Concursurile pentru ocuparea posturilor de medici s-ar putea centraliza

27 noiembrie 2018 | 1 comentariu |

Ministrul Sănătății consideră că astfel s-ar putea face o repartiție echitabilă a specialiștilor pe întreg teritoriul țării și s-ar reduce deficitul de medici din unele zone. 

 

Sistemul public de sănătate pare să nu facă față descentralizării și liberalizării pieței. Una dintre problemele cele mai serioase din ultimii 15 ani a fost criza de personal medical, care s-a acutizat în special după 2007, când România a aderat la Uniunea Europeană. Medicii și asistentele care doreau să profeseze în străinătate au întâmpinat astfel mult mai puține piedici în ceea ce privește libera circulație.

Condițiile de muncă necorespunzătoare și salariile mici pe care statul român le oferea medicilor și personalului medical auxiliar, în contrapartidă cu ofertele generoase ale companiilor medicale din străinătate au generat un adevărat „exod al medicilor”.

Odată cu majorarea salariilor în Sănătate, operată cu începere din luna martie a acestui an, se pare că mirajul clinicilor din străinătate a început să scadă, consemnându-se o scădere a numărului de cereri venite din partea medicilor care doresc să plece. Totodată, o parte dintre specialiștii plecați în străinătate s-au decis să se întoarcă în țară, fapt pe care ministrul Sănătății a ținut să-l sublinieze la începutul acestei săptămâni, în cadrul unei conferințe de presă. Sorina Pintea a declarat că, la finele lunii august, numărul cererilor depuse e medici pentru a profesa în afara țării scăzuse aproape la jumătate față de anul trecut. „Cererile depuse de medici pentru a pleca în străinătate, pentru acele certificate de conformitate, au scăzut cu aproximativ 45-50%. Există, în schimb, foarte multe solicitări pentru a se întoarce în România”, a precizat ministrul.

 

O altă problemă importantă subliniată de Sorina Pintea a fost aceea că Ministerul Sănătății are intenția de a organiza, la nivel național, concursurile pentru ocuparea posturilor de medici, astfel încât să existe o repartizare echitabilă a specialiștilor pe întreg teritoriul țării. Ministrul a subliniat că, la momentul actual, MS nu are niciun cuvânt de spus în privința numărului de posturi pe care spitalele le scot la concurs, iar prin schimbarea acestei situații s-ar putea reduce dezechilibrul între centrele universitare importante, care atrag un număr mare de medici, și spitalele din orașele mici, care duc o lipsă acută de personal. „Din păcate, Ministerul Sănătăţii nu poate să controleze numărul de posturi pe care spitalele le scot la concurs. Practic, repartizarea zonală a medicilor este cumva inechitabilă. Centrele universitare și oraşele mari sunt supraaglomerate, în timp ce oraşele mici, zona rurală duc lipsă de medici. Vom încerca să realizăm o centralizare a posturilor, astfel încât să putem organiza la nivel naţional aceste concursuri, să putem repartiza echitabil pe tot teritoriul ţării”, a declarat în acest sens Sorina Pintea.

 

Aceeași situație există și în cazul medicilor de familie, majoritatea acestora preferând să profeseze în mediul urban, fapt pentru care, în mediul rural există în prezent circa 700 de cabinete care acum nu au un medic de familie.

De anul viitor, ministrul spune că trebuie să fie găsită o soluție pentru ca medicii rezidenți din domeniul medicinei de familie să fie motivați să rămână în țară și să se orienteze și către mediul rural, acolo unde este mare nevoie de ei.

„În momentul în care am promovat în Guvern această hotărâre referitoare la majorarea cifrei de şcolarizare pentru pregătirea în rezidenţiat, domnul ministru de Finanţe a ridicat această problemă. Până în 1 ianuarie, ne vom gândi la o soluţie, astfel încât cei în care România investeşte să servească în primul rând România” a mai precizat ministrul Sănătății.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Comentarii (1)

  1. Imola Miklós spune:

    Asta nu rezolva nimic, cine nu a vrut pana acum sa profeseze in mediu rural nu o sa vrea nici dupa asta. Nu vad rostul. Poate ca urmatorul pas o sa fie de a introduce sistemul conceput de supremul lider Ceausescu de a deplasa fortat medicii in alte zone, preferabil cel mai indepartat de locul natal unde trebuie sa lucreze minim 5 ani. Atunci a functionat caci nu aveai optiunea de a pleca in alte tari…

Adaugati un comentariu


 

*