, cei ai Centrului Operativ pentru Situații de Urgență și managerii spitalelor aflate în subordinea ministerului. Tema principală de discuții a constituit-o transferul interclinic al pacienților aflați în stare gravă. Întâlnirea a avut loc pe fondul unor sincope care au fost reclamate în mai multe rânduri în această privință, existând numeroase cazuri de pacienți care au fost plimbați de la un spital la altul.

„Vreau să găsim împreună soluții pentru evitarea disfuncționalităților. Nu trebuie ca pacienții să fie plimbați între spitale. Pentru un pacient critic, orice secundă contează și înseamnă o șansă în plus la viață. Avem cazuri în care pacientul grav nu este preluat, din cauza faptului că medicul de gardă nu dorește. Se creează astfel sincope și întârzieri care pot să devină vitale”, a declarat Sorina Pintea.

Împreună cu dr. Raed Arafat, coordonatorul Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), ministrul a făcut un apel la manageri, pentru o mai bună coordonare și o reacție mai rapidă în cazul transferului între spitale al pacienților critici.

 

În acest context, Sorina Pintea a mai precizat că raportarea paturilor libere la Centrul Operativ pentru Situații de Urgență este obligatorie pentru toate spitalele, astfel încât, atunci când este nevoie să fie făcut transferul unui pacient în stare gravă, să se poată ști exact dacă sunt locuri la spitalul la care urmează să ajungă.

La rândul lor, managerii prezenți la discuții au susținut necesitatea unor spitale de suport, care ar trebui să preia pacienții stabilizați, ce necesită tratament pe termen lung, astfel încât să se elibereze locuri în spitalele de urgență, pentru a putea fi primiți alți pacienți care reprezintă cazuri critice.

Sorina Pintea s-a declarat de acord cu solicitarea managerilor, această variantă fiind luată în considerare într-un viitor proiect de îmbunătățire a transferului interclinic.

Totodată, ministrul a mai precizat că ia în calcul posibilitatea ca, în cadrul programelor pe acțiuni prioritare al ministerului, să se aloce sume suplimentare spitalelor care tratează urgențe grave, sume care vor fi destinate tratării pacienților ce necesită un timp mai îndelungat de tratament.

 


Adaugati un comentariu


 

*