Cinci operatori de servicii medicale private, luați în colimator de Ministerul Finanțelor și cel al Sănătății

27 noiembrie 2018 | 0 comentarii |

Aceștia sunt suspectați că au cerut Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să le deconteze anumite servicii care deja fuseseră plătite de pacienți.

 

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că ministerul pe care îl conduce, împreună cu cel al Sănătății, efectuează o serie de controale, după ce au apărut informații că cinci operatori privați ar fi solicitat CNAS sa le deconteze anumite servicii medicale pentru care încasaseră bani și de la pacienți. Conform lui Teodorovici, sesizarea acestor duble decontări a venit din partea Ministerului Sănătății, iar în cazul în care suspiciunile se vor adeveri, sancțiunile vor fi foarte drastice. „Sunt câteva structuri pe care Ministerul Sănătăţii le-a indicat, în zona privată. Începem controalele cu zona privată unde se fac decontări de la Casa de Sănătate. Se verifică în mod special modul în care se cheltuiesc banii, modul în care sunt decontaţi de Casa de Sănătate pentru că, se pare, că sunt dublări de decontări de cheltuieli în această zonă. Adică pentru acelaşi tip de intervenţie medicală se plătesc de mai multe ori aceste activităţi, şi de către privat, şi de către Casa de Sănătate şi deja avem o mare problemă dacă lucrurile sunt în acest fel. E o chestiune ilegală şi imorală faţă de pacienţi în primul rând pentru că aceşti bani pot fi cheltuiţi acolo unde pacienţii au nevoie şi ştim că în sănătate e nevoie acută de finanţare. Sunt fonduri foarte multe alocate Casei de Sănătate, undeva la şapte miliarde de euro şi nu cred că toţi aceşti bani sunt cheltuiţi exact cum prevede legea. De asta am întrebat dacă sunt siguri cei de la CNAS că ceea ce decontează se face strict cu respectarea legii. Avem semnale şi avem chiar o solicitare din partea Ministerului Sănătăţii de a verifica aceşti agenţi economici. Este vorba de modul în care aceşti operatori funcţionează, indiferent de patologie” a declarat ministrul Finanțelor.

 

La scurt timp după ce aceste acuze au fost lansate în spațiul public, a venit o reacție și din partea Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED). Aceștia susțin, într-un comunicat, că tarifele decontate de CNAS sunt, de cele mai multe ori, sub valoarea serviciului medical prestat, iar orice plată în sistemul privat este anunţată înainte de a se trece la prestarea serviciului, ceea ce înseamnă o asumare şi o acceptare din partea pacientului. Eduard Dobre, directorul executiv al PALMED, susține că „sistemul medical este format, aşa cum bine ştim, din public şi privat. Fiecare segment are drepturi şi obligaţii. Sistemul privat a cunoscut o dezvoltare cel puţin remarcabilă în ultimii 20 de ani, prin investiţii constante, o politică de recrutare bazată pe profesionalism, devenind complementar sistemului public. Un act medical responsabil şi de calitate este angajamentul mediului privat, pe care furnizorii îl susţin şi în care cred cu tărie. Nu înseamnă că mediul privat este perfect. În prezent, nu avem o legislaţie dedicată segmentului de asigurări medicale şi se lucrează intens la o clarificare a aspectelor privind  aceste servicii şi abonamentele medicale. În această ecuaţie a costurilor şi a decontărilor, două elemente sunt certe în acest moment: tarifele decontate de stat sunt de cele mai multe ori sub valoarea serviciului prestat, respectiv orice plată în sistemul privat este anunţată înainte de a se trece la prestarea serviciului, ceea ce înseamnă o asumare şi o acceptare din partea pacientului. Sigur că pot să apară costuri neprevăzute, iar în astfel de situaţii, să le spunem cu risc, acestea sunt estimate, iar pacientul este informat”.

 

Eduard Dobre

În comunicatul organizației se mai menționează că orice iniţiativă menită să aducă transparenţă în sistemul sanitar, un management performant şi o cheltuire raţională a banului public, este bine venită, atât timp cât măsurile sunt luate respectând cadrul legal şi fără a discrimina cele două sisteme – cel public şi cel privat.

Directorul executiv al PALMED afirmă însă că nu ar fi pentru prima dată când operatorii de servicii medicale private sunt tratați de autorități în mod discriminatoriu. „Nu ar fi prima dată când statul, prin măsurile luate de factorii de decizie, aplică o altă unitate de măsură publicului şi privatului. Să ne uităm la creşterea salariilor, susţinută cu fonduri suplimentare. Noi, ca privaţi, nu avem de unde să aducem fonduri suplimentare. Din fericire, nu a fost nevoie nici de majorarea tarifelor, nici de măsuri drastice. Există o uşoară tendinţă de a migra la stat din partea personalului mediu, dar pentru medici nu avem probleme. Argumente de tipul condiţiilor de muncă, tehnologiilor folosite, capacităţii de a asigura toate materialele, contează enorm în decizia de a rămâne în mediul privat”, a mai declarat acesta, citat în comunicat.

 


Adaugati un comentariu


 

*