Controalele privind decontările ilegale de servicii medicale se extind și în spitalele publice

28 noiembrie 2018 | 1 comentariu |

Ministrul Sănătății spune că există suspiciuni că această practică ar fi una extinsă și în cadrul altor unități medicale, în afara celor cinci operatori privați care sunt deja verificați.

 

Sorina Pintea

Scandalul legat de practica dublei decontări a serviciilor medicale tinde să se extindă la nivelul întregului sistem medical, atât cel privat cât și cel public. Ministrul Sorina Pintea a declarat că există suspiciuni că la astfel de tertipuri ar fi apelat și alte unități medicale, nu doar cei cinci operatori de servicii medicale private, care fac deja obiectul unui control al Ministerului de Finanțe și al Ministerului Sănătății.

Subiectul a fost lansat în spațiul public de ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, care a anunțat demararea controalelor în cazul celor cinci operatori privați, ulterior, declarațiile acestuia fiind completate de Sorina Pintea, care a oferit noi amănunte, precizând că această procedură este posibil să fie practicată și de alte clinici private dar și de unități din sistemul public de Sănătate„Am spus de nenumărate ori că dorim o cheltuire eficientă a banilor care există. Sunt puţini, dar trebuie să îi cheltuim eficient. Am avut discuţii cu ministrul de Finanţe şi cu oficiali CNAS. În baza unor suspiciuni rezonabile, în urma discuţiilor avute cu cei de la Antifraudă, ANAF, am ajuns la concluzia că trebuie să demarăm nişte acţiuni de control comune, acţiuni care au demarat în urmă cu aproximativ o lună, deci nu a fost o noutate”, a declarat Sorina Pintea.

 

Aceasta a mai precizat că, în cazul celor cinci operatori privați care fac în prezent obiectul controlului, este vorba de abonamente medicale, o parte din serviciile oferite pacienților în pachetul de abonament fiind decontate apoi și la CNAS. În acest context, Sorin Pintea spune ca vor fi extinse controalele la toți operatorii privați care oferă servicii pe bază de abonament, după care se va trece și la verificarea în ceea ce privește prestarea de servicii medicale, existând suspiciuni privind decontări ilegale și la acest capitol.

„Vom continua cu toţi furnizorii privaţi care oferă servicii pe bază de abonamente. Acum discutăm doar despre abonamente, apoi discutăm şi despre prestarea serviciului medical, pentru că de asemenea există suspiciuni şi aici – nu numai în sistemul privat, şi în sistemul public – că se înregistrează consultaţii fictive. De exemplu, servicii medicale fictive înregistrate spre a fi decontate, pentru a se putea deconta analize medicale sau medicamente pe ele”, a mai declarat ministrul Sănătății.

 

Principlalul motiv pentru care se fac aceste demersuri îl constituie recuperarea banilor, urmând ca, în cazul în care suspiciunile se vor adeveri, să se facă demersuri și pentru aplicarea măsurilor legale, fiind vorba de fraudă.

„Dacă vom avea dreptate, avem o problemă şi atunci va trebui să ne îndreptăm asupra celor vinovaţi, dar dacă nu, lucrurile pot să meargă în continuare. Este vorba deocamdată de societăţile private care furnizează servicii medicale pe bază de abonament. Există suspiciunea că se decontează şi din bugetul Casei de Asigurări de Sănătate. Măsurile pe care le vom lua sunt recuperarea banilor în primul rând, pentru că pe noi asta ne interesează, şi apoi vom vedeam mai departe măsurile legale, dacă lucrurile stau aşa cum există temeri că ar sta”, a mai adăugat Sorina Pintea.

 



Comentarii (1)

  1. Harry Nemyra spune:

    Cam târziu se fac controale în acest sens, frauda se săvârșește demult, dar…„niciodată nu-i târziu”! Va trebui umblat la legislație și proceduri, altfel ne batem cu morile de vânt!

Adaugati un comentariu


 

*